Bölgede önemli bir geçidin adıdır Ovit Dağı geçidi.
Yılda 4-6 ay arası kar ve çığ dolayısıyla kapalı kalan Rize-Erzurum devlet karayolunu ulaşıma açık tutmak amacıyla dünyada 3. uzun çift tüplü tünelin yapıldığı yerdir Ovit Dağı.
Ovit Dağının karayolu geçen zirvesinin rakımı 2640 metredir.
Yüksek zirvede kış mevsiminde yağan kar yer yer 3 metreyi aşar.
Güzergâhın 12 ay ulaşım sağlaması yıllardır düşünülürdü. Burasının sürekli açık olması için en çok kafa yoranlardan birisi Reis Ekrem Orhon’dur bunu kimse inkâr edemez.
1983 yılında vefat eden Ekrem Orhon Reisten sonra bu yol için düşünülen projeler hiç durmadı ama ilk ateşi yakan merhum Reistir.
Ovit Tünelinin, 2012 Yılında Başbakan hemşerimiz Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat başlangıcı yapıldı yani temeli atıldı.6 yıllık bir çalışma sonucu 2018 yılında bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından trafiğe açıldı yani hizmete sokuldu. Kendilerine bu konuda her zaman müteşekkiriz bir kez daha teşekkür ediyorum.
Tünel yapıldı yolu yapılmadı diye defalarca uyarıcı yazılar yazdım yazmaya da devam ediyorum. Çünkü İkizdere-Tünel arasında yıllar geçti halen bir çalışma başlatılmadı.
Bugünkü konum Ovit Tünelinin adı ne olmalı.
Tünel Ovit Dağı ile anılıyor. Şu andaki isimde öyle.
Geçmişte hizmet yapanları unutamayız.
Burada öncü olan insanları unutmamalıyız. Vefa nişanesi olarak Ovit Tünelinin ismi Ekrem Orhon Ovit Tüneli olarak adlandırılabilir. Yöremiz insanı Ekrem Orhon’u gerçekten severdi. İyidere’den itibaren başlayan Karayoluna çok emek vermiştir. Bu yolun Erzurum’a ulaşması noktasında her rampada, her viraj da dinlenerek kafa yorduğuna, şantiye barakalarında sabahladığına şahitlerimiz var.
Tünele isim verilecekse Ekrem Orhon olmalı.
Unutulmayan isimlerden Ekrem Orhon ulaşım için yol, köprü, tünel uzmanıydı. Başka bir yere o isim yakışmaz. En uygun yer kamuoyun un da isteği olan Tünele Ekrem Orhon Ovit Tüneli isminin verilmesini bekliyoruz.