Mustafa Barış ÖZTÜRK
Köşe Yazarı
Mustafa Barış ÖZTÜRK
 

“MATRUŞKA”

Matruşka bebek ahşaptan yapılmış iç içe geçmiş beş veya yedi bebekten oluşan bir Rus oyuncak türü… Bebek ortasından açıldığında ikinci bebek, o ortasından açıldığında bir sonraki bebek ortaya çıkar. Bebekler arasında sadece boyut farkı vardır ve başkaca her yönlü tıpatıp aynıdır. En içteki en güvendedir. Çevresi çünkü hep çevrilidir. Ama bilinen en dıştaki görünen yüzdür.  Matruşka bebeklerin 1890 yılında Moskova yakınlarında bulunan Abramtsevo Malikanesi'ne ait Çocuk Eğitim Atölyesinde doğduğu söylenir. İnsan hayatta iç içe geçmişliği Matruşka bebek misali yaşar. Geçmişi bir yığıntı, bir katman olarak görün ve öyle değerlendirin. İlk bakışta her şey ilk göründüğü gibidir. Hadiseleri görünen şekliyle algılar ve onun üzerinden yürürseniz yanılırsınız. Çünkü Burada içiçe geçmiş ve katmanlaşmış bir hal vardır. Matruşka bebekte olduğu gibi açıyor veya perdeyi aralıyorsunuz ama altta aynı görünümde fakat farklı nitelikte başka bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Olaylar ve olgular somut varlıklardan farklılık arz eder. Katman derinleştikçe sürprizlerle karşılaşırsınız. Görünüm aynı olsa da karmaşa artar. Temelde bize yansıyandan daha başka şeyler vardır. Bazı insanlar benim gözümde birer matruşka. İçini açıyorsunuz, bir başkası çıkıyor. Bir daha açıyorsunuz bir başkası daha çıkıyor. Bazılarının en dışındaki en büyük insan oluyor, içine girdikçe o insan küçülmeye, sizde hayal kırıklığı yaratmaya başlıyor. Bazıları ise tersine matruşka, Dışındaki büyük, ama içine girdikçe daha büyük insanlar çıkıyor. Aklı başında, dolu,insan psikolojisinden anlayan, aynı zamanda duvarlarla çevrilmiş inci misali müthiş bir güzellik çıkıyor. Tek farkı bu güzelliği kendi içerisinde yaşamak istemesi! Ama bu eşyanın tabiatına aykırı bir şey. İnsan kalbinde ne taşırsa, dünyayı da öyle görür. İnsan yüreğinde ne taşıyorsa, karşısındakine (YANINDAKİNE) onu verir. İnsan aklında ne taşıyorsa hayatına onu katar. Matruşka bugünlerde küçüklerin değil, Büyüklerimizin ellerinde oyuncak olarak kullanılmaktadır. Günümüzde siyasette, ikili ilişkilerde, ekonomide,ticarette ve hatta,aşk da! Nasıl mı? Toplumun en büyük feryadı yıllardır bu ülkede; Enflasyon.. Geçim derdi, ödenemeyen faturalar.. Bankalara olan kredi borçları.. Ne zaman halk konuşmaya sesini çıkartmaya başlar, Aç bir matruşka.. Geçim derdi, yoksulluk, yolsuzluklar gündem dışı kalır. Marketler, her gün değil, saat aralığında etiket değiştiriyor. Enflasyon çift basamaklı sayılarda Toplu taşıma ücretleri arttırıldı. Elektrik dağıtım şirketleri, yeni ayarlamalar yaptı. İmdaaat….Aç bir Matruşka..  Çok kullanışlı. O bakımdan konuları Matruşka bebek misali gibi düşünelim ama arkasındaki detayları da iyi görelim. Topluca uyumayalım. uyku sevenler size sesleniyorum. Özellikle aklı selim,kalbi selim , gönlü selim insanlar sizler uyumayınn. Farklı gözle bakmaya devam edin. İstikameti iyi tayin edelim. Özde ne var onu iyi bilelim. Yanlış yapmamaya özen gösterelim. Muhabbetle kalın,
Ekleme Tarihi: 16 Eylül 2024 - Pazartesi

“MATRUŞKA”

Matruşka bebek ahşaptan yapılmış iç içe geçmiş beş veya yedi bebekten oluşan bir Rus oyuncak türü…

Bebek ortasından açıldığında ikinci bebek, o ortasından açıldığında bir sonraki bebek ortaya çıkar. Bebekler arasında sadece boyut farkı vardır ve başkaca her yönlü tıpatıp aynıdır.

En içteki en güvendedir. Çevresi çünkü hep çevrilidir. Ama bilinen en dıştaki görünen yüzdür. 

Matruşka bebeklerin 1890 yılında Moskova yakınlarında bulunan Abramtsevo Malikanesi'ne ait Çocuk Eğitim Atölyesinde doğduğu söylenir.

İnsan hayatta iç içe geçmişliği Matruşka bebek misali yaşar. Geçmişi bir yığıntı, bir katman olarak görün ve öyle değerlendirin. İlk bakışta her şey ilk göründüğü gibidir. Hadiseleri görünen şekliyle algılar ve onun üzerinden yürürseniz yanılırsınız. Çünkü Burada içiçe geçmiş ve katmanlaşmış bir hal vardır. Matruşka bebekte olduğu gibi açıyor veya perdeyi aralıyorsunuz ama altta aynı görünümde fakat farklı nitelikte başka bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Olaylar ve olgular somut varlıklardan farklılık arz eder. Katman derinleştikçe sürprizlerle karşılaşırsınız. Görünüm aynı olsa da karmaşa artar. Temelde bize yansıyandan daha başka şeyler vardır.

Bazı insanlar benim gözümde birer matruşka.

İçini açıyorsunuz, bir başkası çıkıyor. Bir daha açıyorsunuz bir başkası daha çıkıyor.

Bazılarının en dışındaki en büyük insan oluyor, içine girdikçe o insan küçülmeye, sizde hayal kırıklığı yaratmaya başlıyor.

Bazıları ise tersine matruşka,

Dışındaki büyük, ama içine girdikçe daha büyük insanlar çıkıyor. Aklı başında, dolu,insan psikolojisinden anlayan, aynı zamanda duvarlarla çevrilmiş inci misali müthiş bir güzellik çıkıyor. Tek farkı bu güzelliği kendi içerisinde yaşamak istemesi! Ama bu eşyanın tabiatına aykırı bir şey.

İnsan kalbinde ne taşırsa, dünyayı da öyle görür. İnsan yüreğinde ne taşıyorsa, karşısındakine (YANINDAKİNE) onu verir. İnsan aklında ne taşıyorsa hayatına onu katar.

Matruşka bugünlerde küçüklerin değil, Büyüklerimizin ellerinde oyuncak olarak kullanılmaktadır. Günümüzde siyasette, ikili ilişkilerde, ekonomide,ticarette ve hatta,aşk da!

Nasıl mı?

Toplumun en büyük feryadı yıllardır bu ülkede; Enflasyon..

Geçim derdi, ödenemeyen faturalar..

Bankalara olan kredi borçları..

Ne zaman halk konuşmaya sesini çıkartmaya başlar, Aç bir matruşka..

Geçim derdi, yoksulluk, yolsuzluklar gündem dışı kalır.

Marketler, her gün değil, saat aralığında etiket değiştiriyor.

Enflasyon çift basamaklı sayılarda

Toplu taşıma ücretleri arttırıldı.

Elektrik dağıtım şirketleri, yeni ayarlamalar yaptı.

İmdaaat….Aç bir Matruşka.. 

Çok kullanışlı.

O bakımdan konuları Matruşka bebek misali gibi düşünelim ama arkasındaki detayları da iyi görelim. Topluca uyumayalım. uyku sevenler size sesleniyorum.

Özellikle aklı selim,kalbi selim , gönlü selim insanlar sizler uyumayınn.

Farklı gözle bakmaya devam edin. İstikameti iyi tayin edelim. Özde ne var onu iyi bilelim. Yanlış yapmamaya özen gösterelim.

Muhabbetle kalın,

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ali D
(17.09.2024 08:08 - #1564)
Sayın hocam ilham Periniz kim bu sefer
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi