Rize’de Dünya Kalp Günü” etkinlikleri

Sağlık 29.09.2024 - 14:42, Güncelleme: 29.09.2024 - 14:42 8050+ kez okundu.
 

Rize’de Dünya Kalp Günü” etkinlikleri

​Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır.
Rize’de “29 Eylül Dünya Kalp Günü” etkinlikleri  Rize İl Sağlık müdürlüğü tarafından toplum bilincinin artırılması amacıyla “29 Eylül Dünya Kalp Günü” kapsamında hafta boyunca etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda Müdürlüğümüz ve sağlık tesislerimiz tarafından hafta boyunca etkinlikler düzenlendi. 29 Eylül Dünya Kalp Günü etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüzde sağlık çalışanlarına fizyoterapist eşliğinde eğitim verilmiştir.  Ayrıca Müdürlüğümüze bağlı tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm İl ve İlçe hastanelerinde ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personellerimiz tarafından öğrencilere, esnaflara ve muhtarlıklara konuya yönelik bilgilendirmeler yapılarak Aile Hekimliği Birimlerine yönlendirmeler yapılmıştır. Fındıklı İbni-Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki öğrencilere konuyla ilgili eğitim verilmiştir. Uygun yerlere afişler asılıp broşür dağıtılmıştır. Yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıkları küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmiş ve dünyada, her yılın 29 Eylül günü “Dünya Kalp Günü” olarak belirlenmiştir. Gün vesilesiyle, oluşturulan tema çerçevesinde topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda 2024 yılının teması "Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Sağlık Kontrollerini Unutma!” şeklindedir.​ ​Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. ​​İlimizde, aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerine bakılmakta; elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta; kişiye özel danışmanlık verilmekte ve/veya tedavi planı oluşturulmaktadır. ​​Buradan hareketle, Dünya Kalp Günü'nde, herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya, davet ediyoruz.  
​Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır.

Rize’de “29 Eylül Dünya Kalp Günü” etkinlikleri 

Rize İl Sağlık müdürlüğü tarafından toplum bilincinin artırılması amacıyla “29 Eylül Dünya Kalp Günü” kapsamında hafta boyunca etkinlikler düzenlendi.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz ve sağlık tesislerimiz tarafından hafta boyunca etkinlikler düzenlendi. 29 Eylül Dünya Kalp Günü etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüzde sağlık çalışanlarına fizyoterapist eşliğinde eğitim verilmiştir. 
Ayrıca Müdürlüğümüze bağlı tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm İl ve İlçe hastanelerinde ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personellerimiz tarafından öğrencilere, esnaflara ve muhtarlıklara konuya yönelik bilgilendirmeler yapılarak Aile Hekimliği Birimlerine yönlendirmeler yapılmıştır. Fındıklı İbni-Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki öğrencilere konuyla ilgili eğitim verilmiştir. Uygun yerlere afişler asılıp broşür dağıtılmıştır.

Yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıkları küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmiş ve dünyada, her yılın 29 Eylül günü Dünya Kalp Günü” olarak belirlenmiştir. Gün vesilesiyle, oluşturulan tema çerçevesinde topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda 2024 yılının teması "Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Sağlık Kontrollerini Unutma!” şeklindedir.​

Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır.

​​İlimizde, aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerine bakılmakta;
elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta; kişiye özel danışmanlık verilmekte ve/veya tedavi planı oluşturulmaktadır.

​​Buradan hareketle, Dünya Kalp Günü'nde, herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya, davet ediyoruz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi