Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı Özel Eğitim Uzmanı Feyyaz ŞENTÜRK 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Otizm; bebeklik döneminden itibaren görülen, bireyin çevresi ile iletişimini ve etkileşimini etkileyen, tekrarlayıcı basmakalıp davranışlara neden olan nöro gelişimsel bir bozukluktur. Yapılan son araştırmalar 44 çocukta 1 çocuğun otizmli olabilme durumuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Görülme sıklığı bu kadar yüksek olan bu duruma toplumun duyarsız ve bilinçsiz kalması düşünülemez. Bundan 15-20 yıl öncesinde otizmli çocuklarımız için hayalimiz ve hedefimiz toplum çocuklarımızı kabul etsin gidebilecekleri bir sınıfları olsun olabilirdi. Lakin 15-20 yıl içerisinde kat ettiğimiz yol bize göstermiştirki artık otizmli çocuklarımızın sadece toplum tarafından kabullenilmesini değil toplumsal yaşamda varolabilmelerini ve aktif rol üstlenebilmelerini talep etmeliyiz. Otizmli çocuklarımızın belirgin zamanlarda gittiği sınıf ve okulları değil, kanıta dayalı uygulamalarla nitelikli eğitim aldıkları, materyal ve fiziki açıdan tam donanımlı, uzman eğitimcilerin görev aldığı eğitim ortamlarını hedeflemeliyiz. Orda bir yerde onlar için okullar sınıflar olsun biz de onların eğitim,sağlık,bakım ihtiyaçlarını görelim yaklaşımından öteye geçilerek hayatın tüm alanlarında hep birlikte yaşam prensibi benimsenmeli ve ona göre adımlar atılmalıdır.
Bundan 10-15 yıl öncesinde daha az bilinir az görünür bir durum olarak görebildiğimiz, karşılaştığımız otizm için farkındalıl yeterli bir kavram olarak görülebilirdi. Lakin görülme sıklığı 44 çocukta 1'e düşmüş olan bu olgu için farkındalıktan öte bilinçli davranışlara ihtiyacımız bulunmaktadır. Farkındalık, kuzu postuna bürünmüş kurt gibi bir kavram.Orda birşeyler olduğunu bil ama nedenini sorgulama,bir şeyler yapılması gerektiğini düşün ama eyleme geçme...Farkındalık alt metninde pasiflik içermektedir.
Otizmli bireylerin özel gün ve haftalardaki gösterilere, alkışlara, ziyaretlere ihtiyacı yok. Bireylerin ve ailelerinin iyi eğitimcilere, bu eğitimcilerin uyguladığı bilimsel, planlı ve programlı eğitime ihtiyaçları var. Tek çare özel eğitim.... Gün boyunca otizme dair farkındalık mesajları yayınlanacak. Bu mesajları yazdığınız otobüste bu bireyler yoksa, mesajları yazdığınız cafede yoksalar, mesajlarınızı yazdığınız iş yerinizde mesai arkadaşınız değilseler bir yerlerde bir sorun var demektir .Belki çocuklarla ve çocukların aileleriyle bir araya gelinecek. Fotoğraflar cekilecek hediyeler verilecek sonra. Sonra yeni bir farkındalık ve ayına kadar çocuklar ,aileler,eğitimciler başbaşa bırakılacak.
Dün yanımızda kimse yoktu, bu gün farkında olacaklar, yarın yine baş başayız...
Feyyaz ŞENTÜRK
Özel Eğitim Çalışanları ve Eğitim Derneği Başkanı