Bu başlığı gören herkes Köseoğlu ne demek istiyor demeleri gayet doğal!
Ancak milletin bilmesi gereken bir husus var ki ;O da 1 Şubat’tan beri AK Parti Rize il teşkilatının ve il Başkanlığının olmaması!
30 Ocak günü İl Başkanı İshak Alim‘in milletvekili aday adayı olmasından dolayı istifa etmişti..
Ancak hemen akabinde ,AK Parti’nin kuruluş tarihinde hiç görmediğimiz şahit olmadığımız bir olay yaşandı ve İshak Alim’in istifa etmesi ile birlikte mevcut yönetimin topluca istifası istendi..
Bu süreç neden bu duruma geldi? bunu iyi anlamamız için 2019 yerel seçimlerine öncesine gitmemiz gerekiyor..
AK Parti yapılan tüm Genel seçimlerde, il bazında Türkiye birincisi olan Rize neden bu hale geldi ?
2018 yılında yapılan Genel seçimde AK Parti %64.185 CHP %13,04 MHP %12,41 oy almıştı..
Ancak 2019 yerel seçimlerine geldiğimizde AK Parti’nin başta İstanbul-Ankara olmak üzere, irtifa kaybettiği bir ortamda ,Rize’de de tarihinde ilk kez Fındıklı ilçesini CHP’ye ,Derepazarı Çayeli ve İkizdere ilçesini de MHP’ye kaybetmişti!
Rize’de kaybedilen bu ilçelerin doğru analizi yapılmış olsaydı, bugün AK Parti Rize’de bu hale düşmezdi..
Çünkü Fındıklı ilçesi hariç ,diğer ilçelerin neden kaybedildiğini Rize halkı bildiği gibi, yöre halkı da biliyor..
Bunlara örnek olarak Derepazarı ve Çayeli ilçesini sayabiliriz. Derepazarı ilçesinde muazzam bir şekilde çalışma yapan Yakup Samangül’ün neden aday gösterilmediğini, hangi rant olayına kurban gittiğini Derepazarı halkı gayet iyi biliyor..
Çayeli ilçesini hangi siyasetçinin kaybettiğini de anlatmaya gerek yok!
Siyasî tabirle hezimet yaşanılan bir ortamda, AK Parti Rize İl Başkanlığı 7. olan kongresinde İshak Alim yeni yönetimiyle Başkanlığa seçildi..
Seçilen yeni yönetim ,AK Parti tabanında ve Rize’de deyim yerindeyse pek rağbet görmedi!
AK Parti tarihinin en pasif, halktan kopuk teşkilatı olarak tarihteki yerini almış oldu..
O kadar yanlış tercihler yapıldı ki, iş bununla bitmedi ,hatta kaybedilen bir ilçe Başkanlığına yeniden o kişi göreve getirilip, birde ona mükafat olarak, ilçe kaybedildiği için, büyük kongre delegesi yapıldı!
Yerel seçimler sonrası acaba biz nerede hata yaptık, nasıl düzeliriz bunun muhakemesi yapılmadı.
Herkes kendi siyasi rantının Peşine düştü, imtiyazlar peşine koştular ve Rize AK Parti değim neredeyse 2-3 parçaya ayrıldı!
Mevcut İl Başkanı İshak Alim’in Rize milletvekili Muhammed avcı ile nedenini bilemiyoruz ,yıldızı bir türlü barışmadı!
Açılışlarda ziyaretlerde aynı kare içinde olmamaya özen gösterdi..
Alim ,AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Rize milletvekili Hayati Yazıcı ile ismi anılırken, Muhammed Avcı daha çok İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt’le aynı karede, aynı siyasi havayı soğudu ve Rize AK Parti teşkilatına ister istemez bazı ittifaklar meydana geldi..
Bunların haricinde ,yaptığı güzel işlerle halkın nabzında iyi bir itibar yakalayan ,özellikle 2019 yılı sonrasını iyi değerlendiren, Rize Belediye Başkan Rahmi Metin ,AK Parti teşkilatından ziyade, siyaset üstü bir rol model olarak ortaya çıktı..
Rize’nin güncel siyasal yapısının bir analizini yaparsak ,özellikle AK Parti 2019 yılından sonra irtifa kaybettiği bir ortamda, AK Parti’den kopan daha çok muhafazakar milli görüş tabanında olan insanlar bir arayış içine girdi..
Yapılan son yerel ve Ulusal anketlerde Ak Parti’nin Rize’de son Genel seçimde %64 olan oyu %45‘e kadar düştü ..
Bu Oyların yüzde 80 ,hiç seçime girmemesine rağmen, kısa sürede yapmış olduğu teşkilatlanma ve Türkiye tarihinin en büyük Kongresi ile gündeme gelen ve güvenli bir liman olan, millî görüşün tek adresi olma yolunda ilerleyen, Yeniden Refah Partisi‘ne büyük bir teveccüh oluştu..
Rize’de AK Parti’de Küskün olan kişilerin %80-90’ı Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a, ancak Genel seçimde yeniden Refah Partisi’ne oy vereceklerini açık açık dile getirenlere şahit olduk..
İste böyle çalkantılı bir ortamda,Alim’in milletvekili aday adayı olması sebebiyle istifa etmesinden sonra ,Genel merkezden gelen acil kodla, yönetimin tümü ile istifası istendi!
Yani, 7.olağan kongrede yönetime gelenler feshedildi! Bu olay Rize tarihinde bir ilk olarak tarihteki yerini aldı.
Bu haberi yerel ve ulusala saat 03.00’te ilk geçen aktuel53 haber partalıdır..
AK PARTİ RİZE İL TEŞKİLATI TOPLU HALDE İSTİFA ETTİ !
Ardından hepimizin de bildiği gibi ,6 Şubat’ta Dünya tarihinin en büyük asrın felaketi ile karşı karşıya kaldık..
Rize ve Türkiye’nin gündemi bu olduğundan dolayı ,seçime kadar partiye götürecek AK Parti Rize il Başkanı ve yönetimi bir türlü gerçekleşemedi.
Haliyle, 20 günden beri AK Parti İl Başkanlığı ve yönetimi şu anda ortalıklarda yok..
Rize’de AFAD Koordinasyonuyla, yapılan yardım kampanyasında daha çok öne Rize Valiliği, Belediye Başkanlığı, Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve bazı STK’lar ön plana çıktı..
Rize’de yapılan resmi gayri resmi anketlerde ,millet ittifakının 1, Cumhur ittifakının ise 2 milletvekili çıkaracağı konuşuluyor..
Rize’de sürpriz partinin ise, yaklaşık 6.000 üye yaptığı tahmin edilen yeniden Refah Partisi’nin 2. ya da 3. parti olarak ön plana çıktığı söyleniyor..
Vatandaşın Rize’de en çok konuştuğu konu; AK Parti’den milletvekillerinin kimler olacağı?
Yapılan tahminler ve sokakta vatandaşlığın konuştuğu,Hayati Yazıcı’nın ve Osman Aşkın Bak’ın milatlarını doldurduğu, ikisininde Rize’den asla aday gösterilmeyeceği, Muhammed Avcı’nın zaten Rize’den aday olmayacağını söylemesi ile gözler yeni adaylara çevrildi!
Ancak!!!!, Rize’de 50 yıldan beri faşist bir anlayışla, milletvekillerinin tamamına yakınının, Rize’nin Doğu bölgesi dediğimiz laz tarafından, Çayeli ve Salarha Bölgesi’nden seçildiğini görmekteyiz..
Oysa ki Rize’nin Batı kesimini oluşturan Derepazarı, İyidere Kalkandere, İkizdere Kendirli, orta pazar Pehlivan taşı, yıllardan beri gerek siyasi arenada gerek Bürokratik anlamda Rize’de hep yok sayılıp sahipsiz bırakılmıştır..
Hangi partiden olursa olsun, muhtemelen, 2023’te yapılacak Genel seçimde bu saydığımız bölgeden bir tane milletvekili seçilip,bu yanlış İmaj İnşallah düzeltilir..
Rize 5’ten büyüktür!
Yakın bir zamanda yapılacak seçimlerin Rize’mize ve ülkemize hayır getirmesini diliyorum..