Eğer hiçbir arkaplan çalışması olmasaydı Zelensky gibi siyasi geçmişi olmayan, oldukça gösterişsiz genç bir şovmen Ukrayna gibi bir ülkede devlet başkanı olabilir miydi?
Elbette ki hayır. Böyle birisinin değil devlet başkanı bir yere belediye başkanı olabilmesi dahi zor bir ihtimaldi.
Peki nasıl oldu da halk 1978 doğumlu, siyasi geçmişi olmayan Zelenski’ye 73 oy vererek onu Cumhurbaşkanı seçti?
Buna verilecek tek bir cevap var; yapılan toplum mühendisliği sayesinde..
Başlangıç noktasına dönelim;
Batı Projeksiyonuna göre yahudilik Ukrayna halkını etkilemek için önemli bir faktördü. Zira İsrail, ABD ve Avrupa üzerinde söz sahibi bir ülkeydi. Ayrıca İsrail’in Ukrayna’da önemli yatırımları vardı. O nedenle halk bir yahudi kökenlinin devlet başkanı olması halinde AB(D)’nin Ukrayna’ya her türlü desteği vereceğini, Ukrayna’nın Avrupa birliğine ve NATO’ya alınacağını, Batıyla entegre olan ülkeler arasına gireceğini ve böylece Rus baskısından kurtulacağına kolayca ikna olabilirdi.
Batı planlarına göre Ukrayna, Rusya ile çatışmalıydı.Onun için Devlet Başkanı seçilecek kişinin siyaseten iyi yetişmiş, tecrübeli kişiler arasından seçilmemesi gerekliydi. Böyle olduğu takdirde seçilen kişi kolayca ABD’nin kuyruğuna takılacak, Rusya’yla ilişkileri koparma noktasına getirecekti.
Tabi bu projeyi gerçekleştirmek için en önemli sorun böyle bir ismi topluma kabul ettirmekti.
Bunun için seçilecek kişi toplumun kolayca tanıyıp, bağrına basacağı, kitleler üzerinde olumlu etkiler yaratacak bir profile sahip olmalıydı.
İşte ZELENSKY bu üç özelliğe sahip bir isimdi..
-Yahudi bir ailenin çocuğuydu. Babası profesör, annesi mühendisti.
-Siyasetle hiç ilişkisi olmamıştı( ki bu kirlenmiş siyasete, Ukrayna’daki yolsuzluğa bulaşmamış demekti)
-Toplumun yakından tanıdığı, büyük bir izleyici kitlesi olan bir şovmendi.
Böyle bir ismin beyin yıkayacak bir diziyle halkın gözünde “ kurtarıcı” rolüne büründürülmesi ve aday gösterilerek devletin başına geçirilmesi mümkündü.
İşte Zekenksy’e bu rol verildi.
Zelenski 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı.
Dizide canlandırdığı karakter, bir viral videoda yolsuzluk karşıtı açıklamalar yaptıktan sonra cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan otuzlu yaşlarında bir lise tarih öğretmeniydi.
Dizi çok izlendi ve yapılan anketlerde Ukrayna halkının seçimlerde böylesi bir profile oy verebileceği ortaya çıktı.
Mart 2018'de dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 bu doğrultuda dizinin ismiyle, Halkın Hizmetkârı adlı siyasi partiyi kurdu.
Zelenski, 31 Aralık 2018'de 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı.
Zelenski, Mart 2019'da Der Spiegel'e verdiği röportajda siyasetçilere olan güveni yeniden tesis etmek için siyasete girdiğini, "profesyonel, düzgün insanları yönetime getirmek" ve "siyaset kurumunun havasını olabildiğince değiştirmek" istediğini söyledi.
Artık, sonuca ulaşmaya bir adım kalmıştı. Adaylık açıklamasından altı ay öncesinde yapılan anketlerde bile Zelenski'nin adı ilk sıralarda geçiyordu.
Birinci tur seçimlerde en fazla oy alan isim oldu ve ikinci turda seçmenin 73 oyunu alarak Cumhurbaşkanı seçildi ve 20 Mayıs 2019'da resmen göreve başladı.
Zelenski'nin siyasi partisi Halkın Hizmetkârı da 21 Temmuz 2019 parlamento seçimlerinde Ukrayna tarihinde bir ilk olarak parti listesi oyunun yüzde 43'üyle parlamentoda tek parti çoğunluğuna ulaştı. Cumhurbaşkanının partisi 424 koltuktan 254'ünü kazandı.
Artık bütün siyasal güç Zelenski’nin eline geçmişti. Siyasi kadroları değiştirdi ve izlediği batı yanlısı politika nedeniyle Rusya ile arasını iyice gerdi.
2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi, Rusya destekli Donbass savaşı ve buradaki ayrılıkçıların Rusya ile ilişkileri karşısında Zelenski çözümü AB ve NATO’ya girmekte arayınca Rusya, önce ayrılıkçıların özerkliğini tanıdı ardından da Ukrayna’yı işgale başladı.
UKRAYNA ZELENSKİ İLE TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ
Genç ve siyasi tecrübesiz Zelenski Rusya krizini Batı’nın desteğiyle aşabileceğine inanıyordu. Sürekli Batı devletleriyle, AB(D) ile yapılan toplantılarla Zelenski Putin’e karşı cesaretlendiriliyordu.
Yabancılar Ukrayna askerini ve içeride oluşturulan Silahlı güçleri eğitiyordu.
Zelenski, Putin’den gelecek bir saldırı karşısında Batı’yı tümüyle yanında bulacağını, girmek için başvurduğu NATO’nun ona sahip çıkacağını düşünüyordu.
Rusya, Ukrayna’yı işgale başlayınca bunun böyle olmadığını, Ukrayna’nın kendi kaderiyle başbaşa kaldığını anladığında iş işten geçmişti.
Zira ABD’nin hedefi savaşın uzaması, Rusya’nın vahşetinin artması ve dünyada yalnızlaştırılması, böylece Avrupa’nın, Bölgenin Rusya tehlikesine karşı yeniden ABD şemsiyesi altında bütünleşmesi, silahlanması, NATO’yu sığınak olarak benimsemesi idi. ABD, şimdiden bu hedeflerinin birçoğuna ulaşmış durumda.
UKRAYNA ÖRNEĞİ BİR DERSTİR
Ukrayna’da yaşananlar bir ders niteliğindedir. Soros paralarıyla, ABD senaryolarıyla, yapılan toplum mühendislikleriyle Zelenski gibilerinin umut haline getirildiği ülkelerin akibetleri bundan farklı olamaz.
Bugün Ukrayna halkı Zelenski’nin Batıya olan sonsuz güvencesinin mağduru durumundadır. Rusya’yla diplomasi üzerinden hesaplaşma tecrübesinden uzak olan Batı devşirmesi Zelenski ülkesini savunmaktan uzak biri konumundadır. Yabancı, paralı askerlerle Ukrayna’yı Rusya’nın elinden kurtarmanın çaresizliği içerisindedir.
Daha şimdiden 3 milyon insan yurdunu terketmiş ve güzelim Ukrayna Rus bombardımanı altında harabeye dönmüş durumdadır.
Umarım bu acı tecrübe ABD’den, Batıdan medet umanlara bir örnek olur!