Batı aydınlanması Batı burjuvazisini doğurmuştur. O nedenle,”Fransız, Amerikan ve İngiliz Devrimleri" burjuvazinin etkisiyle oluştuğu için burjuvazi devrimleri olarak da anılır.
Batı demokrasisi burjuva temelleri üzerine oturmuştur. Marx’ın kapitalist orta sınıf diye tarif ettiği bu sınıf yönetim erkini de belirleyici olmuş, siyaseti kontrol altına almıştır.
Buradan bakıldığında Batı demokrasileri ekonomik sisteme eklemlenmiş bir siyasal modele sahiptirler. Burjuvazi, siyasal krizlerin derinleşmesini engeller ve toplumsal uyumun bir güvencesi olarak sistemi korur. Sistem içinde oluşan taleplere açık olunması da var ettikleri demokrasilerini geliştirir.
Türkiye’de sistemin şekillenmesi burjuvazi eliyle değil askeri-siyasa eliyle olmuş, burjuvazi bu erk tarafından oluşturulmuş ve bu erk tarafından kurumsallaştırılmıştır.
Türkiye demokrasisi zamanla Batı siyasasının yani Türkiye pazarlarına açılmak isteyen Batı sermayesinin kontrolüne girerek Türkiye siyasetini/sistemi demokrasi üzerinden kontrol eder duruma gelmiştir.
Son dönemlerde bu gücün Batı elinden alınması için azami bir gayret vardır. Bu konuda epeyce yol alınmış olup siyasal erk sistemin ve demokrasinin işleyişini büyük oranda kontrolüne almış bulunmaktadır.
O nedenle devlet eliyle oluşturulan orta kapitalist sınıf bu gücün tekeline girmek zorundadır. Buna boyun eğemeyecek durumda olanların tasfiyesi ise kaçınılmazdır.
Türkiye Demokrasisinin gelişme dinamiği ekonomik sınıfların elinde olmadığı için demokrasimizin gelişmesi sosyo ekonomik yasalara bağlı değildir.
Bunun bir ötesi siyasal sistemin oligarklara oluşturduğu eski Sovyet devletlerinin modelleridir.
Eğer, Demokrasi yasal bir tanımlamanın ötesinde bir şey değilse, buralarda da demokrasinin öngördüğü serbest seçimler ve demokrasinin gerekli gördüğü kurum ve kurallar vardır.!
Siz, hangi demokrasiyi seviyorsunuz