RİZE'DE DÜZENLENEN ULUSLARASI KARADENİZ-AYDER FORUMU SONA ERDİ
Kültür
28.09.2024 - 23:38, Güncelleme:
28.09.2024 - 23:38 7653+ kez okundu.
RİZE'DE DÜZENLENEN ULUSLARASI KARADENİZ-AYDER FORUMU SONA ERDİ
Rize Valiliği himayesinde, Rize Belediyesi'nin katkıları ve Rizeli Bürokratlar ve İşadamları Derneği (RİBİAD)'nin organizasyonuyla, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) iş birliğinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Konferans Salonu'nda "Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma" başlıklı “Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu” düzenlendi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) ülke delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu’nda bölgenin lojistik ve ulaşım konularına dair önemli istişarelerde bulunuldu. Ulaştırma ve lojistik alanında uzman kişiler tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Rize’deki başta lojistik merkez olmak üzere ulaştırma alanındaki yatırım ve projelerle ilgili bilgiler verilerek İyidere Lojistik limanın uluslararası bölge ticareti ve taşımacılığındaki önemine dikkat çekildi. KEİPA ülke delegasyonları da gerçekleştirilen müzakerelerde Ayder Forumunun önemini belirten konuşmalar yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Rize tanıtım video gösterimi yapıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu'na gönderdiği video mesaj izlenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Karadeniz Rize-AyderForumu'na gönderdiği video mesajda, “Hükümetimizin son 22 yılda ulaştırma alanına yaptığı yatırımların geniş bir alanda meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde Karadeniz bölgesinin hak ettiği yeri alacağından asla şüphe duymuyorum” dedi.
Sayın Erdoğan, “Geniş Karadeniz bölgesinin lojistik ve ulaştırma imkanlarının ele alınacağı Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumunu hayırlara vesile olmasını diliyorum. Salgın hastalıklar ve bölgemizdeki krizler, lojistik ve ulaştırma altyapısının ekonomik kalkınma açısından önemini bizlere tekrar hatırlatıyor. Karadeniz coğrafyası içinde yer alan tüm ülkelerde ticareti geliştirecek malların ve ulaştırma hizmetlerinin teslimat sürelerini kısaltacak lojistik ağların geliştirilmesine ihtiyaç duymaktayız. Rize'deki yüksek teknolojili endüstriyel gelişim bölgesi olan İyidere Lojistik Merkezinin bu çabalara ciddi katkı yapacağı inancındayız. Karadeniz bölgesinin küresel gemi inşa pazarında kilit bir oyuncu olarak konumlanması da önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Orta Asya ve Hazar bölgesinden Batı ile Doğu'yu Kuzey ile Güney'i birbirine bağlayan ulaşım koridorları ve enerji yolları Karadeniz bölgesi üzerinden geçiyor. Önümüzdeki dönemde bölgenin jeostratejik öneminin daha da artacağı görülüyor. Karadeniz bölgesindeki ulaştırma ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi ile inşallah bu ivme daha da hızlanacaktır. Hükümetimizin son 22 yılda ulaştırma alanına yaptığı yatırımların geniş bir alanda meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde Karadeniz bölgesinin hak ettiği yeri alacağından asla şüphe duymuyorum. Kendi alanında seçkin isimlerinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Karadeniz Rize - Ayder Forumunun bizlere bu mücadelemizde yardımcı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardında konuşmalar gerçekleştirildi. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, KEİPA Başkan Yardımcısı-KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez, Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, KEIPA Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Hajiyev, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, RİBİAD Başkanı Erol Aykut açılış konuşmaları gerçekleştirdi.
“Ayder’i Türkiye’nin Davos’u Yapma Yolunda Önemli Bir Adım”
Programda konuşan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayder’i Türkiye’nin Davos’u yapma vizyonu doğrultusunda, bu organizasyonun gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Ayder’in, sadece doğal güzellikleriyle değil, uluslararası düzeyde önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir merkez haline gelmesi için çalışıyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma” konu bu forumun her yıl farklı temalarla devam etmesini planlıyoruz. Amacımız, Ayder’i dünya liderlerinin, iş insanlarının ve akademisyenlerin bir araya gelmek isteyeceği bir merkez haline getirmektir. İnşallah bu forumun önümüzdeki yıllarda da yapılmasına devam edeceğiz” dedi.
Vali Baydaş, Rize'nin stratejik lojistik altyapısını ve bölgeye sunduğu büyük avantajları konuşmak için bir arya geldiklerini hatırlatarak, “Rize, Karadeniz'e kıyısı olan bölge ülkelerine yakınlığıyla büyük bir lojistik merkez olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirecek projelerden biri olan İyidere Lojistik Limanı, Rize’yi ve Karadeniz Bölgesi'ni Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirecektir. Yıllık 13 milyon ton yük taşıma kapasitesiyle bu liman, sadece Rize’nin değil, tüm bölgenin ticaret hacmini artıracak, Karadeniz üzerinden Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya pazarlarına erişimi hızlandıracaktır. Ayrıca, Karadeniz Ekonomik İşbirliğiParlamenter Asamblesi gibi bölgesel iş birliklerinde Rize'nin rolünü güçlendirecek, bölgeyi lojistik anlamda kritik bir konuma yükseltecektir” ifadelerini kullandı.
“Lojistik Hedeflere Ulaşmada Altyapı Entegrasyonunun Önemi”
Rize'nin lojistik hedeflerine ulaşmasında altyapı entegrasyonu kritik bir öneme olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Rize-Artvin Havalimanı, İyidere Lojistik Merkezi ve Rize-Erzurum Demiryolu'nun birbiriyle uyumlu hale getirilmesi, bölgenin ulaşım ve ticaret kapasitesini önemli ölçüde artıracaktır. OvitTüneli’nin açılması büyük bir adım olmakla birlikte, asıl stratejik etki bağlantı yollarının tamamlanmasıyla ortaya çıkacaktır. İkizdere geçişi ile İspir ve Erzurum arasındaki yolun tamamlanması ve Rize-İspir-Aşkale-Erzurum Demiryolu’nun hayata geçirilip entegrasyonu, yalnızca Rize’yi Doğu Anadolu’ya değil, aynı zamanda tarihi İpek Yolu’na da bağlayacaktır. Bu stratejik entegrasyon, bölgenin ticaret hacmini büyütürken, uluslararası lojistik ağlara erişimini de güçlendirecektir. Bu bağlamda, İyidere Lojistik Limanı inşaatının hızlıca tamamlanması ve açılış öncesinde bölgenin lojistik altyapısının buna uygun şekilde hazırlanması büyük önem arz etmektedir. Tüm bu yatırımlar, Rize'nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacak, Karadeniz Bölgesi'nde ticaretin daha da canlanmasına ve genç nüfus için sürdürülebilir iş fırsatları yaratılmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda, bölgenin stratejik konumu daha da güçlenecektir” dedi.
“Stratejik Bir Lojistik Merkez Haline Geleceğine Yürekten İnanıyorum”
Sonuç olarak, Rize’nin bu projelerle yalnızca Türkiye için değil, Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkeler için de stratejik bir lojistik merkez haline geleceğine yürekten inanıyorum. Bu hedefe ulaşmak için iş birliği ve ortak çaba göstermenin gururunu ve heyecanını yaşıyorum. Rize’nin geleceğini şekillendirecek bu büyük projelerin, bölgenin ekonomik kalkınmasına ve uluslararası ticaretin canlanmasına önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır” diye konuştu.
“Karadeniz' uluslararası lojistik ve ticaretin merkezi haline gelmektedir."
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Rize- Ayder Forumunda yaptığı konuşmada Türkiye'nin ulaşım ve lojistik alanındaki dönüşümüyle bölgesel ve küresel ticaret ağlarında önemli bir konuma geldiğinin altını çizerek, “Ülkemizin her köşesine uzanan kara, demir ve hava yolları ağları ile Türkiye'yi adeta baştan aşağı yeniden inşa ettik. Bu vizyon doğrultusunda Karadeniz Bölgesi de önemli yatırımlarla kalkınma hamlesinden payını almıştır ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi haline gelmiştir. Karadeniz'in stratejik konumu, enerji ve ticaret koridorlarındaki önemi, uluslararası işbirlikleri ve bölgesel kalkınma açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği ve vizyonuyla bölgeye yapılan bu yatırımlar, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmakta ve Karadeniz'i uluslararası lojistik ve ticaretin merkezi haline getirmektedir. Bakanlığımız tarafından 2003 yılından 15 Eylül 2024'e kadar ulaşım ve iletişim alanında toplam 7 trilyon 371 milyar 799 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirilmiştir. Türkiye genelindeki yatırımların yüzde 16,43'ü Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 18 ilimize yapılmış olup, bu illere 1 trilyon 219 milyar 922 milyon liralık yatırım yapılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilen yatırımların yüzde 91,74'ü kara yolu sektörüne ayrılmış ve bu sektöre yapılan toplam yatırım miktarı 1 trilyon 110 milyar 883 milyon lirayı bulmuştur. İl bazında yapılan yatırımlara baktığımızda ise Trabzon ve Rize'ye sırasıyla yüzde 12,63 ve yüzde 11,17'lik oranlarla en büyük yatırım paylarını ayırmışız” dedi.
Bakan Yardımcısı İskurt, Ordu-Giresun Havalimanı, OvitTüneli, Artvin Yusufeli Tünel ve Yolları Projesi ile SalarhaTüneli yatırımlarına işaret eden İskurt, 2022'de hizmete açılan Rize-Artvin Havalimanı'nın deniz dolgusu üzerine inşa edilen bir diğer önemli proje olduğunu, buranın bölgeye önemli bir hava ulaşımı kapısı açarak, turizmi ve ticareti canlandırarak bölgenin stratejik önemini de artırdığını ifade etti.
"Bölgemizdeki yatırımlar, stratejik bir vizyonun parçası olarak planlanmaktadır"
Devam eden projelere ilişkin de bilgi veren İskurt, "Rize'de inşası süren İyidere Lojistik Limanı Projesi, 6,3 milyar liralık yatırım bedeliyle 2020 yılında başlamış olup 2025 yılının sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Yıllık 3 milyon ton genel kargo, 8 milyon ton dökme yük, 100 bin teu konteyner ve 100 bir araç Ro-Ro kapasitesiyle bu proje, Karadeniz Bölgesi'nin ticari kapasitesini önemli ölçüde artırarak bölgeyi lojistik bir merkez haline getirecektir" diye konuştu.
“Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin etüt çalışmalarına başlayacağız”
Bakan Yardımcısı İskurt, "Bölgemizdeki yatırımlar, sadece bugünkü ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, geleceğe yönelik stratejik bir vizyonun parçası olarak planlanmaktadır. Son olarak, Karadeniz Bölgesi'nin ulaştırma altyapısını ve ticari kapasitesini önemli ölçüde artıracak olan Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin etüt çalışmalarına başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Bu proje, Samsun'dan Sarp Sınır Kapısı'na kadar uzanacak ve bölgenin demir yolu bağlantısını güçlendirerek ticaret ve turizm potansiyelini daha da artıracaktır. Yük ve yolcu taşımacılığında büyük avantaj sağlayacak olan bu demir yolu hattı, Karadeniz'in lojistik anlamda bölgesel ve uluslararası düzeyde bir merkez olmasına katkı sunacaktır” dedi.
KEİPA Başkan Yardımcısı-KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez ise, Karadeniz Bölgesi’nde devam eden ve planlanan ulaştırma projeleri hakkında bilgi vererek, özellikle Rize’de yapılması planlanan lojistik yatırımların bölge halkı için büyük önem taşıdığını söyledi. Dönmez, bu projelerin, sadece Karadeniz Bölgesi’ni değil, aynı zamanda Türkiye genelindeki lojistik ve ulaşım ağını da güçlendireceğini belirterek, Rize İyidere Lojistik Merkezi gibi projelerin hayata geçirilmesiyle bölgenin bir ticaret merkezi haline geleceğini ifade etti.
Protokol konuşmalarının ardından Genel Müzakereler bölümüne geçildi “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma konu başlığı altında sunumlar ve konuşmalar yapıldı.
KEIPA Gürcistan Delegasyonu Başkanı İrakli Mezurnishvili, KEIPA Romanya Delegasyonu Üyesi (Temsilciler Meclisi) George Sıscu, Avrupa Parlamentosu Eski Başkan Yardımcısı / Eski Avrupa İlişkileri Bakanı (Polonya), Ryszard Czarneckı, KEİ Ulaştırma Alanı Proje Yöneticisi Sergii Kravchenko, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Başkanı Serhat Köksal, KEI-KNDB Genel Sekreteri Mehmet Uyulukçu, Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Kezban Ayran Cihan; konuşmalar ve sunumlar gerçekleştirerek Karadeniz Bölgesindeki lojistik ve ulaşım ağları, İyidere lojistik merkezin önemi ve ülkeler arası işbirliği konularında sunum ve konuşmalar yaptılar.
Rize-Ayder Formunun Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Konferans Salonu'ndaki ilk ayağı plaket takdimi ile sona erdi.
Rize Valiliği himayesinde, Rize Belediyesi'nin katkıları ve Rizeli Bürokratlar ve İşadamları Derneği (RİBİAD)'nin organizasyonuyla, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) iş birliğinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Konferans Salonu'nda "Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma" başlıklı “Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu” düzenlendi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) ülke delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Karadeniz Rize- Ayder Forumu’nda bölgenin lojistik ve ulaşım konularına dair önemli istişarelerde bulunuldu. Ulaştırma ve lojistik alanında uzman kişiler tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Rize’deki başta lojistik merkez olmak üzere ulaştırma alanındaki yatırım ve projelerle ilgili bilgiler verilerek İyidere Lojistik limanın uluslararası bölge ticareti ve taşımacılığındaki önemine dikkat çekildi. KEİPA ülke delegasyonları da gerçekleştirilen müzakerelerde Ayder Forumunun önemini belirten konuşmalar yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Rize tanıtım video gösterimi yapıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uluslararası Karadeniz Rize- Ayder Forumu'na gönderdiği video mesaj izlenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Karadeniz Rize-AyderForumu'na gönderdiği video mesajda, “Hükümetimizin son 22 yılda ulaştırma alanına yaptığı yatırımların geniş bir alanda meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde Karadeniz bölgesinin hak ettiği yeri alacağından asla şüphe duymuyorum” dedi.
Sayın Erdoğan, “Geniş Karadeniz bölgesinin lojistik ve ulaştırma imkanlarının ele alınacağı Uluslararası Karadeniz Rize- Ayder Forumunu hayırlara vesile olmasını diliyorum. Salgın hastalıklar ve bölgemizdeki krizler, lojistik ve ulaştırma altyapısının ekonomik kalkınma açısından önemini bizlere tekrar hatırlatıyor. Karadeniz coğrafyası içinde yer alan tüm ülkelerde ticareti geliştirecek malların ve ulaştırma hizmetlerinin teslimat sürelerini kısaltacak lojistik ağların geliştirilmesine ihtiyaç duymaktayız. Rize'deki yüksek teknolojili endüstriyel gelişim bölgesi olan İyidere Lojistik Merkezinin bu çabalara ciddi katkı yapacağı inancındayız. Karadeniz bölgesinin küresel gemi inşa pazarında kilit bir oyuncu olarak konumlanması da önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Orta Asya ve Hazar bölgesinden Batı ile Doğu'yu Kuzey ile Güney'i birbirine bağlayan ulaşım koridorları ve enerji yolları Karadeniz bölgesi üzerinden geçiyor. Önümüzdeki dönemde bölgenin jeostratejik öneminin daha da artacağı görülüyor. Karadeniz bölgesindeki ulaştırma ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi ile inşallah bu ivme daha da hızlanacaktır. Hükümetimizin son 22 yılda ulaştırma alanına yaptığı yatırımların geniş bir alanda meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde Karadeniz bölgesinin hak ettiği yeri alacağından asla şüphe duymuyorum. Kendi alanında seçkin isimlerinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Karadeniz Rize - Ayder Forumunun bizlere bu mücadelemizde yardımcı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardında konuşmalar gerçekleştirildi. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, KEİPA Başkan Yardımcısı-KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez, Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, KEIPA Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Hajiyev, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, RİBİAD Başkanı Erol Aykut açılış konuşmaları gerçekleştirdi.
“Ayder’i Türkiye’nin Davos’u Yapma Yolunda Önemli Bir Adım”
Programda konuşan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayder’i Türkiye’nin Davos’u yapma vizyonu doğrultusunda, bu organizasyonun gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Ayder’in, sadece doğal güzellikleriyle değil, uluslararası düzeyde önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir merkez haline gelmesi için çalışıyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma” konu bu forumun her yıl farklı temalarla devam etmesini planlıyoruz. Amacımız, Ayder’i dünya liderlerinin, iş insanlarının ve akademisyenlerin bir araya gelmek isteyeceği bir merkez haline getirmektir. İnşallah bu forumun önümüzdeki yıllarda da yapılmasına devam edeceğiz” dedi.
Vali Baydaş, Rize'nin stratejik lojistik altyapısını ve bölgeye sunduğu büyük avantajları konuşmak için bir arya geldiklerini hatırlatarak, “Rize, Karadeniz'e kıyısı olan bölge ülkelerine yakınlığıyla büyük bir lojistik merkez olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirecek projelerden biri olan İyidere Lojistik Limanı, Rize’yi ve Karadeniz Bölgesi'ni Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirecektir. Yıllık 13 milyon ton yük taşıma kapasitesiyle bu liman, sadece Rize’nin değil, tüm bölgenin ticaret hacmini artıracak, Karadeniz üzerinden Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya pazarlarına erişimi hızlandıracaktır. Ayrıca, Karadeniz Ekonomik İşbirliğiParlamenter Asamblesi gibi bölgesel iş birliklerinde Rize'nin rolünü güçlendirecek, bölgeyi lojistik anlamda kritik bir konuma yükseltecektir” ifadelerini kullandı.
“Lojistik Hedeflere Ulaşmada Altyapı Entegrasyonunun Önemi”
Rize'nin lojistik hedeflerine ulaşmasında altyapı entegrasyonu kritik bir öneme olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Rize-Artvin Havalimanı, İyidere Lojistik Merkezi ve Rize-Erzurum Demiryolu'nun birbiriyle uyumlu hale getirilmesi, bölgenin ulaşım ve ticaret kapasitesini önemli ölçüde artıracaktır. OvitTüneli’nin açılması büyük bir adım olmakla birlikte, asıl stratejik etki bağlantı yollarının tamamlanmasıyla ortaya çıkacaktır. İkizdere geçişi ile İspir ve Erzurum arasındaki yolun tamamlanması ve Rize-İspir-Aşkale-Erzurum Demiryolu’nun hayata geçirilip entegrasyonu, yalnızca Rize’yi Doğu Anadolu’ya değil, aynı zamanda tarihi İpek Yolu’na da bağlayacaktır. Bu stratejik entegrasyon, bölgenin ticaret hacmini büyütürken, uluslararası lojistik ağlara erişimini de güçlendirecektir. Bu bağlamda, İyidere Lojistik Limanı inşaatının hızlıca tamamlanması ve açılış öncesinde bölgenin lojistik altyapısının buna uygun şekilde hazırlanması büyük önem arz etmektedir. Tüm bu yatırımlar, Rize'nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacak, Karadeniz Bölgesi'nde ticaretin daha da canlanmasına ve genç nüfus için sürdürülebilir iş fırsatları yaratılmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda, bölgenin stratejik konumu daha da güçlenecektir” dedi.
“Stratejik Bir Lojistik Merkez Haline Geleceğine Yürekten İnanıyorum”
Sonuç olarak, Rize’nin bu projelerle yalnızca Türkiye için değil, Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkeler için de stratejik bir lojistik merkez haline geleceğine yürekten inanıyorum. Bu hedefe ulaşmak için iş birliği ve ortak çaba göstermenin gururunu ve heyecanını yaşıyorum. Rize’nin geleceğini şekillendirecek bu büyük projelerin, bölgenin ekonomik kalkınmasına ve uluslararası ticaretin canlanmasına önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır” diye konuştu.
“Karadeniz' uluslararası lojistik ve ticaretin merkezi haline gelmektedir."
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Rize- Ayder Forumunda yaptığı konuşmada Türkiye'nin ulaşım ve lojistik alanındaki dönüşümüyle bölgesel ve küresel ticaret ağlarında önemli bir konuma geldiğinin altını çizerek, “Ülkemizin her köşesine uzanan kara, demir ve hava yolları ağları ile Türkiye'yi adeta baştan aşağı yeniden inşa ettik. Bu vizyon doğrultusunda Karadeniz Bölgesi de önemli yatırımlarla kalkınma hamlesinden payını almıştır ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi haline gelmiştir. Karadeniz'in stratejik konumu, enerji ve ticaret koridorlarındaki önemi, uluslararası işbirlikleri ve bölgesel kalkınma açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği ve vizyonuyla bölgeye yapılan bu yatırımlar, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmakta ve Karadeniz'i uluslararası lojistik ve ticaretin merkezi haline getirmektedir. Bakanlığımız tarafından 2003 yılından 15 Eylül 2024'e kadar ulaşım ve iletişim alanında toplam 7 trilyon 371 milyar 799 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirilmiştir. Türkiye genelindeki yatırımların yüzde 16,43'ü Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 18 ilimize yapılmış olup, bu illere 1 trilyon 219 milyar 922 milyon liralık yatırım yapılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilen yatırımların yüzde 91,74'ü kara yolu sektörüne ayrılmış ve bu sektöre yapılan toplam yatırım miktarı 1 trilyon 110 milyar 883 milyon lirayı bulmuştur. İl bazında yapılan yatırımlara baktığımızda ise Trabzon ve Rize'ye sırasıyla yüzde 12,63 ve yüzde 11,17'lik oranlarla en büyük yatırım paylarını ayırmışız” dedi.
Bakan Yardımcısı İskurt, Ordu-Giresun Havalimanı, OvitTüneli, Artvin Yusufeli Tünel ve Yolları Projesi ile SalarhaTüneli yatırımlarına işaret eden İskurt, 2022'de hizmete açılan Rize-Artvin Havalimanı'nın deniz dolgusu üzerine inşa edilen bir diğer önemli proje olduğunu, buranın bölgeye önemli bir hava ulaşımı kapısı açarak, turizmi ve ticareti canlandırarak bölgenin stratejik önemini de artırdığını ifade etti.
"Bölgemizdeki yatırımlar, stratejik bir vizyonun parçası olarak planlanmaktadır"
Devam eden projelere ilişkin de bilgi veren İskurt, "Rize'de inşası süren İyidere Lojistik Limanı Projesi, 6,3 milyar liralık yatırım bedeliyle 2020 yılında başlamış olup 2025 yılının sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Yıllık 3 milyon ton genel kargo, 8 milyon ton dökme yük, 100 bin teu konteyner ve 100 bir araç Ro-Ro kapasitesiyle bu proje, Karadeniz Bölgesi'nin ticari kapasitesini önemli ölçüde artırarak bölgeyi lojistik bir merkez haline getirecektir" diye konuştu.
“Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin etüt çalışmalarına başlayacağız”
Bakan Yardımcısı İskurt, "Bölgemizdeki yatırımlar, sadece bugünkü ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, geleceğe yönelik stratejik bir vizyonun parçası olarak planlanmaktadır. Son olarak, Karadeniz Bölgesi'nin ulaştırma altyapısını ve ticari kapasitesini önemli ölçüde artıracak olan Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin etüt çalışmalarına başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Bu proje, Samsun'dan Sarp Sınır Kapısı'na kadar uzanacak ve bölgenin demir yolu bağlantısını güçlendirerek ticaret ve turizm potansiyelini daha da artıracaktır. Yük ve yolcu taşımacılığında büyük avantaj sağlayacak olan bu demir yolu hattı, Karadeniz'in lojistik anlamda bölgesel ve uluslararası düzeyde bir merkez olmasına katkı sunacaktır” dedi.
KEİPA Başkan Yardımcısı-KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez ise, Karadeniz Bölgesi’nde devam eden ve planlanan ulaştırma projeleri hakkında bilgi vererek, özellikle Rize’de yapılması planlanan lojistik yatırımların bölge halkı için büyük önem taşıdığını söyledi. Dönmez, bu projelerin, sadece Karadeniz Bölgesi’ni değil, aynı zamanda Türkiye genelindeki lojistik ve ulaşım ağını da güçlendireceğini belirterek, Rize İyidere Lojistik Merkezi gibi projelerin hayata geçirilmesiyle bölgenin bir ticaret merkezi haline geleceğini ifade etti.
Protokol konuşmalarının ardından Genel Müzakereler bölümüne geçildi “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma konu başlığı altında sunumlar ve konuşmalar yapıldı. KEIPA Gürcistan Delegasyonu Başkanı İrakli Mezurnishvili, KEIPA Romanya Delegasyonu Üyesi (Temsilciler Meclisi) George Sıscu, Avrupa Parlamentosu Eski Başkan Yardımcısı / Eski Avrupa İlişkileri Bakanı (Polonya), Ryszard Czarneckı, KEİ Ulaştırma Alanı Proje Yöneticisi Sergii Kravchenko, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Başkanı Serhat Köksal, KEI-KNDB Genel Sekreteri Mehmet Uyulukçu, Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Kezban Ayran Cihan; konuşmalar ve sunumlar gerçekleştirerek Karadeniz Bölgesindeki lojistik ve ulaşım ağları, İyidere lojistik merkezin önemi ve ülkeler arası işbirliği konularında sunum ve konuşmalar yaptılar.
Rize- Ayder Formunun Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Konferans Salonu'ndaki ilk ayağı plaket takdimi ile sona erdi.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(2 )
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
Deli neron
(29.09.2024 00:13 -
#12983)
Mesela ne karar alındı mandalinanın kilosu 45 den düşecekmi emekli kışı görecekmi asgarı ücretli yaza çıkacakmi utanmaz tuik yöneticileri enflasyonu düşük gösterecek mi ev fiyatları araba fiyatları üçak fiyatları dolmuş fiyatları e fiyatları zeytin fiyatları peynir fiyatları biber domates fiyatları düşecekmi orda kalabalık ye iç yat lak lak nasil olsa cefayi çeken Türk halki sefayi da onlar
Vatandaş
(29.09.2024 08:37 -
#12990)
OVİT TÜNELİNİN BAĞLANTI YOLUNU 10 YILDIR YAP(A)MAYAN BİR İKTİDARDAN SARP SAMSUN HIZLI TREN PROJESİNİ YAPMASINI BEKLEMEK GERÇEKTEN KOMİK ! RİZE HAVALANINDA 4000₺ YE BİLET OLUR MU CANINI OKURUZ DİYEN SAYIN BAKAN ! SİZİN HABERİNİZ YOKSA SİZİ O KOLTUĞA NE DİYE OTURTTUK ? RİZE HAVALİMANINDAN İSTANBUL A GÜNDE 1-2 SEFER YA VAR YA YOK TRABZONUN İSE GÜNDE 5-6 SEFERİ VAR ! İNSANDA UTANMA ARLANMA OLUR ! ALLAHTAN KORKUN !