RİZE İL GENEL MECLİSİNDEN ORGANİK GÜBRE ÇALIŞMASI
RİZE İL GENEL MECLİSİNDEN ORGANİK GÜBRE ÇALIŞMASI
Rize İl Genel Meclisi, bölgemizdeki başta Çay ve Bahçe tarımı için kullanılan ve büyük bir maliyet giderine sahip kimyasal gübre talebine çözüm bulmak amacıyla çay çöpünden organik gübre üretilmesi konusunda girişim başlattı.
Çevre - Sağlık Komisyonunca İl Genel Meclisinin 2022 Mayıs toplantısının 13.05.2022 tarihli 5. Birleşiminde verilen önerge ile gündeme alınan konuyla ilgili Çevre - Sağlık Komisyonu ve Tarım Komisyonu, yaptığı çalışmalar neticesinde ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren birçok firma yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi. İlgili şirketler bünyesindeki Ar. Ge. departmanlarına gönderilen numunelerin gerekli laboratuvar çalışmaları sonucunda olumlu neticeler veren Denizli ili merkezli Biohumus Teknoloji A.Ş. firması yetkilileri Rize’ye davet edildi.
İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt başkanlığında yapılan kasım ayı olağan toplantısında Tarım Komisyonu adına komisyon üyesi Emin Kanbur, yaklaşık 6 aylık dönemde komisyon olarak yaptıkları çalışmalar hakkında meclise bilgi verirken ilgili firma yetkilileri Mehmet Akın ve Abdülkerim Akın ise ülke genelinde ve uluslararası alanda sürdürdükleri çalışmalar ile çay çöpünden gübre üretilmesi noktasında meclis üyelerine sunum gerçekleştirdiler.
Firma yetkililerinden Mehmet Akın mecliste yaptığı sunumda ülke genelinde yedi ilde organik gübre tesislerinin olduğunu uluslararası arenada da tesislerinin ve ihracatlarının olduğunu ifade ederek “çay çöpünden organik gübre üretilmesi gündeme geldiğinde il genel meclisi tarım komisyonu başkanı Rasim Çorbacı ile komisyon üyesi ve proje koordinatörü Emin Kanbur’u Denizli’ye davet ederek tesislerimizi gezdirdik. Çalışmalarımız hakkında kendilerine bilgi verirken bölgeyle ilgili de kendilerinden bilgi aldık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde organik çay tarımı yapan çiftçilerin zaten çay çöpünü klasik yöntemle kullandıklarını ve verim aldıklarını gördük. Kendi laboratuvar ortamlarımızda hiçbir kimyasal madde kullanmadan tamamen doğal minerallerle çay çöpünden ürettiğimiz gübrenin klasik yönteme göre 5 kat daha verim elde ettiğini tescilledik. Eğer gerekli temaslar tamamlanır ve hammadde konusunda garanti verildiği takdirde Rize’ye yaklaşık 10 dönümlük alanda 15 bin ton kapasiteli bir organik gübre tesisi kurabiliriz.” dedi.
Meclis Başkanı İbrahim Türüt, İl Genel Meclisi Çevre – Sağlık ve Tarım Komisyonlarının konuyla ilgili yaklaşık 6 aydır özverili bir şekilde çalıştığını belirterek “hem kimyasal gübre maliyetlerinin her geçen yıl müstahsillerimizin yükünü arttırması hem de çay imalatı sonucunda ortaya çıkan çay çöpünün tekrar ekonomiye kazandırılması amacıyla meclis olarak böyle bir çalışma içerisine girdik. Gübre maliyetlerini azaltmanın yanında ilimizde kullanılan yaklaşık 100 bin ton kimyasal gübrenin tüketim miktarını düşürmek ve kimyasallarla yapısı bozulan toprağımızın yeniden canlanmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda meclisimizde misafir ettiğimiz ilgili firma yetkilileri Mehmet Akın ve Abdülkerim Akın’a verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Kendileri Valimiz Kemal Çeber başta olmak üzere Çaykur, Ticaret Odası ve Ziraat Odasıyla da görüşmeler gerçekleştirdiler. İhtiyaç duyulan konsorsiyum oluşursa organik gübre üretimi yapan bir tesisin ilimize kazandırılmasını canı gönülden destekliyoruz. Çalışmalarımızın bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Çevre – Sağlık ve Tarım Komisyonumuz ile komisyonumuza destek veren meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.