Rize Valiliği ve Rize Belediyesinin himayesinde organize edilen RİZE KİTAP FUARI Rize Çay Çarşısı avlusunda 23 Şubat ile 3 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Önceki yıllarda da yayınevlerinin veya yazarların bireysel imza-söyleşi günlerinin haricinde Rize’de Kitap Fuarı ya da Kitap Etkinliği adı altında organizasyonlar olmuştu. Ancak uzakta olsam da hem sosyal medya aracılığı takip ettiği kadarıyla, hem de fuara ona beş kala da olsa dahil edilen (!) benimde üyesi olduğum Rizeli Şairler ve Yazarlar Derneği RİŞAYDER’den arkadaşlarımdan her gün edindiğim bu seferki öncekilere göre çok daha verimli, başarılı olmuş.
Verimli olmuş derken eğitimin, kültürün, kitap okumanın çok da önemsenmediği iddia edilen Rize ili ölçeğinde umduklarından daha başarılı olduğu için bu ifade dile getiriliyor. Temennimizde bu yıl ki fuar tüm taraflara güzel bir örnek olur ve sonrakiler de daha organize, daha da başarılı olur.
Günler çok çabuk geçiyor, bir sonrakinin daha başarılı olması için bu yılki Kitap Fuarında gözlemlediğim, arkadaşlarımdan edindiğim bir kaç detayı sıcağı sıcağına şehrimizi yönetenlerimizin dikkatlerine sunmak isterim.
Her hangi bir organizatör firma her hangi bir il veya ilçede fuar vb aktivite düzenliyorsa istediği gibi duyurusunu yapar, dilediği kişi ya da yayınevlerine, kurumsal teşekküllere yer verir. Buna uygun afiş hazırlar, yayınlar. Kimsenin de laf demeye hakkı yoktur; zira ortada ticari bir faaliyet vardır, organizasyon sahipleri gerekli idari koşulları sağlamışlarsa süreci de diledikleri gibi yürütürler.
Ancak, günler önceden sosyal medyada yayınlanan afişlerde, duyurularda Rize Valiliği ve Rize Belediyesi logoları altında “Rize Kitap Fuarı” deniyorsa bu özel müteşebbisin bir ticari faaliyeti olmaktan çıkar Rize ve Rizeliye ait organizasyon firmasının yürüttüğü kurumsal bir aktivite olur. Sonuçları logolarını kullandıran kurumları bağlar. En basitinden bu etkinlik için Rize’de hiç mi eli kalem tutan kişi, yazar, şair yok algısını yaratır, Rize’nin yazanını, çizenini incitir, motivasyonlarını düşürür. Ticari yada maddi açıdan baktığımızda da şehrin evlatlarına karşı büyük haksız rekabet oluşturulmuş olur.
Konuya vakıf olanlar için sanırım bu kadarı yeter ama olmayan okurlar için biraz bilgilendireyim…
On gün süren, katılımın beklenenden iyi bulunduğu RİZE KİTAP FUARI için günler önceden hazırlanan görsellerde organizasyona katılacak yazar ve şairlerin fotoğrafları, imza – söyleşi gün ve saatleri paylaşıldı. Rize Valiliği, Rize Belediyesi himayesinde ama yerelden Mahiye Morgül ablamız haricinde hiçbir yazar, şair arkadaşımız yok.
RİŞAYDER yönetimi muhtemelen şehrin büyükleriyle terse düşmemek için konuyu dillendirmediler ama sosyal medyada ve yazışma gruplarımızda bu haksızlığı dile getirenlerimiz oldu. Açılışa sadece 4-5 gün kala RİŞAYDER üyeleri de kitap fuarına katılımcı olarak davet edildi. Ancak Rizeli olmayan yazarlar için yapılan tarzda görselleri paylaşılmadı, etkinlik alanının girişinde ki dev afişte yer almadı. Diğer yandan Rizeli yazar çizere son dakikada davet çıkarıldığından Rize dışında olanların katılımı da mümkün olamadı.
Aslında Çınar Yayınları Başkanı, araştırmacı yazar Recep Koyuncu’ nun aşağıya aynen alacağım cümlesi süreci fevkalade özetliyor.
“Açılışın yapıldığı ilk gün her Rizeli yazar gibi beni de şok eden bir afişle karşılaştık. İl dışından davet edilen veya katılan yayınevlerinin fotoğraflarının bulunduğu dev bir afiş vardı ama ne yazık ki yerelden sadece Mahiye Morgül ablamın fotoğrafı vardı, bizleri hatırlarına bile getirmemişler veya unutmuşlardı,”
Fuarın üçüncü gününde etkinlik çadırının dış bölümünde yerel yazarların isimlerinin bulunduğu bir afişin asılabilinmesi, hep son kertelerde eksikleri olabildiği kadar tamamlama gayreti incinen gönüllere bir nebze su serpmiştir. Zira bu eksiklikler organizasyon becerisi yetersizliği olarak değerlendirilmiştir.
Belediye Başkanımızın ve Valimizin stantlarını ziyaretlerinden, kitap satın almalarından, okullardan öğrencilerin gruplar halinde getirilmesinden ve de Rizeli hemşerilerimizin kitaba ilgisinden, ziyaretlerinden memnuniyet duyan yerel yazarlarımızın beklentisi, bu tarzda ilimizin kurumsal kimliğinin kullanıldığı organizasyonlarda daha hassas olunması, eksiksiz katılımın gerçekleşmesi için davetlerin zamanlı ve kriterlere uyan herkese yapılmasıdır.