Ülkemizde bu sıkıntılı virus sürecinden dolayi tüketimin daralacagı bilinirken, bizlerin halen Caykur veya Özel fabrikaların kotasından, taban fiyatından, alım kampanyasından, kontenjanlarını gündem etmemiz ne derece dogru?
Virus nedeniyle, kapanan Cafe, kahvehane, çay bahçesi, iş yerleri ve işsizlik gibi nedenlerden dolayi Çay satışlarının önümüzdeki günlerde etkileneceği bilinirken, gündemimiz bu mu olmalı?
Biz üreticiler: Caykur'un borcunu, alım kampanyasını, çalışanlarının hantal oluşlarını, Hakeza özel fabrika sahiplerini kaçak çayci, düşük fiyata çay alımı yapıyorlar suçlamalarını yaparken, adeta düşman gibi görürken, bizler yaş Çayın geleceği için kuru Çayın kalitesi için ne yapıyoruz ne düşünüyoruz?
Eyyyy Caykur, Eyyyy Özel fabrika sahipleri, Eyyy Borsa...
Zaman kaybetmeden kuru Çay satışları için bir an evvel milli seferberlik ilan ediniz. Çayın kurtuluşu sizlerin sayesinde olacak.
Ülkemizde Yıllık kişi başı 3,5 Kg. olan kuru çay tüketimi, talep (tüketim) daralmasından sonra (daralma kacinilmaz) ortalama yüzde 30 düşerse, yaklaşık 70 bin ton kuru çay yaparki, satılamayan bu çayın muhafazasını (depolamasını ) ne Caykur yapabilir ne de satamadığı kuru çaydan dolayı hiç bir özel fabrika ayakta kalabilir.
Sayın Alim bey, Sayın Borsa Baskan..
Bu günden başlamak üzere, özel satış direktörleri ile (bünyenizde çalıştırmak üzere) dünya piyasasına kuru çay satışı yapmak için adımlar atınız. Biz Rizeliler 30 yıldır eziyet çekmeden devlete sırtımızı yaslayarak kazanmaya alışığız. Hem Caykur hem özel sektörün bu konjonktürde ayakta kalması imkansızdır. Zaman kaybetmeden bu günden başlayarak kuru çay satışlarınızı artırma yolu bulunuz. Bu nezih halk için lütfen şimdiden önlemlerinizi alınız.
Sayın Oda başkanları, STO. STK.
Lütfen üreticiyi bilgilendirici, kaliteli çay hasat etmeyi bilinçclendirici açıklamalarda bulununuz.
Bu yıla kadar üretici olmayıp bir nevi Sosyetik çiftçi, bazen mutahit, nadiren üretici olan çay mustahsili, bolluk bitti. Bu gidişat, bu virüsden dolayi bu hasat döneminde dikkat etmez isek, çayımkız Gürcistan çayı olma yolunda, artık top yekun çay hasatını kaliteli yapma mecburiyetindeyiz. Egreti, kök bilumum karamış yaprağı satma devri bitti. Şayet bu sezon kaliteli yaş çay hasati yapıp kaliteli kuru çay üretip ihraç edemeszsek önünüzdeki yıllarda ne Caykur kalır ne özel sektör.
Eyyyy Üreticiler...
Dedelerimizin İğne Adalara, Değirmendere'lere Kastomonu'lara, Samsun'lara gurbete gitmekten kurtulmasının nedeni, yaş Çay ürününden dolayı olduğunu unutmayınız . Büyüklerimiz derler ya 40 yılda bir dere yatağını bulur misali, şayet bu sezon kaliteli yaş çay satıp kaliteli kuru Çay üretip ihraç edemez isek, bir kaç yıl sonra Kemal Sunal'in filmleri gibi bavulları hazırlayın, ekmeğimizi kazanmak için şimdiden gurbete gitmek icin haritadan il seçeriz.
Sayin CUMHURBAŞKANIM :
Bu ilin ortak sevdası Yusuf Ziya Alim Beyi bir an önce Genel Müdür atamanızı ,Üretici müstahsil, gazeteci, köşe yazarı Hemşehrileriniz olarak bekliyoruz. Sayin Alim'in Kendi ekibini kurup radikal kararlar alip Caykur'u düzlüğe cikaracagına inaniyoruz. Bu belirsizlikde agiz tadıyla elestiri bile yapamıyoruz Sayın CUMHURBAŞKANIM.....
NOT: Sayın Genel Müdürüm Yusuf bey, sizleri seviyoruz müstahsil de sizlere inanıyor, Fakat fabrikalarda çalışan kısım imalat müdürleri ve tarim müdürleri arasında bir koordinasyon eksikliği var, fabrika bölgesindeki arazi yapısını bilmediklerinden hangi bölgenin çay ürününün geldiğini tespit edemediklerinden kontenjanı ayarlayamiyorlar. Sonuc olarak bazen fabrikalar çay işleyemiyor. Tepkilerde direk size oluyor bu konuda tedbirler almanızı dilerim.
SEVGILERIMLE