Mustafa Semih  ARICI
Köşe Yazarı
Mustafa Semih ARICI
 

YİNE TARIM - BU DEFA BUĞDAY

Çaya 17 TL. verilerek yaşanan hüsrandan sonra aynı akıbet buğdayın da başına geldi. Daha çok ton hesabıyla satılan buğdaya 12 bin lira ofis fiyatı verildi. Yani devlet çiftçinin buğdayını ton başına 12 bin liraya satın alabilecek. Doğaldır ki, çayda olduğu gibi tüccar, bunun da altında para vermeye çalışacak. Belki de 10 bin liraya bile düşebilir. Üretim girdilerinde yüzde yüze yakın artışlar (Özellikle mazot)  meydana gelmesine rağmen, geçen yıla nisbetle yüzde 23 gibi fevkalâde düşük zam oranı çiftçiyi buğday ektiğine pişman edecek gibi. Geçenlerde konuştuğum Eskişehirli bir buğday üreticisi artık buğday işinden çıkacağını ve yüz dönüm buğday tarlasını boş bırakacağını söyledi.  “Zarar edeceğime boş bırakırım daha iyi” İşte bu söylem ülkemizin başını çok ağrıtacak gibi. On binlerce buğday üreticisinin aynı yolu izlediğini düşünün, Türkiye’nin hali nice olur değil mi? Şunu kabul etmek gerekir ki – Biz Rizeliler olarak en çok çayımızla ilgili olmamıza rağmen- buğday çay veya kahve gibi değildir. Bilinen en temel besindir. Türk halkı asla ekmek olmadan yapamaz. Sofrası etle dolsa bile ekmek de yemezse aç kalacağını sanır. Soframızın çoğu yemeği buğdaya dayanır. ( Hamur işleri, bulgur, tatlılar, pastalar vb) .Bir de Allah korusun, buğdayda yaşanacak bir kıtlıkta soframızın yarısı gitmiş olur. Bazılarının “Canım, üretim yetmezse dışarıdan alırız” dediğini duyar gibiyim. Hani tarım bakanlarından biri demişti ya: “Paramız var ki alıyoruz”. Derken Ukrayna’da savaş çıktı ve paramız olsa da alamaz olduk. Üstelik döviz gelirlerindeki olası keskin düşme nedeniyle “Paramız yok ki alalım” diyeceğiz artık. Bu nedenle asla ve asla çiftçi üretime küstürülmemeli, gelecek senenin fiyatı; tüm kayıpları telafi edecek ölçüde şimdiden ilan edilmelidir. Tüccar tarafından ofis fiyatının daha da aşağı düşürülerek üreticinin iyice mağdur edilmemesi için 12 bin TL.alım garantisi verilmelidir.  Evet, savunma sanayi Türkiye için hayatidir. Özellikle bu netameli coğrafyada… Ancak buğday hepsinden önemlidir.  Ukrayna bu nedenle ağır bir savaş içinde bile olsa buğday üretiminin azalmaması için canla başla çalışıyor!
Ekleme Tarihi: 15 Haziran 2024 - Cumartesi

YİNE TARIM - BU DEFA BUĞDAY

Çaya 17 TL. verilerek yaşanan hüsrandan sonra aynı akıbet buğdayın da başına geldi. Daha çok ton hesabıyla satılan buğdaya 12 bin lira ofis fiyatı verildi. Yani devlet çiftçinin buğdayını ton başına 12 bin liraya satın alabilecek. Doğaldır ki, çayda olduğu gibi tüccar, bunun da altında para vermeye çalışacak. Belki de 10 bin liraya bile düşebilir.

Üretim girdilerinde yüzde yüze yakın artışlar (Özellikle mazot)  meydana gelmesine rağmen, geçen yıla nisbetle yüzde 23 gibi fevkalâde düşük zam oranı çiftçiyi buğday ektiğine pişman edecek gibi.

Geçenlerde konuştuğum Eskişehirli bir buğday üreticisi artık buğday işinden çıkacağını ve yüz dönüm buğday tarlasını boş bırakacağını söyledi. 
“Zarar edeceğime boş bırakırım daha iyi”

İşte bu söylem ülkemizin başını çok ağrıtacak gibi. On binlerce buğday üreticisinin aynı yolu izlediğini düşünün, Türkiye’nin hali nice olur değil mi?

Şunu kabul etmek gerekir ki – Biz Rizeliler olarak en çok çayımızla ilgili olmamıza rağmen- buğday çay veya kahve gibi değildir. Bilinen en temel besindir. Türk halkı asla ekmek olmadan yapamaz. Sofrası etle dolsa bile ekmek de yemezse aç kalacağını sanır. Soframızın çoğu yemeği buğdaya dayanır. ( Hamur işleri, bulgur, tatlılar, pastalar vb) .Bir de Allah korusun, buğdayda yaşanacak bir kıtlıkta soframızın yarısı gitmiş olur.

Bazılarının “Canım, üretim yetmezse dışarıdan alırız” dediğini duyar gibiyim. Hani tarım bakanlarından biri demişti ya: “Paramız var ki alıyoruz”. Derken Ukrayna’da savaş çıktı ve paramız olsa da alamaz olduk. Üstelik döviz gelirlerindeki olası keskin düşme nedeniyle “Paramız yok ki alalım” diyeceğiz artık.

Bu nedenle asla ve asla çiftçi üretime küstürülmemeli, gelecek senenin fiyatı; tüm kayıpları telafi edecek ölçüde şimdiden ilan edilmelidir. Tüccar tarafından ofis fiyatının daha da aşağı düşürülerek üreticinin iyice mağdur edilmemesi için 12 bin TL.alım garantisi verilmelidir. 

Evet, savunma sanayi Türkiye için hayatidir. Özellikle bu netameli coğrafyada… Ancak buğday hepsinden önemlidir. 

Ukrayna bu nedenle ağır bir savaş içinde bile olsa buğday üretiminin azalmaması için canla başla çalışıyor!
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi