Mehmet Emin  TOPRAK
Köşe Yazarı
Mehmet Emin TOPRAK
 

DOĞA’NIN GÜCÜ VAR MI?

Belki bizim de farkında olmadan kullandığımız bazı tehlikeli ifadeler vardır. İlk anlaşılan anlamı ile, pek yanlış addedilmese de, biraz düşününce, o ifadenin dinsizlik ve Allahsızlığı çağrıştığını görürüz! Tabii ki biz, bu anlamı ile kullanmadığımız için, dinsiz veya Allahsız olmayız, fakat biz insanların Yaratıcısı olan Allah’ın gücüne gideceği kesindir. Ve kalbimizde siyah bir leke de bırakır. Nedir bu ifadeler? Doğa Harikası, doğanın gücü, oldu, bitti, oluştu v.b. ifadelerdir. Eğri oturup doğru konuşalım, doğa dediğimiz nesnenin herhangi bir gücü olabilir mi? Mesela bizi veya canlıları yaratabilir mi? Önce doğa veya tabiat dediğimiz şeyin ne olduğunu konuşalım! Dağ, taş, toprak, su, hava, bitkiler gibi şeyler değil mi? Eğer bu şeyleri ve nesneleri kastediyorsak, bunların değil gücü, birçoğunun canı bile yok! Sağır, dilsiz ve kör varlıklardır! O halde herhangi bir şey tesadüfen veya kendi kendine olabilir mi? Aklını kullanan herkes bu soruya olamaz der! Ezelî olmayıp sonradan yaratılan kâinat ve aynı zamanda dünyamız, kendi kendine veya tesadüfen yaratılmayacağına göre, bunları yaratan, dışardan bir varlık olmalıdır! Bu yaratan varlık, tabiat veya doğa olsaydı, biz zaten doğanın yaratıcısını arıyoruz! İşte bir şey kendi kendini yaratamıyacağına göre, ve biz insanlar da bu varlıkları yaratamadığımıza göre, bir Yaratıcı gücün varlığı apaçık görünüyor değil mi! Evet Aziz Dostlar! Bu düzeni kuran ve koyan, bizleri dünyada nazlı bir misafir gibi ağırlayan, kapkara topraktan, bizlere sayısız nimetler çıkaran ve insanları bu dünya gemisinde ve boşlukta, bir saniye geç kalmadan seyahat ettiren Birisi var! İşte O Allahtır! Madem kendisini bize Allah diye tanıtıyor, biz insanlar da Onu tanımalı ve ağırına gidecek söz ve fiillerden son derece sakınmalı değil miyiz? Nitekim O Yaratan Allah, bize gönderdiği kitabında şöyle buyurmaktadır: “Peki, Allah rızkınızı kesecek olsa, kimdir size rızık verecek olan?” Mülk Sûresi (21) Bu ayeti iyice anlayıp gereğini yapmayı Cenab-ı Hak hepimize nasip etsin. Saygılarımla...
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2021 - Cumartesi

DOĞA’NIN GÜCÜ VAR MI?

Belki bizim de farkında olmadan kullandığımız bazı tehlikeli ifadeler vardır. İlk anlaşılan anlamı ile, pek yanlış addedilmese de, biraz düşününce, o ifadenin dinsizlik ve Allahsızlığı çağrıştığını görürüz!

Tabii ki biz, bu anlamı ile kullanmadığımız için, dinsiz veya Allahsız olmayız, fakat biz insanların Yaratıcısı olan
Allah’ın gücüne gideceği kesindir. Ve kalbimizde siyah bir leke de bırakır.

Nedir bu ifadeler?

Doğa Harikası, doğanın gücü, oldu, bitti, oluştu v.b. ifadelerdir.

Eğri oturup doğru konuşalım, doğa dediğimiz nesnenin herhangi bir gücü olabilir mi? Mesela bizi veya canlıları yaratabilir mi?

Önce doğa veya tabiat dediğimiz şeyin ne olduğunu konuşalım!

Dağ, taş, toprak, su, hava, bitkiler gibi şeyler değil mi?
Eğer bu şeyleri ve nesneleri kastediyorsak, bunların değil gücü, birçoğunun canı bile yok! Sağır, dilsiz ve kör varlıklardır!

O halde herhangi bir şey tesadüfen veya kendi kendine olabilir mi? Aklını kullanan herkes bu soruya olamaz der!
Ezelî olmayıp sonradan yaratılan kâinat ve aynı zamanda dünyamız, kendi kendine veya tesadüfen yaratılmayacağına göre, bunları yaratan, dışardan bir varlık olmalıdır!

Bu yaratan varlık, tabiat veya doğa olsaydı, biz zaten doğanın yaratıcısını arıyoruz! İşte bir şey kendi kendini yaratamıyacağına göre, ve biz insanlar da bu varlıkları yaratamadığımıza göre, bir Yaratıcı gücün varlığı apaçık görünüyor değil mi!

Evet Aziz Dostlar!

Bu düzeni kuran ve koyan, bizleri dünyada nazlı bir misafir gibi ağırlayan, kapkara topraktan, bizlere sayısız nimetler çıkaran ve insanları bu dünya gemisinde ve boşlukta, bir saniye geç kalmadan seyahat ettiren Birisi var!
İşte O Allahtır!

Madem kendisini bize Allah diye tanıtıyor, biz insanlar da Onu tanımalı ve ağırına gidecek söz ve fiillerden son derece sakınmalı değil miyiz?

Nitekim O Yaratan Allah, bize gönderdiği kitabında şöyle buyurmaktadır:

“Peki, Allah rızkınızı kesecek olsa, kimdir size rızık verecek olan?” Mülk Sûresi (21)

Bu ayeti iyice anlayıp gereğini yapmayı Cenab-ı Hak hepimize nasip etsin.

Saygılarımla...
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi