Yıllardır bekleyen Ovit Tüneli yapıldı yapılacak derken 2 yılı aşkın trafiğe açık fakat hakkında konuşulanlar bitmiyor.
Sayıştay raporu üzerine Mecliste soru önergeleri verilmesiyle haberlerde yer aldı.
Geçen hafta Halkın Kurtuluş Partisi Ankara Adliyesine konunun araştırılması için Avukatlarıyla dava açmış.
Sözcü Gazetesinde yer almış, milletvekilleri konuşmuş ama atanmış Ulaştırma Bakanından çıt yok.
En son Rizeli İstanbul CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da Ovit Tünelindeki iddia edilen yolsuzlukları atanmış Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’na sordu. Sayıştay raporunda da belirtilen konu hakkında atanmış Bakanın halen sesi çıkmadı.
Ovit tüneli inşaatının müteahhidi olan Cengiz İnşaat’a yaklaşık maliyeti 19 bin 500 TL olan iş için 17 milyon TL ödenmesinin sebebi ne.
Rizeli İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Sayıştay raporlarıyla ortaya çıkan yolsuzlukla ilgili olarak sorumlular hakkında atanmış Ulaştırma Altyapı Bakanından soruşturma açmasını istemiş.
Ovit tüneli için ihalede yer almayan projeler için herhangidir makamdan onay alınmaksızın yüklenici firma tarafından yapıldığı ve bedelinin çok fazla ödendiği konusunda Sayıştay raporu olduğunu görüyoruz.
Karayolları Genel Müdürlüğüne ait 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu hakkında atanmış Ulaştırma Bakanı tarafından neden aydınlatıcı bilgi verilmediği merak edilecek soru galiba.
Bekaroğlu atanmış Bakana şunların açıklanmasını istiyor,
-’’Ovit tüneli çıkış kavşağı taslak plan ve profillerinin 2014 yılında, giriş kavşağı taslak plan ve profillerinin 08.03.2016 tarihinde, yani ihaleden önce Genel Müdürlük tarafından onaylanmış bulunduğu ancak bu projelerin ihale dokümanının bir parçası olmadığı gibi doküman alan isteklilere gösterilen veya verilen projelerden de olmadığı iddiası doğru mudur? Yaklaşık maliyette “Dolguya gelen her cins ve klastaki kazı malzemesinin sulanması ve sıkıştırılması” iş kaleminin Güzergah Boykesiti proje paftası esas alınarak 21.041 m3hesaplandığı, bu iş kaleminin yaklaşık maliyetteki birim fiyatı 0,93 TL olmasına karşın; yüklenicinin bu iş kalemi için 40,00 TL (yaklaşık maliyetin 43 katı); diğer isteklilerin 3,00 TL, 2,00 TL ve 1,60 TL teklif vermiş bulundukları tespiti doğru mudur? İhale yetkilileri ihale esnasında bu farklılığı neden irdelemişlerdir? Köprülü kavşak imalatı ile ilgili yükleniciye tekrar olur ve onay verilmesine neden gerek görülmemiştir? Bu kararı hangi görev ve düzeydeki yetkili almıştır?
- Ovit tüneli giriş ve çıkış kavşaklarına ait olan ve herhangi bir onay olmadan yüklenici tarafından yapılan yaklaşık maliyette bedeli 19.568,00 TL olarak belirlenen iş kalemi için yaklaşık 17.000.000,00 TL ödeme yapılmış olmasının nedeni nedir?
-Sayıştay Denetim Raporunda yer alan “Dolguya gelen her cins ve klastaki kazı malzemesinin sulanması ve sıkıştırılması” iş kaleminin gerçekleşen miktarı İdarenin hesabından neden 21 kat fazladır?
Bu durumda, “Yüklenicinin bu iş kalemi için yaklaşık maliyete esas birim fiyattan 43 kat yüksek teklif vermiş olması, İdareden daha isabetli bir yaklaşımla, söz konusu iş kaleminin işin yapımı sırasında çok yüksek miktarda artacağını öngördüğünü göstermektedir” şeklindeki tespit hakkında ne düşünüyorsunuz? Söz konusu ihale ve ödeme işlemini gerçekleştiren her kademedeki yönetici ve uygulamacılar hakkında soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz? ‘’
Sn. Bekaroğlu’nun duyarlılığına teşekkür ediyorum.
Umarım atanmış Ulaştırma Altyapı Bakanı söylenenlere kısa sürede cevap verir.