Bizler yaşlandıkça doğduğu topraklara özlemi artanlardanız. Tıpkı Afrika’da doğup, birçok yer dolaştıktan sonra, yaşlanınca doğduğu yere dönüp ölen filler misali.
Ankara’da yaşamamıza rağmen, Ankara’dan daha çok Rize’nin hava durumuna bakarım. Memleketimize her yapılan güzel işe sevinir, bir hüzün yaşandığında üzülürüm.
Bu yazıda gördüğümüz kadarıyla, İkizdere’de Belediyenin son beş yılda yaptıklarını ve bundan sonra bizce yapılması gerekenleri kaleme almaya çalışacağız. Görevi devreden de, devralan da, sevdiğimiz iki güzel kardeşimiz, dostumuz. Dahası, İkizdere geniş bir aile gibidir benim gözümde, bizler bu ailenin üyeleri.
Geçmişe ve geleceğe şöyle bir baktığımızda, beş yıl önce İkizdere’de konuşulanlarla, bugün konuşulanlar neler, beş yıl sonra konuşulacaklar neler olacak aceba.
Geçen beş yıl içerisinde yapılanlardan bazılarını hatırlayalım.
Küçük büyük her şehir için bir ihtiyaç olan taksi, iki ayrı taksi durağı kurularak, bu önemli ihtiyaç giderildi, hem de belediyeye gelir sağlandı.
Önceki Başkan Hasan Köseoğlu döneminde yapım aşamasına getirilen, bina cephelerinin kaplanması işini tamamlamak Hakan Karagöz’e nasip oldu. Yine önceki dönemde yolu açılan, girişimi yapılan içme suyu projesi, Karagöz döneminde yapılarak İlçeye kazandırıldı. Arıtma tesisi yapıldı.
Doğalgaz başvurusu yapıldığında doğrusu “ileriye yönelik güzel bir hayal diye düşünenlerdendim” İlçe doğalgaza kavuşturuldu. Ahşap Atölyesi kurularak, bu atölye sayesinde kıt imkânlarla çok hoş kamelyalar ve yöresel pazar yeri, taksi durakları yapıldı.
Birçok Mahalle yoluna, (sakinlerinin de desteğiyle) betonlama yapıldı. Bizim de kullandığımız Çağrankaya Mahalle yolu iki kilometre civarında betonlandı. Bazı menfez ve köprülere korkuluklar yapıldı.
Kaymakamlıkla birlikte, eski cezaevinin yerine bahçesinde çocuk parkı da bulunan, nezih bir tesis inşa edildi. Bağcılar Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Kahrimanoğlu’nun girişimleriyle, iki Belediye kardeş yapılarak, mahallelere, yaylalara çöp konteynerleri konuldu. Muhammet Coşkun’un katkılarıyla Gebze Belediyesinden ikinci el iki adet araç hibe olarak kazandırıldı.
Cadde üzerine çöp tenekeleri yerleştirilerek, temizlik, çevrecilik üzerine projeler gerçekleştirilerek, çevre bilinci oluşmasına katkı sağlandı. Pandeminin de etkisiyle akamete uğrayan Çağrankaya Yayla Şenlikleri yeniden yapılmaya başlandı. Güzel bir gelenek haline gelen Çağrankaya Kar Yürüyüşü başlatılıp devam ettirilerek, İkizdere’nin tanıtımına ve kış ortasında canlanmasına katkı sağladı. Cimil’de Türkiye Dağ Kayağı Şampiyonasının başlamasına öncülük edilerek, kış turizmine önemli katkı sağlandı.
Hepsini saymak zor ama kime sorsan son beş yılda İkizdere’ye çok şey yapıldı diyorlar. Dışardan gözlemlediğimiz kadarıyla, bütçelerine oranlarsak, birçok şehir belediyesinin yaptıklarından daha çok iş yapıldı denilebilir. Mesela Ankara’dan.
Kubbede hoş bir seda bırakmak önemlidir. İkizdere yapılanları unutmaz. “Bir insan öldü mü, ondan kalan eseri. bir eşek göçtü mü, ondan da nihayet semeri” Hakan Karagöz ve ekibine teşekkür ediyoruz, hatırlatacak eserler bıraktığını düşünüyoruz, yolu, bahtı açık olsun.
Gelelim yeni Başkan Abdi Ekşi Beye. Çok değerli, sevdiğimiz bir dostumuz, kardeşimiz. Uzun süre yürüttüğü Rize Orman İşletme Şefliği döneminde insanların gönlünü kazanmış, sevilen, sayılan, pırıl pırıl bir hemşehrimiz. Kime sorsan hakkında hep iyi şeyler söylenir. Aleyhinde hiçbir negatif söz duymadım. Temiz, dürüst, sevilen biri olduğuna biz de şahidiz.
Yeni başkan dışardan göründüğü kadarıyla, çıtası yükselmiş bir belediye devraldı. Bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı devam eden güzel projeler var. Nasıl ki, Hasan Köseoğlu döneminden projelendirilmiş, başlamış bazı güzel işleri tamamlamak Hakan Karagöz’e nasip olduysa, yeni Başkana da devredilen, projelendirilmiş, başlamış bazı güzel çalışmalar var. Onları tamamlayıp, üzerlerine yeni güzel işler eklemek, yeni başkanın işi ve görevi.
Böyle küçük yerlerde iş yapmak, takdir edilmek zor iştir bilirim. Abdi Ekşi’nin Ankara’yı iyi değerlendirerek, İkizdereli iş insanlarımızı yatırım yapmaya, projelerine katkı sağlamaya ikna edebileceğini düşünüyorum. Bu güne kadar yapılanların üstünde projeler gerçekleştireceğine şahitlik etmek isterim.
Allah ömür verirse, bugüne not düştüğümüz gibi, beş yıl sonra da yeni Başkanın yaptıklarını övgüyle yazmak isterim.
Geçmişi kurcalamanın bir şey kazandırmayacağını düşünüyorum. Hasam Köseoğlu dönemi için bir cümle söylemek gerekirse, yaptıklarının azlığı-çokluğu tartışılabilir ancak, dürüstlük, temsil ve itibar açısından İkizdere’de bir noksanlık yoktu.
Akıl veren çok olur, bu bağlamda biz de İlçemiz için bazı düşüncelerimizi söyleyelim.
Hastanenin önünde planlanan köprü inşaatı DSİ marifetiyle yapılmalı. Bazıları yaya köprüsü olmak üzere, yeni birkaç köprü daha planlayıp, bir şekilde yaptırılmalı. DSİ kanalıyla, Cimil Köprüsünden, İlçe çıkışına kadar dere, şelaleler oluşacak şekilde tahkim ettirilmeli.
Örnek teşkil edecek şekilde, bir bungalov tatil köyü yapılmalı-yaptırılmasına öncülük edilmeli. Bir “İnek Oteli” yapılarak-yaptırılarak, yazın kiralık inek verilmeli, kış aylarında cüzi ücretlerle hayvanlar kışlanmalı, etinden sütünden, gübresinden gelir elde edilerek, hayvancılığın canlanmasına katkı sağlanmalı. Bu konuda hazırlanacak projeye, Tarım Bakanlığından destek alınabilir.
Santrale kadar planlanan, yürüyüş ve bisiklet yolu tamamlanmalı. (En zor kısmının arazi temini olduğunu bildiğimiz) TOKİ marifetiyle, yöre mimarisine uygun yeni konutlar yyapılmalı-yaptırılmalı. Tarihi değeri olmayan eski yapıların yerine yenilerinin yapılabilmesi için çaba sarf edilmeli. Yöresel eski alet, edevat, eşyalardan, bir İlçe Müzesi kurulmalı.
Belediyeye bir miktar gelir sağlayabilecek, yöreye uygun, ahşaptan imal edilmiş estetik bilboartlar, reklam panoları yapılmalı. Kaldırımların uygun yerlerine sırt kısmı olmayan, iki yönlü oturulabilecek, granitten banklar yapmalı. Sokak eskisi gibi granit taşla döşenmeli.
Merkez Cami önündeki binanın istimlak işlerinin tamamlanıp, içerisinde ahşap bir çay ocağının da bulunduğu, çevre düzenlemesi yapılmalı. Pazar yeri daha uygun bir yere alınmalı. Uygun bir yere birkaç adet elektrikli araç şarj istasyonu kurulmalı. Kadim şehirlerin sembollerinden biri olan çınar ağacından, uygun yerlere dikilmeli.
Devam eden Çağrankaya Kar Yürüyüşü, Cimil Dağ Kayağı Şampiyonası, Yayla Şenlikleri vb faaliyetlere yenileri eklenmeli.
İkizdere’nin ‘En’lerini (Yetişmiş İnsanlarını) İlçede zaman zaman buluşturmalı. İkizdere sevdalısı bir iş insanımıza en az beş yüz kişilik konaklama ve toplantı yapılabilecek, beş yıldızlı bir otelin yaptırılması için girişimlerde bulunulmalı.
Elbette ki, yeni Başkanın düşündüğü, planladığı birçok proje vardır. Belki katkı sağlar diye yine de bunları söyleyelim dedik. “Hangi bütçeyle yapacak’ diyorsanız, o da yeni başkanın marifetine kalmış.
İkizdere Belediye Başkanlığı zordur ama, onurlu bir görevdir. Bu zor görevde, Allah yeni Başkana güzel işlere imza atmayı nasip etsin, mahcup etmesin.
Otuz beş yaşında TBMM Başkanı seçilen merhum Ferruh Bozbeyli’den dinlemiştim.
Yaşlı bir milletvekili tebrik ziyaretine geldiğinde, Bozbeyli’ye; “Delikanlı, gençsin, enerjiksin, tertemizsin ancak, unutma ki bundan sonra senin de bir geçmişin olacak” demişti.
Sadece işleri değil, işlerle birlikte ilişkileri de yönetmenin önemli olduğunu hatırlatarak, Mandela’nın sözüyle bitirelim;
“Ben hiç kaybetmedim, ya kazandım, ya öğrendim”
Kalın sağlıcakla.