Karadenizin ve Rize nin evlerinin köylerinin kullanılan malzeme olarak ve biçim olarak kendine özgü bir tarzı vardır.yöresel,özgün tabiatla oldukça uyumlu çok güzel bir mimarıye sahip.bu güzelliktir,renktir daha önemlisi kültürel bir mirastır. Bozmaya hiç mi hiç hakkımız yok.bölgemizi değerli kılan,yazın serin iklimi ve birde bu güzel yöresel yapılarıdır.bir yere gittiğiniz zaman nasıl oranın meşur yemeklerini yemek ve ürünlerini görmek yada almak isterseniz,işte aynı şekilde o bölgenin yöresel mimarisini evlerini görmek ve yaşamak istersiniz. Sorumsuzca yapılan yeni evlerin,mutlaka malzemesiyle, biçim ve tarzıyla gözü rahatsız etmemesi sırıtmaması bu tabloya uyum göstermesi şarttır.özelliklede dış cephesiyle.
Turizm gittikçe karadeniz gibi,bozulmamış,bakir, yemyeşil,serin yerlere yani dağ turizmine kaymaktadır. deniz, güneş,- kum artık aranmıyor.onun için köylerimiz,bölgemiz her geçen güz dahada önemsenecek ve aranan yer olacaktır. Bu cennet köşesi bölgede,yemyeşil örtüde, doğaya dokunmuş şekilde yapılan harika taş duvar ve ahşap hem heybetli hem mütevazı güzelim evler,enfes bir tablo ve eşsiz bir orkestra oluştururken, betondan,kırmızı tuğladan yapılmış, iki kattan fazla üç dört katlı alt katlar pencersiz ot deposu sıvasız çirkinmi çirkin ucube yapılar ne öyle.??? Sade kendi çirkinliği ile kalsa neyse, bütün eseri,tabloyu bozuyor ve berbat ediyor. Buna kimin hakkı olabilirki.???. Baba dan dededen kalma asırlık nefis taş duvar ve ahşap yapılmış,bir ev bir tarih, bir hatıra ve yaşanmışlık olarak dururken,onu yıkılmaya terk ederek,hemen yanı başında, betonarmeden yapılmış,mevcüt evlere benzemeyeni betondan sıvadan, beyaz pilastik doğramadan yapılmış pencereli, düz yada kırma çatılı evler ne kadar çirkin,nekadar kötü.. Halbuki o eski tarihi evi güzelce bozmadan onararak yapsak nekadar güzel, nekadar kıymetli ve değerli olacak.böyle okadar çok örnek varki.. Çok teknik terimlere girmeden ve uzatmadan
YAPILMASI GEREKENLERİ KISACA SIRALAYAYIM.
1- Evler karkas taşıyızı olarak betonarmede,tuğla duvarda olur,hiç önemli değil, önemli olan dış duvarları ve yüzeyidir.dış kısımlar ya taş yada ahşap olmalıdır.
2- Çatılar kesinlikle beşik çatı denen, iki tarafa eğimli klasık çatı tarzında olmalı ve kaplaması beyaz saç olmamalıdır. Saç yapılacaksa yeşil renk seçilmeli.
3- Pencereler kesinlikle ahşap doğrama yapılmalı, ahşap kepenk olursa çok daha güzel olur. İç mekanlardada ahşap tercih edilse çok daha güzel olur.
4- Kesinlikle yol seviyesinden yukariya 2 kattan fazla çıkılmamalı. 1 kat çok daha güzel olur.
5- Yapılmış olan tuğlalı sıvasız evler ya kaplanmalı, enazından sıvası kesinlikle yapılmalıdır. Tamamı ahşap pahalı oluyor ve kaplanamıyor isede,köşe ler,pencere altlarından ve üstlerinden 15-20 cm genişlikte ahşap latalarla yatay ve dikey olarak şerit halinde kaplanarsa dış yüzeyin onda biri ahşap olmasına rağmen ev absorbe olacak, uyum sağlayacak ve çok güzel olacaktır. Lütfen böyle yapıları hiç değilse bu şekilde kolayca dönüştürelim. İnsan eliyle yapılması mümkün olmayan, Rabbimizden bize bahşedilmiş Bu cennet köşesi bölgenin değerini kıymetini bilelim ve kendi ellerimizle bozup çirkinleştirmeyelim.
NE OLUR BOZMAYALIM
Bu çok zor değil. Sadece biraz özen,biraz anlayış biraz incelik. Evlerimiz yöresel malzeme taş veya ahşap olsun, çok katlı olmasın okadar.