Bayram Ali KAVALCI
Köşe Yazarı
Bayram Ali KAVALCI
 

KANAL İSTANBUL PROJESİ YA OLACAK YA OLACAK

Eski Başbakanlardan sn. Tansu Çiller hanımefendinin dillere destan olmuş bir cümlesi olan, Ya olacak, ya olacak sözünden yola çıkarak sizlere,  Türkiye’nin yakın gelecekte ve İstanbul’un geleceğini şekillendirecek olan, Kanal İstanbul Projesi hakkında özet bilgiler aktarıyorum.  Kanal İstanbul güzergâhı, Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran yerden başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak ve 45.2 km uzunluğunda olacak. Proje ile hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e konteyner yük limanı inşa edilecek. 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Ekonomik ömrü 100 yıl olacak.  Projeye göre kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 275 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Kanal İstanbul’un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi’ne 3 grup ada yapılması plânlanıyor.   Plana yeşil alanlar, kentsel çalışma alanları, korunacak alanlar işlendi. Yapı sınırlaması getirilecek. Korunacak alanlar, sosyal altyapı alanları, afet tehlike alanları, su, atıksu ve atık sistemleri, sağlık, turizm, ulaşım, karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolları alanları işlendi.  Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Osmangazi Köprüsü gibi birbiri ardına dev projelere başlayan Türkiye’nin geldiği ekonomik gücün göstergesi olan ve bittiğinde çevresinde 7.5 milyon kişinin yaşayacağı Kanal İstanbul, 100 milyar dolara mal olacak.  Aynı zamanda enerji, ulaştırma, bayındırlık, eğitim, istihdam projesidir. Bu proje bir şehircilik projesi, aile ve konut projesidir. En önemlisi de bu proje bir çevre projesidir. İstanbul’u ve çevresini, tabiatı, denizi, su kaynaklarını, yeşili, hayvan ve bitki hayatını koruma projesidir.  Marmara Denizi’nde Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına kadar iki yeni şehirden biri kurulması plânlanıyor.  Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı’nın tanker trafiğine kapanması, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada yapılması hedefleniyor. Ve sondaj çalışmaları kapsamında ilk kazma, 09.01.2018’de vurulmuş oldu. İnşallah bu projenin tamamlanmasını hep birlikte görmek bugün hayatta olan herkese nasip olur.  
Ekleme Tarihi: 24 Eylül 2019 - Salı

KANAL İSTANBUL PROJESİ YA OLACAK YA OLACAK

Eski Başbakanlardan sn. Tansu Çiller hanımefendinin dillere destan olmuş bir cümlesi olan, Ya olacak, ya olacak sözünden yola çıkarak sizlere,  Türkiye’nin yakın gelecekte ve İstanbul’un geleceğini şekillendirecek olan, Kanal İstanbul Projesi hakkında özet bilgiler aktarıyorum. 


Kanal İstanbul güzergâhı, Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran yerden başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak ve 45.2 km uzunluğunda olacak. Proje ile hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e konteyner yük limanı inşa edilecek. 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Ekonomik ömrü 100 yıl olacak. 


Projeye göre kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 275 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Kanal İstanbul’un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi’ne 3 grup ada yapılması plânlanıyor.  
Plana yeşil alanlar, kentsel çalışma alanları, korunacak alanlar işlendi. Yapı sınırlaması getirilecek. Korunacak alanlar, sosyal altyapı alanları, afet tehlike alanları, su, atıksu ve atık sistemleri, sağlık, turizm, ulaşım, karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolları alanları işlendi. 


Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Osmangazi Köprüsü gibi birbiri ardına dev projelere başlayan Türkiye’nin geldiği ekonomik gücün göstergesi olan ve bittiğinde çevresinde 7.5 milyon kişinin yaşayacağı Kanal İstanbul, 100 milyar dolara mal olacak. 


Aynı zamanda enerji, ulaştırma, bayındırlık, eğitim, istihdam projesidir. Bu proje bir şehircilik projesi, aile ve konut projesidir. En önemlisi de bu proje bir çevre projesidir. İstanbul’u ve çevresini, tabiatı, denizi, su kaynaklarını, yeşili, hayvan ve bitki hayatını koruma projesidir. 


Marmara Denizi’nde Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına kadar iki yeni şehirden biri kurulması plânlanıyor. 


Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı’nın tanker trafiğine kapanması, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada yapılması hedefleniyor. Ve sondaj çalışmaları kapsamında ilk kazma, 09.01.2018’de vurulmuş oldu. İnşallah bu projenin tamamlanmasını hep birlikte görmek bugün hayatta olan herkese nasip olur.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi