Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tümbifed ve Ribiad ; Rize- Pazar'da ortaklaşa bir tarım zirvesi düzenledi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Pazar'daki konferans salonunda gerçekleşen tarım zirvesinde, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut yaptığı hoş geldiniz konuşmasında; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakülte'sinin Karadeniz bölgesindeki tek ziraat fakültesi olduğunu belirtti. Çay üretiminin merkezi olan Rize'de çay ve diğer değerli tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için projeye dayalı, uygulamalı çalışmalar yaptıklarını, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenlediklerini ifade etti.
Tümbifed Genel Başkanı Mehmet Hüsrev ise yaptığı açılış konuşmasında; günümüzde tarıma dair bütün alanlarda AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının ve yenilikçi gelişmelerin önemli avantajlar sağladığını, Rize'nin ve Karadeniz'in ve hatta ülkemizin tarımsal üretim alanında değerlendirilmeyi bekleyen birçok projesinin olduğunu belirtti. Bir çatı sivil toplum kuruluşu TÜMBİFED olarak, üniversitelerin ve derneklerin desteklenmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Tarım zirvesine katılan Pazar Kaymakamı Mustafa Akın; İlçelerinde böyle bir zirvenin gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirterek katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Tarım zirvesinin ilk oturumunda söz alan Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Yüksel Yalova, “Tarımda 4.0” başlıklı sunumunda tarımın geçirdiği aşamaları belirterek, tarımsal ürünlerin ve enerjinin bundan sonra dünyanın en önemli stratejik unsurları olduğunu ifade etti.
RTEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Akbulut, “Maviyemiş” isimli sunumda Karadeniz bölgesinde yetişen çeşitli maviyemiş türlerinin dünya pazarında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek bu konuda üreticilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Humik Asitler ve Tarım” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Şener Akıncı, milyonlarca yıl fosilleşmiş bitki ve kömür artıklarının oluşturduğu humik asitlerle tarım yapmanın aşırı gübre kullanımının önüne geçeceğini ve bu sayede üretimin ve verimin artırılmasının mümkün olduğunu açıkladı.
RTEÜ Ziraat Fakültesi Çay ve Çay Ürünleri Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Keziban Yazıcı, “Çay Üretiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı sunumda çay üretimindeki sorunların aşılması, çay üretiminin geliştirilmesi ve Türkiye ile Rize'nin dünya çay politikasında önemli bir konuma gelmesi hakkında yapılan çalışmaları paylaştı.
RTEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Çavuşatlı, “Kenevir Tarımı ve Değerlendirilmesi” başlıklı sunumunda, değişik sektörlerde kullanılan kenevir üretiminin desteklenmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Uzman Veteriner Dr. Hasan Hüseyin Ünal, “Arı Yetiştiriciliğinde Yeni Açılımlar” başlıklı sunumunda, arıların ürettikleri bal ve diğer yan ürünlerin besin değerine ve arı kolonilerinin yaşam döngülerine değindikten sonra arı ve bal üreticiliğinin özenle ve sağlam bir şekilde yapılmasının gereğini işaret etti.
Daha sonra söz alan DOKAP Genel Başkanı Hakan Gültekin, “DOKAP Doğu Karadeniz Projeleri ve Teşvikleri” konusuna ayrıntılı bilgiler vererek, çeşitli sektörlerdeki ve tarımsal üretimin geliştirilmesi ile ilgili il il verdikleri hibe ve teşvikleri açıkladı.
Tarım zirvesinin son konuşmacısı Ziraat Yüksek Mühendisi Yakup Sağlam, besin ve ekonomik değeri çok yüksek, dünya pazarlarında aranan “Kuşkonmaz Üretimi” konusunda hem ziraat mühendisi hem de bir iş insanı olarak gerçekleştirdiği üretim çalışmalarını ve ihracat faaliyetlerini ayrıntılı bir şekilde katılımcıların bilgisine sundu.
TÜMBİFED ,RTEÜ Ziraat Fakültesi ve RİBİAD önderliğinde gerçekleşen Tarım zirvesi, plaket töreni ve toplu hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi. Program yönetimini Mesut Şenol’un yaptığı tarım zirvesi organizasyon komitesi, Prof. Dr. Şener Akıncı (Tarım Komisyonu Başkanı), Öztürk Korkmaz (Proje Başkanı), Osman Toplu (Organizasyon Komitesi Başkanı) Mustafa Ergin (Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı) ve Arif Ekşi (Genel Koordinatör) isimlerinden oluştu.