Trabzon'da ulusal ve uluslararası patent alan projeler tanıtıldı

Trabzon (DHA) - | 21.12.2022 - 15:00, Güncelleme: 21.12.2022 - 15:20 2966+ kez okundu.
 

Trabzon'da ulusal ve uluslararası patent alan projeler tanıtıldı

Trabzon'da ulusal ve uluslararası patent alan projeler tanıtıldı
-TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde 1 yıl içerisinde enerji, sağlık, madencilik, tarım gibi farklı alanlardaki projeleriyle ulusal ve uluslar arası patent alan bilim insanları ödüllendirildi. Törende konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bilgiyi üretme ve patentleme yüzde 49 ise geri kalan yüzde 51’i de ticarileşmedir. Bunların ekmek olması için değirmene gitmesi lazım” dedi. KTÜ’de farklı uzmanlık alanlarında 29 bilim insanının geçtiğimiz yıllarda tescil başvurusunda bulunduğu ulusal ve uluslararası 22 proje, 1 yıl içerisinde patent ve tescil almaya hak kazandı. KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi’nde (TTM) düzenlenen törenle 1’i uluslar arası olmak üzere tescillenip patent alan toplam 22 proje tanıtıldı. Enerji, sağlık, tarım, madencilik gibi birçok sektörde farklı alandaki projeleriyle patent ve tescil alan bilim insanlarına plaket takdim edildi. ‘İŞ ADAMLARIYLA PATENT SAHİPLERİNİ BULUŞTURMAK LAZIM’ TTM’de düzenlenen törene katılan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, projeleri patent ve tescil almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik etti. Patentli proje sayılarının üniversiteler arasında ön plana çıkmayı sağladığını belirten Rektör Çuvalcı, “Sadece patent almak değil, bunların ticarileşmesi de önemli. Bilgiyi üretme ve patentleme yüzde 49 ise geri kalan yüzde 51'i de ticarileşmedir. Bunların ekmek olması için değirmene gitmesi lazım. Bu çalışmaları sanayici ve iş adamlarıyla buluşturmamız lazım. ‘Melek yatırımcı’ olan iş adamlarıyla patent sahiplerini buluşturmak lazım. Teknoloji Transfer Merkezi’mize güzel işler yapılıyor. Umarım daha da güzel işler yapılacak” dedi. ‘BİLGİYİ KORUMAK VE ÇALINMASINI ÖNLEMEK ÖNEMLİ’ KTÜ TTM Müdürü Prof. Dr. Oktay Yıldız da, 2015 yılından bu yana üniversite olarak 189 projenin patentinin alındığını belirterek, “Bilgiyi üretmek ne kadar önemliyse, korumak ve çalınmasını önlemek de o kadar önemlidir. Fikri sınai mülkiyet hakları kültürünün oluşmasını ve projelere patent alınmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından projeleri patent ve tescil alan bilim insanlarına plaketleri takdim edildi.     
Trabzon'da ulusal ve uluslararası patent alan projeler tanıtıldı

-TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde 1 yıl içerisinde enerji, sağlık, madencilik, tarım gibi farklı alanlardaki projeleriyle ulusal ve uluslar arası patent alan bilim insanları ödüllendirildi. Törende konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bilgiyi üretme ve patentleme yüzde 49 ise geri kalan yüzde 51’i de ticarileşmedir. Bunların ekmek olması için değirmene gitmesi lazım” dedi.

KTÜ’de farklı uzmanlık alanlarında 29 bilim insanının geçtiğimiz yıllarda tescil başvurusunda bulunduğu ulusal ve uluslararası 22 proje, 1 yıl içerisinde patent ve tescil almaya hak kazandı. KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi’nde (TTM) düzenlenen törenle 1’i uluslar arası olmak üzere tescillenip patent alan toplam 22 proje tanıtıldı. Enerji, sağlık, tarım, madencilik gibi birçok sektörde farklı alandaki projeleriyle patent ve tescil alan bilim insanlarına plaket takdim edildi.

‘İŞ ADAMLARIYLA PATENT SAHİPLERİNİ BULUŞTURMAK LAZIM’

TTM’de düzenlenen törene katılan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, projeleri patent ve tescil almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik etti. Patentli proje sayılarının üniversiteler arasında ön plana çıkmayı sağladığını belirten Rektör Çuvalcı, “Sadece patent almak değil, bunların ticarileşmesi de önemli. Bilgiyi üretme ve patentleme yüzde 49 ise geri kalan yüzde 51'i de ticarileşmedir. Bunların ekmek olması için değirmene gitmesi lazım. Bu çalışmaları sanayici ve iş adamlarıyla buluşturmamız lazım. ‘Melek yatırımcı’ olan iş adamlarıyla patent sahiplerini buluşturmak lazım. Teknoloji Transfer Merkezi’mize güzel işler yapılıyor. Umarım daha da güzel işler yapılacak” dedi.

‘BİLGİYİ KORUMAK VE ÇALINMASINI ÖNLEMEK ÖNEMLİ’

KTÜ TTM Müdürü Prof. Dr. Oktay Yıldız da, 2015 yılından bu yana üniversite olarak 189 projenin patentinin alındığını belirterek, “Bilgiyi üretmek ne kadar önemliyse, korumak ve çalınmasını önlemek de o kadar önemlidir. Fikri sınai mülkiyet hakları kültürünün oluşmasını ve projelere patent alınmasını önemsiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından projeleri patent ve tescil alan bilim insanlarına plaketleri takdim edildi. 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi