Feyyaz ŞENTÜRK
Köşe Yazarı
Feyyaz ŞENTÜRK
 

Memleket Evlatlarının Nitelikli ve Bilimsel Temelli Eğitime Erişimi İçin…

‘Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız ve Türkiye Yüzyılını kurgulamaya çalıştığımız şu günlerde Milli Eğitim Bakanlığı müfredat düzenlemeleri üzerinde çalışmaktadır. Görülüyor ki 100 yıldır hala neyi, ne kadar, ne amaçla öğretmemiz gerektiği konusunda bir karara varılamamış; bakanlardan, bürokratlardan bağımsız; ayakları üzerinde durabilen bir sistem oluşturulamamıştır. Oysaki bireysel farklıkları göz önünde bulunduran, evrensel eğitim ilke ve esaslarını temel alan, bağımsız düşünceyi destekleyen, kendi kendini denetleyebilen bir yapı kurulabilirdi ve hala kurulabilir. Ama bunu kurabilmenin en önemli yolu öğretmeni sistemin öznesi olarak görmekten geçmektedir. Neyi, ne kadar, ne amaçla, nasıl öğreteceğiniz sorularına her sistem ayrı cevap verebilse de kiminle öğreteceksin sorusunun yegane cevabı öğretmendir. Bu nedenledir ki sistem öğretmenin iyi olma halini desteklemelidir. Öğretmenin geçim sıkıntısı çekmeyeceği, kariyer basamaklarının netleştiği, mobbinge ve angaryaya maruz bırakılmadığı, sadece denetlenen değil de rehberlik edilebilen bir eğitim yönetimi ile desteklendiği bir sistem geliştirmeliyiz. Aksi takdirde yapılacak tüm düzenleme ve çalışmalar üzerinde oynanmış, ne tarafından bakarsanız o taraftan yorumlanabilecek istatiksel verilerden öteye geçemeyecektir. Memleket evlatlarının nitelikli ve bilimsel temelli eğitime erişimi için öğretmenin ışığına ihtiyacımız var. 
Ekleme Tarihi: 11 Aralık 2023 - Pazartesi

Memleket Evlatlarının Nitelikli ve Bilimsel Temelli Eğitime Erişimi İçin…

‘Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız ve Türkiye Yüzyılını kurgulamaya çalıştığımız şu günlerde Milli Eğitim Bakanlığı müfredat düzenlemeleri üzerinde çalışmaktadır. Görülüyor ki 100 yıldır hala neyi, ne kadar, ne amaçla öğretmemiz gerektiği konusunda bir karara varılamamış; bakanlardan, bürokratlardan bağımsız; ayakları üzerinde durabilen bir sistem oluşturulamamıştır. Oysaki bireysel farklıkları göz önünde bulunduran, evrensel eğitim ilke ve esaslarını temel alan, bağımsız düşünceyi destekleyen, kendi kendini denetleyebilen bir yapı kurulabilirdi ve hala kurulabilir. Ama bunu kurabilmenin en önemli yolu öğretmeni sistemin öznesi olarak görmekten geçmektedir. Neyi, ne kadar, ne amaçla, nasıl öğreteceğiniz sorularına her sistem ayrı cevap verebilse de kiminle öğreteceksin sorusunun yegane cevabı öğretmendir. Bu nedenledir ki sistem öğretmenin iyi olma halini desteklemelidir.

Öğretmenin geçim sıkıntısı çekmeyeceği, kariyer basamaklarının netleştiği, mobbinge ve angaryaya maruz bırakılmadığı, sadece denetlenen değil de rehberlik edilebilen bir eğitim yönetimi ile desteklendiği bir sistem geliştirmeliyiz. Aksi takdirde yapılacak tüm düzenleme ve çalışmalar üzerinde oynanmış, ne tarafından bakarsanız o taraftan yorumlanabilecek istatiksel verilerden öteye geçemeyecektir. Memleket evlatlarının nitelikli ve bilimsel temelli eğitime erişimi için öğretmenin ışığına ihtiyacımız var. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi