RİZE VE BÖLGENİN GEÇİM KAYNAĞI ÇAYIN SERÜVENİ

Rize 04.01.2025 - 21:08, Güncelleme: 04.01.2025 - 21:08 7174 kez okundu.
 

RİZE VE BÖLGENİN GEÇİM KAYNAĞI ÇAYIN SERÜVENİ

Çayın ülkemize gelişimin 100.yılı vesileyle özetle hazırlamış olduğum bu haberimde, Çaykur ve Rize Ticaret Borsası Kaynaklarından faydalanmış oldum. b.a.k
BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI ÇAYIMIZIN SERÜVENİ   Bir asırdır yaş çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi, Rize, Trabzon, Artvin, Giresun illerimizde henüz alternatifi olmayan ürün yaş çay bitkisidir.   HAZIRLAYAN: BAYRAM ALİ KAVALCI Çay dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek özelliğini her geçen gün artırarak devam ettiriyor. Allah'ın bölgemize bahsetmiş olduğu bu ürünle ülkemiz 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlamıştı.  Tarihi MÖ. 2.700 yıllara dayanan çayın  bazı kaynaklarda ilk olarak Hindistan' da ortaya çıktığı yazılsa da anavatanı olarak Çin ve Japonya kabul edilir. Çinli Budist rahiplerin uykuya karşı koymak için içtikleri çay önce Japonya'ya oradan da 17.yüzyılda Avrupa'ya gelmiş ve buradan tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Dünyada Çay Üretimi; Dünyadaki çay tarımı yapılan alanlarının %87,8'i Asya, %9,8'u Afrika, geri kalan %2,4' lük kısmı ise Güney Amerika, Okyanusya ve Avrupa kıtalarında bulunmaktadır. Ülkemizde- ki çay tarım alanları yaklaşık 76 bin hektar olup çaylık alanı bakımından %2,8 ile dünya sıralamasında 7'ncidir. Dünyada başlıca çay üreticisi ülkeler sırasıyla Hindistan, Çin, Kenya, Sri Lanka, Türkiye ve Vietnam'dır. Ülkemizin çay tarım alanında 7'inci iken çay üretiminde 5'inci olmasının sebebi birim ala- nından alınan ürün bakımından dünya l'incisi olmasıdır. 2010 yılı itibari ile 4,5 milyon tona ulaşan dünya çay üretiminin yaklaşık %60'lık kısmı üretici ülkelerde içilirken geri kalan %40'lık kısım ise ihraç edilir. Peki dünyada çay tüketimi nedir?  Eskiden yaprakları kaynatılarak içilen çay, daha sonraki yıllarda yaprakları kurutulup demleme usulü içilmeye başlanmış ve değişik imalat yöntemleri kullanılarak günümüze kadar gelmiştir.  21 Mayıs 2011'de Brezilya'da düzenlenen, "Global içecek tüketiminin pazar stratejileri" konulu sempozyumda sunulan Euromonitor 2010 verilerine göre, aralarında suyunda bulunduğu toplam 13 içecek kategorisi içerisinde yüzde 29'luk bir oranla içecek olarak çay, artık sudan sonra en çok içilen içeçek değil, sudan daha çok içilen bir içecek konumuna gelmiş bulunmaktadır. Bizler çayımızı yürekten seven bir ülkeyiz. O kadar ki, dünya genelinde bizden daha çok çay içen ülkenin olmadığını biliyoruz. Dünyanın en büyük ve en çok çay üretimi yapan iki ülkeyi de geride bıraktık. O nedenle çayımızın kıymetini çok iyi bilmeli ve hep birlikte çayımızın geleceği için kamu,özel fedakarlığı için kollektif bir dayanışma içinde çalışmalıyız. Ve biran önce bölgemizin en önemli ekonomik girdisi olan çayımıza kanunla sahip çıkıp, çay kanunu artık hayata geçirmeliyiz. Çünkü çay kanunuyla fiyat istikrarı sağlanacaktır.  Dünyada üzerine kar yağan ve pestisit bulunmayan çayımız bölgemizde 1.milyonun üzerinde insanın en kıymetli geliri ve ekmeğidir.  Çayın ülkemize gelişimin 100.yılı vesileyle özetle hazırlamış olduğum bu haberimde, Çaykur ve Rize Ticaret Borsası Kaynaklarından faydalanmış oldum. b.a.k
Çayın ülkemize gelişimin 100.yılı vesileyle özetle hazırlamış olduğum bu haberimde, Çaykur ve Rize Ticaret Borsası Kaynaklarından faydalanmış oldum. b.a.k
BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI ÇAYIMIZIN SERÜVENİ
 
Bir asırdır yaş çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi, Rize, Trabzon, Artvin, Giresun illerimizde henüz alternatifi olmayan ürün yaş çay bitkisidir.
 
HAZIRLAYAN: BAYRAM ALİ KAVALCI

Çay dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek özelliğini her geçen gün artırarak devam ettiriyor. Allah'ın bölgemize bahsetmiş olduğu bu ürünle ülkemiz 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlamıştı. 
Tarihi MÖ. 2.700 yıllara dayanan çayın  bazı kaynaklarda ilk olarak Hindistan' da ortaya çıktığı yazılsa da anavatanı olarak Çin ve Japonya kabul edilir. Çinli Budist rahiplerin uykuya karşı koymak için içtikleri çay önce Japonya'ya oradan da 17.yüzyılda Avrupa'ya gelmiş ve buradan tüm dünyaya hızla yayılmıştır.

Dünyada Çay Üretimi;

Dünyadaki çay tarımı yapılan alanlarının %87,8'i Asya, %9,8'u Afrika, geri kalan %2,4' lük kısmı ise Güney Amerika, Okyanusya ve Avrupa kıtalarında bulunmaktadır. Ülkemizde- ki çay tarım alanları yaklaşık 76 bin hektar olup çaylık alanı bakımından %2,8 ile dünya sıralamasında 7'ncidir. Dünyada başlıca çay üreticisi ülkeler sırasıyla Hindistan, Çin, Kenya, Sri Lanka, Türkiye ve Vietnam'dır. Ülkemizin çay tarım alanında 7'inci iken çay üretiminde 5'inci olmasının sebebi birim ala- nından alınan ürün bakımından dünya l'incisi olmasıdır. 2010 yılı itibari ile 4,5 milyon tona ulaşan dünya çay üretiminin yaklaşık %60'lık kısmı üretici ülkelerde içilirken geri kalan %40'lık kısım ise ihraç edilir.

Peki dünyada çay tüketimi nedir? 

Eskiden yaprakları kaynatılarak içilen çay, daha sonraki yıllarda yaprakları kurutulup demleme usulü içilmeye başlanmış ve değişik imalat yöntemleri kullanılarak günümüze kadar gelmiştir. 

21 Mayıs 2011'de Brezilya'da düzenlenen, "Global içecek tüketiminin pazar stratejileri" konulu sempozyumda sunulan Euromonitor 2010 verilerine göre, aralarında suyunda bulunduğu toplam 13 içecek kategorisi içerisinde yüzde 29'luk bir oranla içecek olarak çay, artık sudan sonra en çok içilen içeçek değil, sudan daha çok içilen bir içecek konumuna gelmiş bulunmaktadır.

Bizler çayımızı yürekten seven bir ülkeyiz. O kadar ki, dünya genelinde bizden daha çok çay içen ülkenin olmadığını biliyoruz. Dünyanın en büyük ve en çok çay üretimi yapan iki ülkeyi de geride bıraktık. O nedenle çayımızın kıymetini çok iyi bilmeli ve hep birlikte çayımızın geleceği için kamu,özel fedakarlığı için kollektif bir dayanışma içinde çalışmalıyız. Ve biran önce bölgemizin en önemli ekonomik girdisi olan çayımıza kanunla sahip çıkıp, çay kanunu artık hayata geçirmeliyiz. Çünkü çay kanunuyla fiyat istikrarı sağlanacaktır. 

Dünyada üzerine kar yağan ve pestisit bulunmayan çayımız bölgemizde 1.milyonun üzerinde insanın en kıymetli geliri ve ekmeğidir. 

Çayın ülkemize gelişimin 100.yılı vesileyle özetle hazırlamış olduğum bu haberimde, Çaykur ve Rize Ticaret Borsası Kaynaklarından faydalanmış oldum. b.a.k
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi