Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü. Bu pandemi döneminde de tarım ve gıdanın önemini birkez daha hep birlikte gördük. Bazı ürünler kıt bulunduğu için fiyatları çokça pahalı iken, bazı ürünler gereğinden fazla üretildiği için ya dökülüyor ya da çürümeye mahkum bırakılıyor.
Ülkemizde pek çok konuda olduğu gibi tarım konusunda da makro düzeyde planlamalar mevcut değil. Bu plansızlık, verimsiz şekilde arazi kullanımı, tohum bilinçsizliği, yanlış tarım teknikleri, hatalı gübreleme gibi olumsuzluklar; ülkemizin tarım konusunda kendi kendine yeten pozisyondan çıkıp, dışa bağımlı bir pozisyona girmesine sebep olmaktadır. En iyi ihtimalle pahalı ve sağlıksız ürünler tüketmemize sebep olmaktadır.
Rize'mizin de en temel gelir kaynağı bir tarım ürünü olan çaydır. Binlerce hemşehrimize ekmek kapısı olan çay konusunda da yanlış ve bilinçsiz tarım politikaları izlenmektedir. Toplanmasından, üretilip paketlenmesine kadar yapılan yanlışlar sebebiyle Türkiye de sudan sonra en çok tüketilen çay ürünü olmasına rağmen ÇAYKUR hala zarar etmektedir.
Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak DEVA Partisi olarak tarım konusuna da büyük önem vermekteyiz. Bu kapsamda partimizin "Tarım Liseleri" projesinden bahsetmek istiyorum. Geçenlerde partimizin Eğitim Politikaları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ergen'in detaylarını açıkladığı Tarım Liselerinde, teknik ana elemanlar, geleceğin tarım mühendisleri, genç ve modern çiftçiler, uygulamalı bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında uzman bireyler yetiştirilecek.
Tarım liselerinde öğrencilere gıda, tarım ve hayvancılık gibi zirai bilgiler yanında yazılım, nesnelerin interneti, sensörler, dronelar ve yapay zekâ gibi teknoloji yetkinlikleri, finans, pazarlama ve girişimcilik gibi iş geliştirme teknikleri de kazandırılacak.
Tarım liselerinden mezun olan gençlerin "girişimci çiftçi projesi" kapsamında hazine arazisi kiralama, girişim sermayesi ve düşük faizli kredi gibi teşvikler başta olmak üzere muhtelif desteklerden öncelikli olarak faydalandırılacak. Böylece meslek gençleştirilmiş ve teknoloji ile donatılmış olacak.
Projeye göre; DEVA Partisi’nin daha önce açıkladığı yeni üniversite modeli ile tarım liseleri, “tematik üniversiteler” kapsamında, “tarım üniversiteleri” ile devam edecek. Tarım ile uğraşmak isteyen ve ilgi duyan öğrencilerin tarım liselerinde eğitim görmeleri teşvik edilecek. Bu liseler bölgedeki çiftçiler için de eğitim merkezi görevini yerine getirerek yaşam boyu öğrenme merkezleri olacaklar.
Dikey tarım, topraksız tarım, susuz tarım, organik tarım, şehiriçi tarım ve yeni nesil seracılık dersleri ile teknolojik tarımın temelleri atılacak. Teknoloji eğitimi ve tatbikatı bir arada yürütülürken uygulamalı dersler verilecek. Bölgedeki ticari tarım ve hayvancılık kurumları ve işyerleri ile iş birlikleri geliştirilecek.
Yani tarım ile ilgilenecek vatandaşlarımız daha gençken bu konu üzerinde eğitim alarak yetiştirilecek, mezun olduktan sonra devlet teşvikleri ile çalışma hayatına atılacak. Temelden "tarım" konusunda bilinçli yetişen gençlerimiz tüm üretim süreçlerine daha hakim bir şekilde tarım yapacak ve en rasyonel şekilde üretime geçecek.
Tüm bu gelişmeler sonucunda inanıyoruz ki ülkemiz tarım ve hayvancılık konusunda tamamen kendi kendine yetebilen hem de bu konuda yüksek miktarlarda ihracat yapabilen bir merkez haline gelecek. Hem gençlerimize yeni iş sahası açılacak hem de memleketimizde gıda fiyatları ucuzlayacak.
Bugünün önemine binaen tarımdan bahsetmek istediysem de her konuda ve her alanda var olan projelerimizi sizlere aktarmaya gayret edeceğiz.
Türkiye'nin DEVA'sı hazır, Rize'nin DEVA'sı hazır, biz hazırız!
Onur ÇOLAK
DEVA Partisi Rize İl Gençlik Çalışmaları Başkanı