Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı

Siyaset 13.06.2024 - 13:17, Güncelleme: 13.06.2024 - 13:17 6924+ kez okundu.
 

Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı

Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı
DEVA Partili Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı   DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarım arazilerinin imar izni verilerek tarladan arsaya statüsüne çevrilmesi ve verimli topraklara konut yapım izni verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Karal, “2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir?” diye sordu. DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle imara açılan tarım arazileriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye’de tarım arazilerinin imar izni verilerek tarladan arsaya dönüştürülerek verimli topraklara konut yapıldığını belirten Karal, bu durumun tarımsal üretim kapasitesine ciddi zararlar verdiğini söyledi. “Tohum ekilip yeşerecek verimli topraklar, bina dikilip betonarme ile dolduruluyor” Özellikle büyükşehirlerde konut yetersizliği bahane edilerek merkezlerdeki verimli tarım arazileri rant uğruna arsa statüsüne dönüştürüldüğünü ve imara açıldığını kaydeden Karal, “Bu durum riskleri de beraberinde getirmektedir. Asrın en büyük felaketini yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde, tarım arazileri üzerine yapılan konutların yıkılması sonucu binlerce insanımız vefat etmiştir. Yine birçok bölgede de ‘hobi bahçesi’ adı altında satılan tarım arazilerine bir süre sonra yapı ruhsat izni verilerek imara açıldığı bilinmektedir. Tohum ekilip yeşerecek verimli topraklar, bina dikilip betonarme ile doldurulmaktadır. Bu durum hem tarımsal arazilerin azalmasına hem de riskli yapıların yapılmasına neden olmaktadır. Ancak tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir tarım politikalarının hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi. “2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir?” DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi: “2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir? İmar izni verilen tarım arazileri hangi illerde yoğunlaşmıştır? İllere göre dağılımı nedir? İmar izni verilen bu tarım arazileri üzerinde ne tür yapılar (konut, ticaret, sanayi, vb.) yapılmasına izin verilmiştir? En çok hangi tarım ürününün bulunduğu arazilere imar izni verilmiştir? İmar izni verilmiş tarım arazilerinde konut yapılmasının ülkemizin tarımsal üretim kapasitesine etkileri konusunda herhangi bir araştırma veya etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu analizlerin sonuçları nelerdir? Tarım arazilerinin imara açılmasının önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır?
Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partili Karal, imara açılan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı  

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarım arazilerinin imar izni verilerek tarladan arsaya statüsüne çevrilmesi ve verimli topraklara konut yapım izni verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Karal, “2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle imara açılan tarım arazileriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye’de tarım arazilerinin imar izni verilerek tarladan arsaya dönüştürülerek verimli topraklara konut yapıldığını belirten Karal, bu durumun tarımsal üretim kapasitesine ciddi zararlar verdiğini söyledi.

“Tohum ekilip yeşerecek verimli topraklar, bina dikilip betonarme ile dolduruluyor”

Özellikle büyükşehirlerde konut yetersizliği bahane edilerek merkezlerdeki verimli tarım arazileri rant uğruna arsa statüsüne dönüştürüldüğünü ve imara açıldığını kaydeden Karal, “Bu durum riskleri de beraberinde getirmektedir. Asrın en büyük felaketini yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde, tarım arazileri üzerine yapılan konutların yıkılması sonucu binlerce insanımız vefat etmiştir. Yine birçok bölgede de ‘hobi bahçesi’ adı altında satılan tarım arazilerine bir süre sonra yapı ruhsat izni verilerek imara açıldığı bilinmektedir. Tohum ekilip yeşerecek verimli topraklar, bina dikilip betonarme ile doldurulmaktadır. Bu durum hem tarımsal arazilerin azalmasına hem de riskli yapıların yapılmasına neden olmaktadır. Ancak tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir tarım politikalarının hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir?”

DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir? İmar izni verilen tarım arazileri hangi illerde yoğunlaşmıştır? İllere göre dağılımı nedir? İmar izni verilen bu tarım arazileri üzerinde ne tür yapılar (konut, ticaret, sanayi, vb.) yapılmasına izin verilmiştir? En çok hangi tarım ürününün bulunduğu arazilere imar izni verilmiştir? İmar izni verilmiş tarım arazilerinde konut yapılmasının ülkemizin tarımsal üretim kapasitesine etkileri konusunda herhangi bir araştırma veya etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu analizlerin sonuçları nelerdir? Tarım arazilerinin imara açılmasının önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi