Geçen günlerde Üstad Cemil Can Bıçakçı ağabeyim bir yazısında Uçak Biletinin pahalılığından yakınırken Tren yolu alternatif olması bakımından ‘’Doğu Karadeniz için şarttır’’ diye yazmış.
Bölgede yapılması gereken konular hakkında kamuoyu desteği ve ilgisi şarttır. Kamuoyu destek verirse demek ki ihtiyaç vardır.
Ovit Tüneli ve Havalimanına gereken kamuoyu desteği olmuştu, aynı destek Samsun-Sarp demiryolu içinde başlatılıp yapılmalı.
Bugün 21 Yıl önce bu konu hakkında yazdığım yazımı paylaşmak istiyorum.
2001 yılı Karadeniz Sahil yolu yapılıyor.
‘
’Yapımı devam eden sahil yolumuz Samsun-Sarp karayoluna her yolculuk yaptığımda bu soruyu sık sık kendime sorarım.
Karayolu çok pahalı bir taşımacılık. Dünya maliyeti ucuz projelerin peşinde. Biz bazı kimseler gibi karayolu yapılmasın demiyoruz. İnşaatı hızla devam eden karayolunun kenarına birde tren yolu yapılsın istiyoruz.
Bu karayolunu Karadeniz bölgesinde kullanacak olan bizler. Maliyeti ulaşımı, pahalılığı, trafik sıkışıklığı, hızlılığı derken karayolunun çile ve sıkıntısını Karadeniz bölgesi halkı yani bizler çekiyoruz. Ayrıca bu bölgede bizler yaşıyoruz. Sıkıntıyı, çileyi ve ihtiyacı bizler biliriz.
Karadeniz sahil karayoluna acilen TREN YOLU YAPILMALIDIR diyoruz. Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve diğer komşu şehirlerimizin bütünü bölgemize TREN yolunun yapılmasından yana. Yani maliyetler azalacağı ve zamandan kazanılacağı için TREN yolu isteniyor.
Ama gel gör ki Ankara’da oturan beyler bölgemizdeki halkın çile ve ıstırabını hiç dinlemeden bu TREN yoluna okey demiyorlar. Beyler yine sizin dediğiniz olsun, gelin bölgeye birde bu halkı ve sivil toplum kuruluşları, dernek temsilcileri ve sendikaları dinleyin. Kısacası bölgenin ve halkın sesini dinleyin. Halkın sesi TREN YOLUMUZ YAPILSIN diye çok çıkıyor ama duymak isteyen yok.
İşin teknik erbapları bu karayolu kenarına TREN YOLU YAPILIR derken Ankara’daki yetkililer yok olmaz. Karadenizliler rahata ermemeli, çileleri daha dolmadı diyerek ahkâm kesecekler neredeyse.
Taşımacılık Trenle yapılınca ulaşım maliyetleri düşecek ve halkımız rahat nefes alacak. Bu projeye okey demeyenler hiç haritaya bakmazlar mı? Ayıptır beyler. Tren yolu Samsun’a kadar geliyor ve bir elin marifetiyle tekrar yön değiştirerek aşağıya doğru kıvrılıyor.
Karadenizli insan vatanına, toprağına hizmette her zaman ön safta korkmadan yerini almıştır.
Vatandaşlık hizmetini gereği gibi yapan Karadenizli Ankara’dan beklediği babalık hizmetini alabilmiş midir? Maalesef ki hayır. Yıllardır Karayolu taşımacılığına mahkûm ettirilen Karadenizlilerin çilesinin bitmesini bekliyoruz.
Ankara’dakiler şunu da diyebilirler. Onlara Karayolu yaptırıyoruz. Uçak servisleri var. Denizleri var arada bir feribot seferleri yapıyor. Şimdide tren yolu nereden çıktı, Karadenizliler çok şey istiyor.
Bunların cevabını Ankara’dakilere kısaca vermek istiyorum.
Tren yolu olmamış bu karayolu trafiği kaldırmaz. Uçak biletlerinin kaç lira olduğundan haberleri var mı? Deniz taşımacılığı ne zaman teşvik edildi. Göstermelik olarak yılda 3-4 servis yap sonra kaldır.4 gün sürecek yolculukla kim İstanbul’a gitmek ister. Karadenizli İstanbul’a gezmeye gitmiyor. İş peşinde koşturuyor. Hızlı ulaşım içinde Tren yolunun yapılması gerekiyor.
Pahalı taşımacılık olan karayoluna alternatif en uygun yol Tren yoludur. Sahil yolumuzun yapımı devam ediyor. Deniz tarafındaki kısmına Tren yolu yapımını kimler engelliyor, bilinmesinde fayda var. Bizler bilmiyoruz ama öğrenmek istiyoruz.
Uzun zamandır gündemde olan SAMSUN-SARP Tren yolu bağlantıları niye gerçekleşmiyor acaba. Bu tren yolunun gerçekleşmesi demek Asya ile Avrupa’nın demir ağlarla birbirleriyle bağlanması ve daha ucuz ulaşımın sağlanması demektir.
Bölgemize gerekli yalnız SAMSUN-SARP Tren yolu değil elbet.
Doğu Karadeniz’i DOKAP ve GAP’a bağlayan en kısa karayolu ulaşımı Rize’miz için büyük bir şanstır. Bu karayolu RİZE-ERZURUM karayoludur. Programa alınan İyidere RO RO limanımız gerçekleştiğinde de TIR’ların İkizdere-İspir üzerinden Erzurum ve GAP ile İran’a akması devletler hayatında uzun bir süreç değildir.
Komşu Vilayetlerimizin gündeminden iç düşmeyen Demiryolu bağlantısının İyidere’den yukarıya doğru İkizdere vadisini takip ederek Erzurum’a ulaşmasına hayal gözüyle bakmayalım.