Bir Dede Yadigârı, Medine Tren İstasyonu
Öğle namazı sonrası Mescid-i Nebevi Avlusunda gözlemlerimize devam ediyoruz. Nedendir bilinmez ama ben çikolata (Siyahi) renkli insanların çoğunda bir mahsumiyet, mazlumiyet görür ve hep sevgiyle bakarım. Bilal-i Habeşi gelir aklıma. Siyahi bayanlar bana teslimiyetin timsali, Hz.İbrahim’in Hanımı, Hz.İsmail’in Annesi Hacer Annemizi hatırlatır. O’nun teslimiyetidir ki, çölün ortasında öyle bir meyve verdi ki, yüzyıllardır çağlayan olmuş akıyor. “zemzem”.
O kadar değişik tonlarda, o kadar değişik yapılarda olanları var ki, gözleseniz hayret edersiniz. Aynı safta sağınızda başka bir tende, solunuzda başka bir tende, önünüzde, arkanızda başka tenlerde müminler. Her tarafınızda farklı ülkelerden insanlar, aynı yöne yönelmişler, aynı emre boyun bükmüşler. Diller başka, çehreler başka.
Özbek bir iş adamıyla tanışıyorum. Semerkant’tan, Buhara’dan, İmam Buhari’den bahsediyorum. O’da bana İstanbul’dan, Antalya’dan bahsediyor. Kısa sürede dost oluyor, Cennetü-l Bakı Mezarlığına doğru yürüyoruz.
Baki Mezarlığı,“Mescid-i Nebevi’nin doğusunda ve ona çok yakın bir yerde. Peygamber Efendimiz tarafından mezarlık olarak tahsis edilmiştir. Peygamber Efendimizin bazı eşleri, çocukları, halaları, teyzeleri, amcası Hz.Abbas, torunu Hz.Hüseyin, Üçüncü Halife Hz.Osman, Hz.Ebu Hureyre, Hz.Abdurrahman b.Avf gibi ehl-i beyt ve Sahabenin ileri gelenlerinin de yer aldığı binlerce sahabe medfundur.” Baki Mezarlığı halen Medine’nin mezarlığı olarak kullanılmaktadır. Hak vaki olup vefat etsek, gömüleceğimiz müstesna yer burası.
Özbek Arkadaşımızla Baki Mezarlığını demir parmaklıklar arasından temaşa edip, Fatiha okuyarak ayrılıyoruz.
Hicaz Demiryolunun Medine’deki son istasyonu olan Medine Tren İstasyonu, Mescid-i Nebevi’ye yürüme mesafesindedir. Osmanlı’dan ayakta kalan nadir eserlerden olan Tren İstasyonu Müze olarak kullanılıyor. Çevre düzenlemesi çalışmaları yapıldığına şahit oluyoruz. Restorasyon nedeniyle olup olmadığını anlayamadığım, giriş kapısı üstündeki tuğranın bir örtüyle kapatılmış olduğuna tanık olduk.
İstasyonun hemen yanında Sultan II.Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Hamidiye (Amberiye) Mescidi, bizden bir nişane olarak dimdik ayakta.
Ülkemizden hac ya da umre nedeniyle Medine’ye gideceklere bu eserleri, Dede yadigârlarını ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz.
Medine sokaklarında dolaşmaya, gözlemlemeye, gözlemlerimizi anlatmaya devam edeceğiz.