Adnan ONAY
Köşe Yazarı
Adnan ONAY
 

ÇAYKUR’DA MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO SORUNU

Çay, mevsimlik bir ürün.  O nedenle çay fabrikaları bakım ve çay ürününün hasadının yapıldığı ortalama 5-6 ay gibi bir zaman dilimi içinde ful aktif oluyorlar. Bu dönemde de sürgün araları söz konusu olduğu için fabrikalarda fiili çalışma süresi bu sürenin de altına düşmekte.  ;O nedenle mevsimlik işçiler ağırlıklı olarak sadece çay ürününün hasat edildiği dönemlerde istihdam ediliyorlar.  Her sürgünde işlenen çay miktarı azaldığı için geçmişte mevsimlik işçileri zorunlu çalıştırma süresi 120 gün idi. Zamanla ÇAYKUR’da yapılan otomasyonlarla istihdam edilen işçi sayısı  çok büyük oranda azaldı. Ayrıca, emeklilikler de buna etken oldu.  ÇAYKUR’da iktidarın desteğiyle yetkili sendika konumuna gelen Özgıda-İş Sendikası bu durumları öne sürerek mevsimlik işçilerin çalışma sürelerini 180 güne çıkardı. Şimdilerde ÇAYKUR işçileri en az 6 ay çalıştırılmaktalar. Geçmişte bazı işçilerin ek işlerde çalıştırılması nedeniyle yıl boyu istihdam edilmesi sonucunda kurumdaki bazı işçiler kadrolu işçi yapıldılar.  Yıllar içinde emeklilikler nedeniyle ÇAYKUR’da işçi sayısı çok azalıp, yeni işçi alımına ihtiyaç duyulduğu için mevcut mevsimlik işçiler de şimdilerde kadro talebinde bulunmaktalar. Kimileri mevsimlik işçilerin kadroya alınmasının borçlarını ödeme çabasındaki ÇAYKUR’a yük getireceğini öne sürse de, bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Zira, ÇAYKUR Fabrikaları sürekli bir yenilenme içinde olduğu için mevsim dışında da işçilere ihtiyaç duyulmakta. Konuya işçilik maliyeti açısından baktığımızda da genel maliyetler içerisinde işçilik maliyetleri iyice azalmış durumda. O nedenle mevsimlik işçilere kadro verilmesinin ÇAYKUR’a ciddi bir maliyet yükleyeceği iddiası doğru değil.  Nitekim bu konuda Kuzey Tv’den Gencağa Karafazlı’ya bir açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim mevsimlik işçilere kadro verilmesinin kurum açısından yararlı olacağını belirtmiş, bu açıklamasıyla bazı kişilerce ileri sürülen maliyet itirazların yerinde olmadığına vurgu yapmıştır. Genel Müdür Alim’in bu açıklamasından sonra vaktiyle on yıl D.Karadeniz Bölge Başkanlığını yapmış olduğum ÇAYKUR’daki iktidar destekli Özgıda-İş Sendikası mutlaka mevsimlik işçilere kadro verilmesini sağlamalıdır. Taşeron işçilerin ve bir yıldan az süreyle süresiz iş akdiyle çalıştırılan kamudaki işçilerin kadroya geçirileceğinin belirtildiği bir dönemde ÇAYKUR işçilerinin mevsimlik işçi olması ileri sürülerek kadroya alınmaması tepkilere yol açacaktır. Umarım ÇAYKUR’un mevsimlik işçileri seçim öncesinde yapılacak kadro düzenlemelerinin dışında bırakılmazlar..
Ekleme Tarihi: 07 Ekim 2022 - Cuma

ÇAYKUR’DA MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO SORUNU

Çay, mevsimlik bir ürün.  O nedenle çay fabrikaları bakım ve çay ürününün hasadının yapıldığı ortalama 5-6 ay gibi bir zaman dilimi içinde ful aktif oluyorlar. Bu dönemde de sürgün araları söz konusu olduğu için fabrikalarda fiili çalışma süresi bu sürenin de altına düşmekte. 


;O nedenle mevsimlik işçiler ağırlıklı olarak sadece çay ürününün hasat edildiği dönemlerde istihdam ediliyorlar. 


Her sürgünde işlenen çay miktarı azaldığı için geçmişte mevsimlik işçileri zorunlu çalıştırma süresi 120 gün idi. Zamanla ÇAYKUR’da yapılan otomasyonlarla istihdam edilen işçi sayısı  çok büyük oranda azaldı. Ayrıca, emeklilikler de buna etken oldu. 
ÇAYKUR’da iktidarın desteğiyle yetkili sendika konumuna gelen Özgıda-İş Sendikası bu durumları öne sürerek mevsimlik işçilerin çalışma sürelerini 180 güne çıkardı. Şimdilerde ÇAYKUR işçileri en az 6 ay çalıştırılmaktalar.


Geçmişte bazı işçilerin ek işlerde çalıştırılması nedeniyle yıl boyu istihdam edilmesi sonucunda kurumdaki bazı işçiler kadrolu işçi yapıldılar. 

Yıllar içinde emeklilikler nedeniyle ÇAYKUR’da işçi sayısı çok azalıp, yeni işçi alımına ihtiyaç duyulduğu için mevcut mevsimlik işçiler de şimdilerde kadro talebinde bulunmaktalar.


Kimileri mevsimlik işçilerin kadroya alınmasının borçlarını ödeme çabasındaki ÇAYKUR’a yük getireceğini öne sürse de, bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Zira, ÇAYKUR Fabrikaları sürekli bir yenilenme içinde olduğu için mevsim dışında da işçilere ihtiyaç duyulmakta. Konuya işçilik maliyeti açısından baktığımızda da genel maliyetler içerisinde işçilik maliyetleri iyice azalmış durumda. O nedenle mevsimlik işçilere kadro verilmesinin ÇAYKUR’a ciddi bir maliyet yükleyeceği iddiası doğru değil. 


Nitekim bu konuda Kuzey Tv’den Gencağa Karafazlı’ya bir açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim mevsimlik işçilere kadro verilmesinin kurum açısından yararlı olacağını belirtmiş, bu açıklamasıyla bazı kişilerce ileri sürülen maliyet itirazların yerinde olmadığına vurgu yapmıştır.


Genel Müdür Alim’in bu açıklamasından sonra vaktiyle on yıl D.Karadeniz Bölge Başkanlığını yapmış olduğum ÇAYKUR’daki iktidar destekli Özgıda-İş Sendikası mutlaka mevsimlik işçilere kadro verilmesini sağlamalıdır.


Taşeron işçilerin ve bir yıldan az süreyle süresiz iş akdiyle çalıştırılan kamudaki işçilerin kadroya geçirileceğinin belirtildiği bir dönemde ÇAYKUR işçilerinin mevsimlik işçi olması ileri sürülerek kadroya alınmaması tepkilere yol açacaktır.


Umarım ÇAYKUR’un mevsimlik işçileri seçim öncesinde yapılacak kadro düzenlemelerinin dışında bırakılmazlar..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi