Rize Tarım il müdürlüğü yetkililerine seslenmek istiyorum..
Köylerde, mezarlarda, tarlalarımızda bitki yetişmiyor, sebze yetişmiyor, lahana bile yetişmiyor. Bu durum sizleri ilgilendirmiyor mu ? Yoksa, sıkıntı 10 kusur katlı Bakanlığındır bizleri ilgilendirmiyor mu dİyorsunuz. Bakanlığın da işi zor be, illerde taşralarda çözüm odaklı çalışan yöneticilerin olmadığı kanaatindeyim.
İlimizde bu ay Gübre zamanı,Gübre fiyatları tahta kale fiyatları gibi seyir izliyor,Nasıl oluyor da 1950 ile 2250 TL ye kadar fiyatlar oynuyor.Tarım il müdürlüğündeki yetkililer bu oynaklığı hiç araştırıyorlar mı? Bu fiyat oynaklığınIN sebebinin bir tanesi, özelliği kaybolmuş (eski)gübrelerin piyasaya sokulmuş olması, olabilir mi?
Tarım il müdürlüğü yetkilileri, Gübre satış noktalarına denetim yapıyor musunuz, ne sıklıkta yapılıyorsunuz. Satıcılara Sertifika veriyor musunuz, satılan gübrelerin kalitesini araştırılıyor musunuz ? Gübreler Topraklarımıza uygun mudur. Topraklarımızın Ph sını bu gübrelerin düşürdüğü ve düşüremediğinin araştırmasını yapıyor musunuz. Düşürüyorsa neden tarlalarda bahçelerde, Lahana, mısır, domates, biber patlican yetişmiyor.
Toprak analizini neden köylerde yapmazsınız.
Kim yapacak söyleyiniz, neden kamuoyunu bilgilendirmezsiniz.
Herkesin bildiği, Batum'dan kaçak getirilen sebze fidelerden dolayı köyleri kelebekler istila etti, bu konuda bir girişiminiz var mi?. 25-5-10 tabir edilen gübrelerin 40 gübre 60 dolgu maddesidir. Gübrelerin içindeki Fosfor, Azot, Potasyum oranlarını kim denetliyor. Şayet eski miladi geçmiş özelliği kaybolmuş gübreler piyasada satılıyorsa, dolgu maddesinin çözünürlüğü kaybolur ve gübrelerin özelliği yarardan çok zarar verdiği biliniyorken, bu gibi gübrelerin kalitesini nasıl denetliyorsunuz. Sakın ha: Şikayet yapılırsa denetleniyor açıklaması yapmayın , hiç kimsenin evinde tahlil makinesi yoktur. Köy muhtarlarıyla irtibata geçilerek, her köyün toprak analizini yaptırarak Ph sini ölçtüremez misiniz. Sizlerin ana görevlerinden biri değil mi? Artık tavandan değil, tabandan çalışarak bu ülkeyi kalkındırmalıyız.Herkes de görevini yaparken alı kıran baş yaran yönetim anlayışında olmayıp, birilerine sırtını dayamadan, görev yapmaya çalışmalıdır.
Allah aşkına Sayın Tarim il müdürlüğü, yerli mali haftasında yoksunuz, Bal sezonu açılır yoksunuz, yayla sezonu açılır yoksunuz, kivi sezonun da yoksunuz, çay kampanyasında zaten yoksunuz, sebze meyve yetişmiyor yoksunuz, koca teşkilat ne yaparsınız lütfen açıklayınız, hem ben hem de kamuoyu bilgilensin.
An ti parantez, likapa gelir, her çeşit fide gelir, hayvan besleme yardımı gelir, gelir de gelir hiç birinden bu halkın haberi olmaz. Sizler bu il insanının refahı için görev yapmıyor musunuz? Tarım bakanlığının işi gerçekten zor.
SAYGILARIMLA.