Aslında tarihte ne keşkelere yer vardır, ne de şöyle olsaydı, böyle olsaydılara. Tarihi olaylar zamanın mantığına ve şartlarına göre olur ve biterler. Ancak bu hayal gücümüzü çalıştırmaya ve eğer şartlar değişip şöyle olsaydı neler olurdu diye fikir jimnastiği yapmaya engel değil.
Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Samsun’a değil de, aniden değişen şartlar gereği ikinci merkez Trabzon’u da geçip, Rize’de karaya çıksaydı neler olurdu?
-Bir defa Bandırma Vapuru, küçük bir gemi olmasına rağmen liman olmadığından açıkta demirler, Paşa ve maiyeti kayıklarla sahile ayak basardı.
-Günün tarihi 19 Mayıs değil, 20 veya 21 Mayıs olurdu.
-Mustafa Kemal Paşa’yı sahilde Sancak Yöneticisi Mutasarrıf, belediye başkanı, şehirdeki küçük askeri birliğin kumandanı ve eşraf karşılardı.
-Şehirde (Aslında kasabada) otel bulunmadığından Paşa, daha sonra cumhurbaşkanı olarak Rize’ye geldiğinde kaldığı Mataracı Mehmet Efendi’nin konağında misafir edilirdi.
-Rize’den Anadolu’nun geri kalanına pek iletişim olmadığından Paşa, ya Trabzon’a, ya da Erzurum’a doğru yola çıkardı.
-Çok büyük bir ihtimalle Rize’de otomobil bulunmadığından, olsa da yol olmadığından at sırtında seyahat ederlerdi.
Ancak o, nereye çıkarsa çıksın, vatanın kurtuluşu için ilk kıvılcımı çakmış olacaktı.
LOJİSTİK MERKEZ NE ALEMDE?
Geçen sene otoyoldan geçerken denizden kazanılmış kocaman bir arsadan başka bir şey toktu ortada. Şimdi ne alemdedir bilmiyorum ama bu şeyin yapılıp faaliyete geçmesi Rize için çok faydalı olacaktır.
Hem istihdam hem de katma değer için.
Artık günümüzde lojistik merkezlerde yalnız o yörede üretilen ürünlerle ticaret ve ihracat yapılmıyor. Sözgelimi Çin’den, Japonya’dan oto lastığı alıp, doğuya (Kafkasya, Orta Asya), Ortadoğuya (İran, Irak ve diğer Arap ülkeleri) satabiliyorsunuz. İş sizin ticari maharetinize bağlı yani.
Umarız bir an önce inşa edilip faaliyete geçer de kazanan Rize olur.
YA KURU ÇAY?
Yaş çayın bu yıl ki öyküsü bitti sayılır. Bakan da açıkladı: 17+2 çok makulmuş. Bunca tasarruf tedbiri açıklanıp, Merkez Bankası yaklaşık 900 milyar lira zarar etmişken (Başka bir deyişle 900 milyar lira fazladan parayı piyasaya sürmüşken) artı bir para imkansız görünüyor. Bu seneyi 17+2 ile kapatacağız.
Bu arada güncel soru: Kuru çay fiyatları ne olacak?
Paketli Çaykur çayı 170 lirayı buldu. Yıl sonuna kadar 250-300 bandına geleceği kesin gibi.
Türk halkının en çok içtiği bu içeceğin, küçük bir bardağı kafelerde 30 lira; yıl sonuna kadar 50 lirayı bulur.
“Benim köylüm” ise 17+2’ye talime devam!