Madde ile Mânâ
Elbette ki insan, sadece görünen bir bedenden ibaret değildir. Diğer insanlarla benzer bir çok özelliği olmakla beraber kendisinin birebir aynısından asla olmayan eşsiz bir vücuda ve kendine mahsus bir ruha da sahiptir.
İnsanın vücut bütünlüğünü koruması ve devam ettirebilmesi için bedeninin sağlıklı ve temiz gıdalara ihtiyacı olduğu gibi kendi iç âleminde, aile hayatında ve toplum yaşamında dengeli, makul ve kabul edilebilir ilişkiler kurabilmesi için aklının, fikrinin, kalbinin velhasıl ruhunun da en iyi şekilde beslenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bunun için de en küçük organizasyon olan aileden en büyüğü olan devlete kadar herkesin sorumlulukları vardır.
Memleketimizde bu görev için ihdas edilmiş kurumların başında Milli Eğitim Bakanlığı gelir.
Eğitimin millî olması ne demektir?
Okullarımızda okutulan fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi fen bilimleri dünyanın her yerinde her ülkesinde aynıdır. Amerika’da, Çin’de veya Almanya’da okutulan matematik, fizik veya kimya dersleri evrenseldir. Milli fizik, milli matematik olmaz.
Demek ki eğitimin millî olması sadece fen bilimleriyle sağlanamaz.
Bizi “Türk Milleti” yapan, diğer toplumlardan ve milletlerden ayıran vasıflarımızı ve özelliklerimizi çocuklarımıza ve gençlerimize okullarımızda fen bilimleriyle beraber öğretmeliyiz. Her yaş seviyesine uygun olarak da eğitmeliyiz. Terbiye ve eğitimin etkili olması için “Ağaç yaşken eğilir.” Atasözümüzün anlamına uygun şekilde eğitime küçük yaşta başlamalıyız.
Eğitim ve öğretimin içeriği milli birliğimizi ve bütünlüğümüzü sağlayacak aynı zamanda dünya ile de rekabet edecek nitelikte olmalıdır. Aksi halde toplum olarak çok savrulmalar yaşayacağımız kesindir.
Fikir ve düşünceler sembollerle veya harflerin oluşturduğu kelimelerle sözlü veya yazılı olarak ifade edilebilir. Aynı sembollere veya aynı kelimelere farklı mânâları veya fikirleri yükleyemezsiniz. Eğer böyle yaparsanız anlam kargaşası oluşur, iletişim bozulur. Mesela, trafikte kırmızı ışık yandığında durmamız gerektiğini bizlere öğretildiği için biliriz. Trafik lambasındaki ışıkların ifade ettiği mana hepimiz için aynıdır. Bu mana birlikteliği sayesinde trafik düzeni oluşur. İnsanların mal ve can güvenliği sağlanır.
Bütünü gösteremeyen bilim, ilim değildir. Bunun için maddeyi, bitkileri, böcekleri veya hayvanları veya insanı ve kâinatı yaratıcısı olan Allah’ı anmadan tam ve noksansız izah edip anlatamazsınız, eksik kalır mânâ bütünlüğü bozulur. Akıllar ifsad olur ve ruhlar hastalanır. Hasta olmuş ruh, vücut bütünlüğünü koruyamaz ve kendi iç âleminde, aile hayatında veya toplum yaşamında ortak değerlerini kaybeder. Daima bir kaos ve çatışma haliyle kendine ve her şeye zarar vermeye başlar.
Madde ile mânâ bir bütün içindedir. Mânâyı ifade etmek, açığa çıkartmak ve göstermek için maddeye ihtiyaç olduğu gibi, maddeyi anlayabilmek için de taşıdığı mânâyı bilmek gerekir.
Sevgi ve selamlarımla..