KARİKATÜRLER YANSIYAN BAŞARILAR
YÜREĞİNİ ORTAYA KOYAN BİR AVUÇ İNSAN
RİZESPOR’UN UNUTULMAZ HATIRALARI (1978-81)
Rizespor’un 1978-79 Sezonunda 2. lig Beyaz Grup’ta şampiyonluğunda ve 1979-80 sezonunda 1. Ligdeki ilk sezonunda başarının ardında bir avuç yürekli insanın mücadelesi ve şehirle bütünleşmesi vardır. Bu süreçte elde edilen başarılar ulusal basında yer almış, Altan Erbulak, Mesut Yavuz gibi değerli karikatüristlerin eserlerine yansımıştır.
1978-79 Sezonunda 2. lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Rizespor, ligi 38 puanla ikinci olarak bitiren Ankaragücü’nün üç puan önünde Şampiyon olarak tamamlıyordu. İlk yarı sonunda eksik maçına karşın Rizespor takipçisi Şekerspor’un bir puan önünde 20 puanla zirvede konuşlanıyordu.
EEN BAŞARILI TAKIM RİZESPOR
6 gollü Oktay’ın ekibin en golcü ismi olduğu ilk yarı sonunda, Rizespor, Türk spor basınında “En başarılı takım”, “Rizespor büyük üstünlük sağladı” başlıklarıyla lanse ediliyordu. İkinci yarışa başkent deplasmanında Ankaragücü beraberliği (1-1) başlayan, peşinden deplasmanda Aydın’ı deviren (2-1) Yeşil-Mavililer, sahasında yalnızca Konya İdmanyurdu’na (0-0) puan kaptırıyor ve son hafta Tekirdağ maçı öncesinde şampiyonluğunu ilan ediyordu. Ligde yaptığı 28 maçın 15’ini kazanıp, 11’inde berabere kalıp sadece ikisinden yenik ayrılan Rizespor 41 puanla mutlu sona ulaşıyordu. Rizespor bu zorlu maç trafiğinde, rakip ağlara bıraktığı 39 gole karşılık, kalesinde sadece 13 gol görmüştü.
RİZE BAYRAM YERİNE DÖNÜŞÜYORDU
İstatistikler bir yana, Ankara Demirspor karşısında elde edilen 3-0’lık zaferle, tüm şehir kenetlenmiş, Pazar’dan, Kalkandere’den, Ardeşen’den ve dahi Türkiye’nin dört bir yanından Şehir Stadı’na akan Rizeliler, tarihinin en büyük başarısına alkış tutmuştu. Rizespor-Ankara Demirspor maçının 56. dakikasında kazanılan serbest vuruşu golle sonuçlandıran Tuncay, bu maçta kendisinin ve takımının üçüncü golünü atarken, Yeşil-Mavililer’in şampiyonluğunu da perçinliyordu. Hakemin bitiş düdüğünü çalmasıyla birlikte Rizespor’un şampiyonluğu resmen ilan ediliyordu. İşte bu andan itibaren, tribünler sahaya akmış, tüm şehir kenetlenmiş ve şampiyonluk coşkusu sabahlara kadar günlerce kutlanmıştı. 11 yıldık özlemi çekilen şampiyonluk ile neşenin mutluluğun doruklarına varmıştı tüm Rize halkı.
TRANSFER TAARUZU VE
RİZE ÜÇ BÜYÜĞE DİZ ÇÖKTÜRDÜ
1979/80 sezonuna girilirken, Karadenizlilerin sloganı ortaktı: “Trabzon, Ordu, Rize, İstanbul’a yok vize.. Rizespor, Galatasaray’dan kaleci Bahattin’i, Zafer’i, Erzurumspor’dan Osman’ı, İzmirspor’dan Arif’i, Adanaspor’dan Burhan’ı, Adana Demirspor’dan Sinan’ı, Elazığspor’dan Naim ve Orhan’ı, Diyarbakırspor’dan Faruk’u ve Beşiktaş’tan Yaşar’ı renklerine bağlıyordu. Rizespor, 25 milyon lira gibi o dönemler için dudakları uçuklatacak bir rakamı harcamasına karşın kurulan kadronun Birinci Lig’de nasıl bir iş yapacağını net bir biçimde kestiremiyordu.
EN İYİ FUTBOL OYNAYAN TAKIM RİZESPOR
İstanbul İnönü Stadı’nda Fenerbahçe ile oynanan maçta Rizespor, Fenerbahçe’nin üzerine dalga gibi çöktü. Ligin çiçeği burnunda ekibi, özellikle ilk yarıda oynadığı nefesleri kesen şahane futbolu ile maçı 2-1 kazandı. İşte böylesi dev mücadelelerle lige ağırlığını koyan Rizespor, ligin ilk yarısını 16 puanla üçüncü sırada tamamlıyordu. Türkiye Ligi futbolcuları arasında yapılan araştırmada ‘kalitesi en yüksek maç’ sorusuna en fazla “Rizespor” cevabı veriliyordu. “En iyi futbol oynayan rakip’ sorgulamasında Trabzonspor’un ardından Rize gösteriliyordu.Halit Kıvanç usta, ilk yarı ardından yaptığı “16 takım hangi dakikalarda tehlikeli?” özel araştırmasında ise, “Ligin en çok gol atan takımı Rizespor, gollerini ilk yarıya, hatta tüm maça yayıyor. Yani her an tehlikeli...” saptamasında bulunuyordu. İlk yarıda sadece 5 maçını evinde oynayabilen Rizespor’da seyircileri tribünlere sığmıyor, sahaya hakim çevre binalar da salkım saçak futbolseverlerle doluyordu.
RİZESPOR BEŞİKTAŞ’I DE DEVİRDİ
Yeşil-Mavililer, bir şok da şampiyonluk kovalayan Beşiktaş’a yaşatıyordu. İnönü Stadı’nda yoğun kar yağışı ile futbolcular birbirleri kadar doğaya karşı da savaş vermişler ve sahadan 2-1 ayrılan Rizespor olmuştu. Siyah-Beyazlılar’a şampiyonluk yolunda ağır hasar veren maç, Milliyet’in manşetinden “Rizespor lapa lapa yağan kar altında Beşiktaş’ı devirdi” başlığıyla yansıtılıyordu.
RİZE İLK SEZONUNDA LİGİ 5. OLARAK TAMAMLIYORDU
O sezon Trabzonspor 39 puanla bir kez daha şampiyon olurken, üç büyüklere karşı işte böyle flaş sonuçlar elde eden Rizespor, topladığı 32 puanla 16 takım arasında ligi 5. sırada tamamlıyordu. Yeşil-Mavililer, 30 maçta 14 galibiyet, 4 beraberlik ve 12 yenilgi alırken, attığı 37 gole karşılık, kalesinde 34 gol görmüştü. Milli Lig’de ilk sezonu olması gerçeğinden hareketle, nereden bakarsanız bakın bu bilançoya alkış tutmak gerekirdi...
RİZESPOR’UN İKİNCİ LİGDE ŞAMPİYON OLDUĞU SEZON
VE BİRİNCİ LİGDE İLK YILINDA GÖREV YAPAN YÖNETİCİLER
Başkan Nuri Akbulut, Asbaşkan Paşali Alaman, Genel Sekreter Av. Sedat Bıçakçı, Genel Kaptan Hasan Kemal, Genel Kaptan Yardımcısı Kemal Özkan, Muhasip-Veznedar Dr. Hüseyin Akyıldız, Amatör ve Genç Takımlar Şube Başkanı Nail Can, İdare Amiri Ali Rıza Feyzioğlu, Üyeler: İrfan Akaslan, Mustafa Rakıcıoğlu, İstanbul Temsilcisi Alaattin Tüylüoğlu, Mehmet Turgut Kartal, Kayhan Karahasar. Alibaba Çillioğlu, Mahmut Hacıömeroğlu. Divan Başkanı Muharrem Bartın. Olağanüstü kongre tarihi : 03.07.1978
Başkan Nuri Akbulut, Asbaşkan Ali Rıza Feyzioğlu, Genel Sekreter Dr. Hüseyin Akyıldız, Genel Kaptan Dr. Aslan Özer, Muhasip-Veznedar Dursun Naiboğlu, Amatör ve Genç Takımlar Şube Başkanı Nail Can, Kamplar Müdürü Ali Baba Çillioğlu, Federasyon Bölge Temsilcisi Hüseyin Turan, Üyeler: Hasan Kemal Yardımcı, Orhan Kanburoğlu (görevinden istifa etti), yedek üye İsmail Mahmutoğlu, Yılmaz Telatar, Paşali Alaman, Cesur Karaca, Reşat Uçak (görevinden istifa etti) Av. Recep Ali Kaya, Metin Akmehmet (görevinden istifa etti) Şevket Kambur. Kongre tarihi: 23.06.1981
Bu sunumda Rizespor isimli eserine yer verdiğimiz Erken Ocaklı’yı rahmetle anıyorum..