Öncelikle, aşırı yağış nedeniyle; Giresun’da meydana selde; şehit düşen askerlerimize ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum.
Önce Artvin, sonra Rize ve Ordu şimdi de Giresun. Bir hafta önce Rize ve çevresi felaketler yaşadı. Benimde köyüm olan Ardeşen –Kaçkar Köyü Yazıcılar mahallesi haritadan silindi..
Karadeniz fokur, fokur kaynıyor..
Karadeniz’de bir şeyler oluyor. Ciddi dönüşümler yaşanıyor. Sebepleri var tartışılabilir. Son yıllardaki sel ve heyelanların tanımı yok.
*
Faruk Çebi, Orman Yüksek mühendisidir. Orman konusunda Türkiye’de en önemli uzmanlardan birisidir.
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulundu. Eğilip bükülmeyen, düzgün birisidir. Öyle olunca da emekli olmak zorunda kaldı. Dokuzuncu köyden kovulanlardan…
“Küresel Mücadele Derneği” Başkanlığını yürütüyor. Su ve Sel baskınlarının tek ve kalıcı çözümün, ”Kırsal Dönüşüm Projesi” olduğunu söylüyor. Hazırladığı projeleri ilgili bakanlıklara veriyor, ama dinleyen yok. Demeçler ülkesi olduk.
Raporun içeriğini başka yazımda değinmeye çalışacağım.
Türkiye’de ortalama 1500,sadece Karadeniz’de 800 HES Projesi var. Peki müteahhitlerin ve yatırımcıların söyledikleri gibi ”Bölgeyi kalkındıracak mı?’.Yoksa “Derelerimizi elimizden almayın” diyerek eylemlerini genişleten halkın dediği gibi,bu HES’ler Karadeniz’in sonunu mu getirecek.?
Görünen o ki, bu HES’ler Karadeniz’in sonunu getiriyor. Bu sel ve heyelanlar bunu gösteriyor. HES’lerle birlikte başka sebepleri de var.
Dolgu malzemeleri için ormanlarımızı yok ettiler, kayaları tepeleri indirdiler. Ormanlardaki büyük ağaçlar kesildi. Birçok orman kesilip, çay bahçeleri yapıldı.
Sahillerimiz betonlaştı. Dere yataklarına binalar yapıldı. Yaylalar özelliğini kaybetti. Şimdi de HES projeleri nedeniyle derelerimizi, ırmaklarımızı kuruttular. Dere yatakları değiştirildi..
HES’ler konusunda kimse gerçekleri bilmiyor. Yatırımcılar ”Karadeniz’i kalkındıracak” derken, Sivil Toplum Örgütleri, Bilim Adamları ve yöre halkı” HES’lere hayır, derelerimizi almayın, ormanlarımıza kıymayın” diyerek isyanda. Sesini duyuramıyor.
Çünkü lobi çok güçlü. Yerli müteahhitlerin arkasında yabancı lobiler olduğu söyleniyor. Köylü ihtiyacı için kestiği bir iki ağaç için savcılıklara sevk edilirken, HES projeleri nedeniyle ormanlar yok edilirken, kayalar indirilirken kimsenin sesi çıkmıyor.
Kurutulan dereler, bölgenin eko-sistemini değiştiriyor..
Küresel ısınmadan dolayı Karadeniz’in özelliği artıyordu. Türkiye’nin her Bölgesi’nde çöl sıcakları yaşanırken, Karadeniz, kendine has soğuk ve yağışlı ortamını koruyordu.
Yapılan HES’ler nedeniyle dereler kurutulup, ormanlar yok edilince; Karadeniz’deki iklimde değişti, sıcaklar arttı ve etkisini bu yıl gösterdi.
Anlayacağınız, Karadeniz elden gidiyor. Karadeniz fokur fokur kaynatılıyor. Kalıcı ve radikal önlemler alınmasa, felaketlerin daha büyüğü arkadan geliyor.