RİZELİ BALTA TÜRK SENDİKACILIK TARİHİNDE İZ BIRAKTI

Rize 07.05.2024 - 09:49, Güncelleme: 07.05.2024 - 09:49 9972 kez okundu.
 

RİZELİ BALTA TÜRK SENDİKACILIK TARİHİNDE İZ BIRAKTI

SENDİKACILIĞA RİZE PAZAR’DA BAŞLADI
RİZE PAZARLI ORHAN BALTA TÜRK SENDİKACILIK TARİHİNDE İZ BIRAKTI Rize, zirvelere hasret insanlara, doruklarında heyecanın son demini hissettiren Kaçkarların mekanı, hayata güzellikler katan insanların memleketidir.  Rizeli tuttuğunu koparan, zoru başaran ve bulunduğu ortamda kendini fark ettirendir. Rizeliler; siyasette, sanatta, sporda ve siyasette her daim söz sahibi olmuştur. Aynı şey sendikacılık tarihi içinde geçerlidir. Şevket Yılmaz gibi Türk siyaset tarihine iz bırakan bir isimde Rize Pazar Kirazlık Köyü’mden Orhan Balta’dır.   SENDİKACILIĞA RİZE PAZAR’DA BAŞLADI 1930’da Pazar (Kirazlık)'da doğdu.  Sendika yöneticisi, Tek Gıda-İş Genel Başkanı, Türk-İş genel sekreterlerindendir. Rize’de başladığı öğrenimini Doktor olan babasının görevi nedeniyle Kütahya’da, daha sonra İstanbul’da sürdürdü.  Öğrenciyken 1946’dan itibaren yaz tatillerinde İstanbul Bomonti bira fabrikasında çalışmaya başladı. Burada bir süre, o dönemde aynı iş yerinde çalışan Seyfi Demirsoy’un yanında çalıştı. Sendikal yaşamla tanışması da bu döneme rastlar. 1950’de babasının ölümü üzerine öğrenimini yarıda bırakarak Tekel bünyesinde çay toplama işleri yaptı. 1964’te Tekel’e bağlı Rize Çay fabrikasına girdi,  işyerinde örgütlü Karadeniz Çay Sanayii işçileri sendikasına üye oldu.  Sendikanın işleri temsilciliğini şube başkanlığını yaptı.    PAZAR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ 1965-1969 arasında Pazar Belediye başkan vekilliğini yürüttü.  1969’da federasyonun Tek Gıda-İş sendikasına dönüşmesinden sonra getirildiği Tek Gıda-İş Pazar şubesi başkanlığını 1975’e kadar sürdürdü. Tek Gıda-İş’in 1975’te teşkilatlanma sekreterliğine 1983’te genel sekreterliğine, 1986’da genel başkanlığına seçildi. 1989-1992 ve 1995’te yapılan Tek Gıda-İş Genel kurullarında da genel başkan seçilen Balta genel başkanlığa ek olarak 1989-1991 arasında Türk-İş Genel Sekreterliği yaptı. Orhan Balta 26 Eylül 1999 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Cenazesi 29 Eylül 1999 Çarşamba günü Tek Gıda İŞ Sendikası Genel Merkezinde yapılan törenden sonra Erenköy Galip Paşa camiinde kılınan öğlen namazını müteakip Pendik Tavşantepe Mezarlığı’nda toprağa verildi.   İZ BIRAKTI Balta; dürüst ve kibar karakteri ile temayüz etmiştir. Kavga ve nifaktan daima uzak duran Balta, kavgaya ve nifaka son veren birleştirici özelliğini beceriyle kullanmıştır. Sendikacılığı hiçbir şeye değişmeyecek kadar seven Balta ağabeyimiz kibar, zarif ve latif insan olarak kalplerimizde daima yaşayacak.   Fatih Sultan KAR 
SENDİKACILIĞA RİZE PAZAR’DA BAŞLADI

RİZE PAZARLI ORHAN BALTA

TÜRK SENDİKACILIK TARİHİNDE İZ BIRAKTI

Rize, zirvelere hasret insanlara, doruklarında heyecanın son demini hissettiren Kaçkarların mekanı, hayata güzellikler katan insanların memleketidir.  Rizeli tuttuğunu koparan, zoru başaran ve bulunduğu ortamda kendini fark ettirendir. Rizeliler; siyasette, sanatta, sporda ve siyasette her daim söz sahibi olmuştur. Aynı şey sendikacılık tarihi içinde geçerlidir. Şevket Yılmaz gibi Türk siyaset tarihine iz bırakan bir isimde Rize Pazar Kirazlık Köyü’mden Orhan Balta’dır.

 

SENDİKACILIĞA RİZE PAZAR’DA BAŞLADI

1930’da Pazar (Kirazlık)'da doğdu.  Sendika yöneticisi, Tek Gıda-İş Genel Başkanı, Türk-İş genel sekreterlerindendir. Rize’de başladığı öğrenimini Doktor olan babasının görevi nedeniyle Kütahya’da, daha sonra İstanbul’da sürdürdü.  Öğrenciyken 1946’dan itibaren yaz tatillerinde İstanbul Bomonti bira fabrikasında çalışmaya başladı. Burada bir süre, o dönemde aynı iş yerinde çalışan Seyfi Demirsoy’un yanında çalıştı. Sendikal yaşamla tanışması da bu döneme rastlar. 1950’de babasının ölümü üzerine öğrenimini yarıda bırakarak Tekel bünyesinde çay toplama işleri yaptı. 1964’te Tekel’e bağlı Rize Çay fabrikasına girdi,  işyerinde örgütlü Karadeniz Çay Sanayii işçileri sendikasına üye oldu.  Sendikanın işleri temsilciliğini şube başkanlığını yaptı. 

 

PAZAR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ

1965-1969 arasında Pazar Belediye başkan vekilliğini yürüttü.  1969’da federasyonun Tek Gıda-İş sendikasına dönüşmesinden sonra getirildiği Tek Gıda-İş Pazar şubesi başkanlığını 1975’e kadar sürdürdü. Tek Gıda-İş’in 1975’te teşkilatlanma sekreterliğine 1983’te genel sekreterliğine, 1986’da genel başkanlığına seçildi. 1989-1992 ve 1995’te yapılan Tek Gıda-İş Genel kurullarında da genel başkan seçilen Balta genel başkanlığa ek olarak 1989-1991 arasında Türk-İş Genel Sekreterliği yaptı. Orhan Balta 26 Eylül 1999 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Cenazesi 29 Eylül 1999 Çarşamba günü Tek Gıda İŞ Sendikası Genel Merkezinde yapılan törenden sonra Erenköy Galip Paşa camiinde kılınan öğlen namazını müteakip Pendik Tavşantepe Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

İZ BIRAKTI

Balta; dürüst ve kibar karakteri ile temayüz etmiştir. Kavga ve nifaktan daima uzak duran Balta, kavgaya ve nifaka son veren birleştirici özelliğini beceriyle kullanmıştır. Sendikacılığı hiçbir şeye değişmeyecek kadar seven Balta ağabeyimiz kibar, zarif ve latif insan olarak kalplerimizde daima yaşayacak.

 

Fatih Sultan KAR 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Cemil Sözüer
(07.05.2024 21:23 - #10337)
Allah rahmet eylesin değerli bir insan
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi