Mehmet Emin  TOPRAK
Köşe Yazarı
Mehmet Emin TOPRAK
 

KALBİMİZDE KAÇ TANE KAPAK OLDUĞUNU BİLİYOR MUYUZ?

İnsanoğlunun dünyadaki imtihanında en önemli görevi, âcizliğini ve zayıflığını anlamasıdır. Âcizliğini ve zayıflığını anladığımız oranda, sonsuz güce dayanır ve yükseliriz. Bediüzzaman Hazretleri bu noktayı vecîz bir şekilde şöyle ifade etmektedir: “İnsan şu kâinat içinde pek nâzik ve nâzenin bir çocuğa benzer. Za’fında büyük bir kuvvet ve aczinde büyük bir kudret vardır. Çünkü, o za’fın kuvvetiyle ve aczin kudretiyledir ki, şu mevcûdat ona musahhar olmuş.” Bu sözleri biraz açarsak şöyle diyebiliriz ki, insan zayıflığını ve âcizliğini anladığı sürece, işleri kolaylaşır ve sığınma, dua etme ve yardım isteme ihtiyacı hisseder. Dolayısıyla Rabbi Rahîmine iltica eder. Bizler gerçekten zayıf ve âciz miyiz? Bunu anlamak için çok derin düşünmeye gerek yok sanırım. Yazının başlığına dönelim ve ne kadar âciz olduğumuzu hemen anlayalım.  Bilebildiğimiz kadarıyla kalbimiz, vücudumuzun önemli bir organıdır. İçerisinde neler neler oluyor, kan pompalamadan kanımızı temizlemeye kadar bir sürü işlem yapıyor. Ve bu işlemleri durup dinlenmeksizin icra ediyor. Bizler uyurken bile, hem de bizi rahatsız etmeden hayâtî foksyonlar icra ediyor.  Kalbimizin yaptığı işleri, değil biz bu yazıda anlatmamız, kalp doktorları bile hepsini bilememektedirler. Velhâsıl sıradan vatandaşlar olarak bizlerin birçoğu, kalbimizin kaç tane kapağı olduğunu bile bilemiyoruz. (Laf aramızda şahsen kalbimizin dört tane kapağı olduğunu yeni öğrendim) Ve bu organımız, bizler varlık âlemine çıktıktan itibaren, birçok detaylı işlemleri yapagelmektedir. Evet Aziz Dostlar! Şimdi birazcık âcizliğimizi va zayıflığımızı anlayabiliyor muyuz! Biz kalp dedik te, siz beynimizi düşünün, ciğerlerimizi düşünün, mîdemizi düşünün ve diğer vücut fonksiyonlarımızı gözönüne alalım! En sonunda anlayacağız ki, biz insanlar, çok âciz ve çok zayıf varlıklarız.  Nitekim Peygamber Efendimiz(ASM) şöyle buyurmuyor mu: “Kendini bilen, Rabbini bilir.” diye... Bizim haberimiz bile olmadan bu kadar hârika işler oluyorsa, bunları işleten, yöneten bir güç olmadan olur mu? İşte bizler bu güce dayanıp güvenirsek, bir anda sonsuz güçsüzlükten sonsuz güce ulaşırız inşallah... Cenab-ı Hak bu güce ulaşmayı hepimize nasip etsin!
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2021 - Cumartesi

KALBİMİZDE KAÇ TANE KAPAK OLDUĞUNU BİLİYOR MUYUZ?

İnsanoğlunun dünyadaki imtihanında en önemli görevi, âcizliğini ve zayıflığını anlamasıdır. Âcizliğini ve zayıflığını anladığımız oranda, sonsuz güce dayanır ve yükseliriz.

Bediüzzaman Hazretleri bu noktayı vecîz bir şekilde şöyle ifade etmektedir:

“İnsan şu kâinat içinde pek nâzik ve nâzenin bir çocuğa benzer. Za’fında büyük bir kuvvet ve aczinde büyük bir kudret vardır. Çünkü, o za’fın kuvvetiyle ve aczin kudretiyledir ki, şu mevcûdat ona musahhar olmuş.”

Bu sözleri biraz açarsak şöyle diyebiliriz ki, insan zayıflığını ve âcizliğini anladığı sürece, işleri kolaylaşır ve sığınma, dua etme ve yardım isteme ihtiyacı hisseder. Dolayısıyla Rabbi Rahîmine iltica eder.

Bizler gerçekten zayıf ve âciz miyiz?

Bunu anlamak için çok derin düşünmeye gerek yok sanırım. Yazının başlığına dönelim ve ne kadar âciz olduğumuzu hemen anlayalım. 

Bilebildiğimiz kadarıyla kalbimiz, vücudumuzun önemli bir organıdır. İçerisinde neler neler oluyor, kan pompalamadan kanımızı temizlemeye kadar bir sürü işlem yapıyor. Ve bu işlemleri durup dinlenmeksizin icra ediyor.

Bizler uyurken bile, hem de bizi rahatsız etmeden hayâtî foksyonlar icra ediyor. 

Kalbimizin yaptığı işleri, değil biz bu yazıda anlatmamız, kalp doktorları bile hepsini bilememektedirler.
Velhâsıl sıradan vatandaşlar olarak bizlerin birçoğu, kalbimizin kaç tane kapağı olduğunu bile bilemiyoruz. (Laf aramızda şahsen kalbimizin dört tane kapağı olduğunu yeni öğrendim)

Ve bu organımız, bizler varlık âlemine çıktıktan itibaren, birçok detaylı işlemleri yapagelmektedir.

Evet Aziz Dostlar!

Şimdi birazcık âcizliğimizi va zayıflığımızı anlayabiliyor muyuz!

Biz kalp dedik te, siz beynimizi düşünün, ciğerlerimizi düşünün, mîdemizi düşünün ve diğer vücut fonksiyonlarımızı gözönüne alalım!

En sonunda anlayacağız ki, biz insanlar, çok âciz ve çok zayıf varlıklarız. 

Nitekim Peygamber Efendimiz(ASM) şöyle buyurmuyor mu:

“Kendini bilen, Rabbini bilir.” diye...

Bizim haberimiz bile olmadan bu kadar hârika işler oluyorsa, bunları işleten, yöneten bir güç olmadan olur mu?
İşte bizler bu güce dayanıp güvenirsek, bir anda sonsuz güçsüzlükten sonsuz güce ulaşırız inşallah...

Cenab-ı Hak bu güce ulaşmayı hepimize nasip etsin!
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi