Nazım RAKICI
Köşe Yazarı
Nazım RAKICI
 

21.YÜZYILDA EĞİTİM

21.yy eğitimini kurgularken amaçlardan hareket etmemiz gerekiyor. 20.yy başlarında eğitimin amacı okuma yazma ve biraz da aritmetik öğretmekti. Geçtiğimiz yüz yıl boyunca bu temel becerilere belirli alanlarda önemli olduğu düşünülen bazı bilgiler eklendi. Bu şekilde geliştirildiği düşünülen sistem artık miadını doldurdu. 21.yy’ın eğitim sisteminde üç önemli hedef olmalı: 1-Öğrenciye ilham verilmesi. 2-Öğrencinin tutku ve hedeflerini keşfine olanak sağlanması. 3-Öğrencinin kritik becerilerinin geliştirilmesi. Bu kritik beceriler de şöyle sıralanıyor: Eleştirel düşünme Problem çözme İş birliği Hızlı hareket Adaptasyon İnisiyatif Girişimcilik Etkin sözlü Yazılı ve multi medya iletişimi Bilgiye ulaşım Bilgiye analiz Merak ve hayal. Görüldüğü gibi artık bilgi ön planda değil! Öğrencinin kendi potansiyeline erişebilmesi için önce ona ilham verilmesi, heyecanlandırılması gerekiyor. Eğitim artık bir bilgi yükleme süreci yerine her öğrencinin kendi tutku ve hedeflerinin keşfine olanak sağlayacak bir süreç olarak konumlandırılıyor. Kazanımlarda bilgi birikimi değil, yetkinlikler. Öğrencinin kendi kendine keyifle ve iştahla öğrenmeye devam edebilmesi için gereken beceriler olan merak etme ve hayal kurmaya da özellikle vurgu yapılıyor. Hangi okulumuzun bu hedefler doğrultusunda eğitim verdiğini idda edebiliriz?
Ekleme Tarihi: 20 Nisan 2022 - Çarşamba

21.YÜZYILDA EĞİTİM

21.yy eğitimini kurgularken amaçlardan hareket etmemiz gerekiyor.


20.yy başlarında eğitimin amacı okuma yazma ve biraz da aritmetik öğretmekti.

Geçtiğimiz yüz yıl boyunca bu temel becerilere belirli alanlarda önemli olduğu düşünülen bazı bilgiler eklendi. Bu şekilde geliştirildiği düşünülen sistem artık miadını doldurdu.

21.yy’ın eğitim sisteminde üç önemli hedef olmalı:

1-Öğrenciye ilham verilmesi.

2-Öğrencinin tutku ve hedeflerini keşfine olanak sağlanması.

3-Öğrencinin kritik becerilerinin geliştirilmesi.

Bu kritik beceriler de şöyle sıralanıyor:
Eleştirel düşünme
Problem çözme
İş birliği
Hızlı hareket
Adaptasyon
İnisiyatif
Girişimcilik
Etkin sözlü
Yazılı ve multi medya iletişimi
Bilgiye ulaşım
Bilgiye analiz
Merak ve hayal.

Görüldüğü gibi artık bilgi ön planda değil! Öğrencinin kendi potansiyeline erişebilmesi için önce ona ilham verilmesi, heyecanlandırılması gerekiyor.
Eğitim artık bir bilgi yükleme süreci yerine her öğrencinin kendi tutku ve hedeflerinin keşfine olanak sağlayacak bir süreç olarak konumlandırılıyor.
Kazanımlarda bilgi birikimi değil, yetkinlikler.
Öğrencinin kendi kendine keyifle ve iştahla öğrenmeye devam edebilmesi için gereken beceriler olan merak etme ve hayal kurmaya da özellikle vurgu yapılıyor.
Hangi okulumuzun bu hedefler doğrultusunda eğitim verdiğini idda edebiliriz?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi