Yasar Paşa’nın 15 Temmuz’daki direnişi..
Kendisine önce Genelkurmay Başkanlığı’nı.
Ardından Milli Savunma Bakanlığı’nı getirdi..
**
Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Trabzonlu hemşerimizdir. Görevdeyken çok ziyaretlerine gittik. TSK’nin yetiştirdiği önemli komutanlarımızdandır.15 Temmuz’dan sonrada sohbet ettik...
Akçaabat’ın bir köyünden komuta kademesine kadar yükselebilen, kahraman bir askerdir..
Milli Savunma Bakanı Orgeneral Yaşar Güler paşamızda Bayburtludur. Genelkurmay 2.Başkanlığı döneminde tanışmıştık.. Taşradan, tavana uzanan başarılı bir yol hikâyesi vardır.
Yaşar paşa, Genelkurmay Başkanlığı’ndan bakanlığa atanan değerli bir komutandır..
Gerek Salih Zeki Çolak’ın, gerekse Yaşar Güler paşanın,15 Temmuz gecesinin kahramanlarıdırlar. Bir çok kahramanlar gibi , hikayeleri vardır..
Hain darbe girişimi... 15 Temmuz... 251 şehit... 2 bin 195 yaralı... Türkiye'nin sembol kuruluşları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay Başkanlığı. Polis Akademisi ve
Birçok yer bombalandı.
***
Hatırlatmakta fayda var. Takvim yaprakları 15 Temmuz 2016'yı gösterirken hareketlilik ilk Genelkurmay Karargâhı’nda başladı. O dönem Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan'ın toplantısında konu, bir grup askerin emir dışı hareketliliğiydi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Kara Havacılık Komutanlığı'na denetlemeye gönderildi. Darbeciler bu görüşme ve teftişten deşifre olduklarını düşündü. Gece 03.00'te başlayacak darbe planı erkene alındı. Saatler 21.30'u gösterdiğinde Genelkurmay Başkanlığı'nda ilk silah sesleri duyuldu.
Planlarının deşifre olması üzerine erken hareket eden darbeciler elleri tetikte karargâha girdi. Korumalar ise neler olduğunu anlamaya çalışıyordu. Karargâh koridorlarında darbecilere sivil giyimli hainler de eşlik ediyordu.
33 üniformalı darbecinin hedefinde ordunun komuta kademesi vardı. Hulusi Akar, Salih Zeki Çolak ve Yaşar Güler'in de aralarında bulunduğu 11 general derdest edilip, darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Üssüne götürüldü.
***
Sözcü Yazarı ve Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, çok başarılı, araştırmacı ve namuslu bir gazetecidir. İlerlemiş yaşına rağmen meslek heyecanı ve meslek ahlakı en üst düzeydedir.. İletişim Fakültesi öğrencilerinin örnek alacağı bir yazardır. Yazımıza onun yazsı ile devam etmek istedim..
(…15 Temmuz 2016, saat 21.25 civarıydı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in odasına girdiler. Yaşar Paşa'ya “Yere yat, yere yat” diye bağırıyorlardı. Odada eğitim kıyafetli, elleri silahlı 12 kişi vardı. Silahların hepsi üzerine çevrilmişti. Odada bir sessizlik oldu. Askerlerden birisi, “Yat… yat” diye bağırdı. Yaşar Paşa soğukkanlıydı. Sordu: “Siz kimsiniz?”
Askerler yine “Yere yat” diye bağırıp üzerine saldırdılar. Yaşar Paşa, üzerine saldıran askerlerden birisini kolundan tutup fırlattı. Asker yere düştü. Öfkeyle Paşanın üzerine çullandılar. Yüzükoyun yere yatırdılar. İçlerinden biri yerde yatan komutanın kafasına ayağıyla bastı. Ellerini arkadan bağladılar. Çok hızlı hareket ediyorlardı. Orgeneral Güler'in ağzını da bantladılar. O vaziyette dururken sivil giyimli biri sırıtarak “Komutanım merak etmeyin bu bir tatbikat” dedi. Söyleyen emir subayı M.A. idi.
***
Asker, Yaşar Güler'e kafasını ve yüzünü kapatacak şekilde bere geçirdi. Yaşar Paşa kalkmamak için direniyordu. Sürükleyerek üç kat aşağıya indirdiler. Araçla helikopterin bulunduğu yere gittiler. Güler helikoptere bindirildi. Helikopter havalandı. Akıncı Hava Üssü'ne getirilmişti.
Koluna giren askerlerle koridorda ilerlerken, Yaşar Paşa, “Evladım, arkadan kelepçeyi biraz gevşetebilir misin?” dedi. Asker, “Peki, komutanım” dedi. Yaşar Paşa askerin “Komutanım” demesinden memnun olmuştu. Asker, kelepçeyle uğraşırken, “Komutanım, isterseniz ellerinizi önden bağlayayım” sözünü duyduğunda inanamamıştı. Asker, kısa sürede kelepçeyi önden taktı.
Odaya girdiklerinde hiç konuşmuyorlardı. Sessizliği Yaşar Paşa'nın “Tuvalete gitmem gerekiyor” sözleri bozdu. Odanın içinde bulunan tuvalete götürüldü. Yaşar Paşa, tuvalet ihtiyacını gidermek için gözlerinin açılmasını istedi. Sol gözünün üzerindeki bezi biraz aralarken, “Sakın kafanı arkaya çevirme” diye uyarıldı. Tuvalet ihtiyacını giderirken bile Yaşar Paşa'yı yalnız bırakmamıştı. Elinden tuttu, lavaboyu gösterdi ve ellerini yıkamasına da yardımcı oldu. Tekrar odadaki yerine oturttu.
Birden kapı açıldı. Yaşar Paşa irkildi. Orgeneral Akın Öztürk'ün sesini duydu. Yine rahatladı. Hele onun “Yav Yaşar sen burada ne geziyorsun? Senin burada olduğundan hiç haberim yok” deyişi daha da rahatlatmıştı.
***
Yaşar Paşa, o saate kadar yan odada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın tutulduğunu bilmiyordu. Akın Paşa, Yaşar Öztürk'ün gözlerini bağlayan bezi açtı. O sırada odada ikisinden başka kimse yoktu. Akın Öztürk, kapıyı açıp dışarıda bekleyen kişiye, “Komutanın neden ellerini ayaklarını bağladınız? Çabuk oradan bir şey getir ve bunları aç” diye bağırdı.
Dışarıdan biri maket bıçağı getirdi. Akın Öztürk, Yaşar Paşa'nın elleri ve bacaklarındaki plastik kelepçeleri kesti. Karşısına çektiği koltuğa oturdu, kendi astsubayı olduğunu söylediği sivil kıyafetli astsubaya çay, su ve bir tabakta çerez getirmesini söyledi.
Astsubay, “Emredersiniz komutanım” deyip ayrılırken, Akın Paşa şunları söyledi: “Yaşar Paşa'nın evini ara ve kendisinin iyi olduğunu ailesine haber ver.”
Astsubay, odadaki makam telefonundan Yaşar Paşa'nın ev telefonunu aradı. Demet Güler, telefonu heyecanla açtı. “Bak size güzel bir haber vereceğim. Yaşar Paşamın yanındayım. Kendisi sağ salimdir” dedi. Komutan, eşinin sesini duyamıyordu ama o an alabildiğince duygusallaşmıştı. “Demet Hanım ben buradayım” diye bağırdı. Demet Hanım o an eşinin sesini daha yakından duymak istedi. Ancak telefon kapatıldı.
Akın Paşa'nın gelişiyle Yaşar Paşa'ya odadaki davranış da değişmişti. Saat 15.30-16.00 sıralarında odada bulunan telefondan ev telefonunu aramak istedi. Ancak uzun süre numara aklına gelmedi. Sonunda başarmıştı. Telefona konutta görevli asker çıktı. Asker, Yaşar Paşa'nın sesini tanıdı. “Oğlum hanımefendiye iyi olduğumu söyle, ayrıca Özel Kuvvet Komutanı Zekai Paşa'yı ara ve telefonda şimdi benim vereceğim numarayı kendisine ilet. Üç defa telefonun zilinin çalmasını bekleyeceğimi söyle.”
Kısa süre sonra telefonun zili üçüncü kez çalınca, Yaşar Paşa hemen telefonun ahizesini aldı, “Zekai (Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı) ne yapıyorsun? Gelip bizi kurtarsana” dediğinde, oradaki durumu da Zekai Paşa'ya şöyle aktarıyordu:
“Muhtemelen odanın çıkışında bir koridor var. Kapıda silahlı şahıs bulunuyor. Buraya gelince iki taraflı gelin, aynı zamanda da odanın yere yakın arka penceresini de açık bırakacağım.”
Darbe girişiminin başarısız olduğu da iyice ortaya çıkmıştı. Saat 18.30 sıralarında Korgeneral Yıldırım Güvenç ile Özel Kuvvetler ‘den gelen ekip Yaşar Paşa'yı kurtarmıştı. 4 araçla Akıncı Üssü'nden çıktılar. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na geldiler. Yaşar Paşa evine geldiğinde saat 19.15'i gösteriyordu… İçinden “Rüya gibi, inanılmaz bir olay” diyordu…
Milli Savunma Bakanlığı'na atanan Yaşar Güler'in o gece yaşadıklarından kısa bir özeti Doğan Kitaptan çıkan “Kod Adı Mürted” adlı kitabımdan alıntıladım. Yaşar Paşa'nın direnişi ona önce Genelkurmay Başkanlığı'nı, ardından Milli Savunma Bakanlığı'nı getirdi. Başarılar diliyoruz.