Eğitimde. Sağlıkta. Ve Tarımda öncü…
BÜYÜK DÜŞÜNMEK…!
VE HABERAL HOCA…
Önce Meslek büyüğüm. Sabah Gazetesi Yazarı.. Yavuz Donat’ın “Kanseri nasıl yendim? Başlıklı yazısından bir paragrafı sunalım istedik..
…Türk doktorları sayesinde yendim... Ülkemin sağlık sistemine güvenerek yendim... "Hocaların hocası" Profesör Doktor Mehmet Haberal'a inanarak yendim.
Zor bir süreçti.
Ya "içimdeki düşman" galip gelecekti ya da ben.
Allah'a çok şükür... Yenilmedim.
Türkiye'nin gururu Prof. Dr. Mehmet HABERAL'a, dünya çapındaki ekibine ve Başkent Hastanesi personeline nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.
***
Büyük olmak; büyük düşünmek ve ileriyi görebilmekle olur..Prof.Dr.Mehmet Haberal Hoca’nın üstün niteliklerini çok yazdım.
Üniversiteyi kurdu. Binlerce öğrenciye eğitim-öğretim imkânını sağladı. Hastane kurdu, şifa dağıttı. İşsizlere işsizlere istihdam sağladı. Açkar Süt Dünyası’nı kurdu. Dünya çapındaki, kitaplara sığmayan başarılarını çok yazdık..
İnsanlar sağlıklı süt ürünlerini yesin, bulsun. Organik tarım ve hayvancılığa örnek olsun diye… Ticari amaç gütmeden, topluma örnek oldu, yol gösterdi…Mehmet hoca, Atatürk’ün 9 Haziran 1923 yılında söylediği” Çiftçilik milletimizin hayatı, serveti, kudretidir” sözüne öncülük ediyor.. Hoca bu, organik ürünlerinden arada bir bize de gönderiyor. Sağ olsunlar…
Haberal hoca bu yüzden farklıdır. Her alanda başarılara başarı katıyor. İyiye, güzele, başarıya öncülük ediyor. Dünya onu boşuna ayakta alkışlamıyor. Hocanın farkı bu…
Prof.Dr. Mehmet Haberal 1987 yılında kurduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği’nin Cumhuriyetin 100.Yılında MESOT ‘un 18.Uluslarası Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. 2023 yılı için planladığı 3 kongreden biri olan bilimsel kongreye,38 ülkeden 320 bilim insanı katıldı. Bu konuya başka bir yazımda değineceğim..
***
AÇKAR, Başkent Üniversitesi Kuruluşu olan fabrika 7 Kasım 2005 tarihinde Ankara’nın Kazan İlçesinde Açkar Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak üretime başlamıştır.
Entegre bir tesis bünyesinde yer alan kuruluş, Avrupa standartlarında üretim yapabilecek nitelikte modern donanımlı bir yapıya sahiptir. İşletmede; pastörize süt, beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt, süzme ve çömlek yoğurt, ayran, tereyağı, kaymak, kekikli, susamlı ve çörek otlu tulum peyniri, dil peyniri, örgü peyniri ve patentli ürünümüz olan minci peyniri üretimi yapılmaktadır.
Kalite anlayışında büyük bir yer tutan “eğitim” gereğince; işletme personeli dahil edilen her kişi zorlu bir eğitim sürecinden geçmekte, modern bir tesisin tüm gerekliliklerini karşılayacak şekilde işletme ile bütünleşmektedir.
Deneyimli ve alanında uzman kişilerce üretimin her aşaması denetlenmekte olup sürekli kontrol anlayışı çerçevesinde, tüm Türkiye’yi özlediği kalitede, sağlıklı, doğal ve katkısız ürünler ile buluşturma amacı ile 13 yıldır çalışmaktayız.
***
Açkar tesisi, “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” (SKHKKY) ve “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” (ÇİLY) kapsamında yer alan tüm hüküm ve esaslara uygunluğu sağlayarak Çevre İzin Belgesi’ni (2015/12) almıştır.
Bu yönetmelikler kapsamında emisyonun atmosfere salınım yapıldığı bacamızda 2 yılda bir teyit ölçümleri yapılmaktadır. “Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği”nce; fabrikanın atık suyu, arıtma tesislerinde kimyasal ve mikrobiyolojik arıtım sonrasında Kazan Belediyesi kanalizasyonuna deşarj edilmektedir.
Tehlikeli ve tehlikesiz atıklarımız, “Atık Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında ayrı ayrı depolanarak lisanslı firmalara geri kazanım ve bertaraf işlemleri için gönderilmektedir.
İşletmenin çevre mevzuatı kapsamındaki beyan ve bildirimleri, belirtilen formatta ve zamanda Bakanlığın sitesine online olarak iletilmektedir. Her yıl düzenlediğimiz “Çevre Bilinçlendirme ve Atık Yönetimi Eğitimleri” ile çalışanların ve tedarikçilerin çevre korunması konusunda farkındalıklarının artması sağlanmaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Haberal, deprem bölgesine 20 ton Açkar Süt ürünü ve 20 tır yardım malzemesini gönderdiklerini belirti..