Mustafa Semih  ARICI
Köşe Yazarı
Mustafa Semih ARICI
 

GELECEK RİZE: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Zaman zaman yaşadığımız ülke, şehir ve hatta çevremizin yakın, orta ve hatta uzak geleceğine dair kafa yormak benim yazı metodumun olmazsa olmazlarından biridir. Bunu yaparken asla kâhincilik oynamam. Mevcut verilerden yararlanarak tahmin ve öngörülerde bulunurum. Bu meyanda Rizemizin de geleceğinde neler olabilir şöyle kısaca bir gözden geçirelim:             -Büyük şehir Rize: Çevresiyle birlikte Merkez Nüfusu 200 bine yaklaşan Rize, eğer 250 bin nüfusa ulaşırsa hükümet kararıyla aynen Trabzon’da olduğu gibi “Büyük şehir statüsü” kazanabilir. Dolayısıyla Rize Belediyesi de büyük şehir belediyesi olabilecek. Bu meyanda söz gelimi Merkez İlçe 2 Mart Belediyesi ile İslampaşa Belediyesi kurulabilir. 2 Mart Belediyesi Fener’den Çaykur Genel Müdürlüğü’ne kadar olan bölgede, İslampaşa Belediyesi de buradan itibaren Gündoğdu’yu içine alacak şekilde Dörtyol ve Salarha Çaykent bölgesini de kapsar. Büyükşehir Belediyesi temizlik, bakım, emlak gibi hizmetleri merkez ilçe belediyelerine bırakıp, planlama ve şehri güzelleştirme faaliyetleriyle uğraşır.             Mevcut örneklerden bilindiği gibi bu gelişmenin birçok avantajı var. Bir defa mahalli idareler bütçesinden aldığı pay önemli ölçüde artar. Kent halkı daha iyi hizmet alırken istihdam imkânları da büyük çapta artar. Gayet tabii bunun yanında büyüyen ve genişleyen kentsel alanla beraber gürültü ve kirliliğin artması, mevcut yolların yetersiz hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanında zaten son derece plansız ve düzensiz gelişen apartmanlaşmanın  aynen devam etmesi halinde şehir yaşanmaz hale gelebilir. Tüm bunların önlemini şimdiden düşünmekte büyük yarar vardır.             Havaalanı – Çayeli - Gündoğdu - Lojistik Merkez Rayli Sistemi: Henüz Karadeniz Oto Yolu tıkanmaya başlamasa da kent nüfusu 250 bine ulaşınca bugün yan yollarda görünen manzara transit yolda da yaşanmaya başlanacaktır.             Bu nedenle başlangıçta Alipaşa - Engindere arasında yapılacak bir hızlı tramvay hattı; zamanla Hava Alanı ve lojistik merkeze  kadar uzatılarak, esas nüfus ve trafik  hareketliliğinin bulunduğu sahil hattı rahatlatılmış olur. Şehir merkezinde yapılan yıkımlarla kent yeniden düzenlenirken bu projeye de kazma vurulursa Rize büyükşehir olmaya şimdiden hazırlanmaya başlamış olacaktır.             Konu ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.  
Ekleme Tarihi: 01 Aralık 2021 - Çarşamba

GELECEK RİZE: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Zaman zaman yaşadığımız ülke, şehir ve hatta çevremizin yakın, orta ve hatta uzak geleceğine dair kafa yormak benim yazı metodumun olmazsa olmazlarından biridir. Bunu yaparken asla kâhincilik oynamam. Mevcut verilerden yararlanarak tahmin ve öngörülerde bulunurum. Bu meyanda Rizemizin de geleceğinde neler olabilir şöyle kısaca bir gözden geçirelim:

           
-Büyük şehir Rize: Çevresiyle birlikte Merkez Nüfusu 200 bine yaklaşan Rize, eğer 250 bin nüfusa ulaşırsa hükümet kararıyla aynen Trabzon’da olduğu gibi “Büyük şehir statüsü” kazanabilir. Dolayısıyla Rize Belediyesi de büyük şehir belediyesi olabilecek. Bu meyanda söz gelimi Merkez İlçe 2 Mart Belediyesi ile İslampaşa Belediyesi kurulabilir. 2 Mart Belediyesi Fener’den Çaykur Genel Müdürlüğü’ne kadar olan bölgede, İslampaşa Belediyesi de buradan itibaren Gündoğdu’yu içine alacak şekilde Dörtyol ve Salarha Çaykent bölgesini de kapsar. Büyükşehir Belediyesi temizlik, bakım, emlak gibi hizmetleri merkez ilçe belediyelerine bırakıp, planlama ve şehri güzelleştirme faaliyetleriyle uğraşır.

           
Mevcut örneklerden bilindiği gibi bu gelişmenin birçok avantajı var. Bir defa mahalli idareler bütçesinden aldığı pay önemli ölçüde artar. Kent halkı daha iyi hizmet alırken istihdam imkânları da büyük çapta artar. Gayet tabii bunun yanında büyüyen ve genişleyen kentsel alanla beraber gürültü ve kirliliğin artması, mevcut yolların yetersiz hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanında zaten son derece plansız ve düzensiz gelişen apartmanlaşmanın  aynen devam etmesi halinde şehir yaşanmaz hale gelebilir. Tüm bunların önlemini şimdiden düşünmekte büyük yarar vardır.

           
Havaalanı – Çayeli - Gündoğdu - Lojistik Merkez Rayli Sistemi: Henüz Karadeniz Oto Yolu tıkanmaya başlamasa da kent nüfusu 250 bine ulaşınca bugün yan yollarda görünen manzara transit yolda da yaşanmaya başlanacaktır.

           
Bu nedenle başlangıçta Alipaşa - Engindere arasında yapılacak bir hızlı tramvay hattı; zamanla Hava Alanı ve lojistik merkeze  kadar uzatılarak, esas nüfus ve trafik  hareketliliğinin bulunduğu sahil hattı rahatlatılmış olur. Şehir merkezinde yapılan yıkımlarla kent yeniden düzenlenirken bu projeye de kazma vurulursa Rize büyükşehir olmaya şimdiden hazırlanmaya başlamış olacaktır.

           
Konu ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi