“Emekliler 2018’de bayram ikramiyesiyle kurban alabiliyorken şimdi maaşının tamamıyla bile alamıyor”
“Emekliler 2018’de bayram ikramiyesiyle kurban alabiliyorken şimdi maaşının tamamıyla bile alamıyor”
“Milyonlarca kişi, bu ekonomik darboğaz yüzünden, alım gücü nedeniyle kurban ibadetlerini yerine getiremeyecek”
DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Diyanet’in açıkladığı kurban alım fiyatlarıyla ilgili olarak, “2018 yılında Diyanet yurt içi kurban bedelini 850 lira olarak belirlemişti. O yıl ilk kez verilen 1000 liralık emekli bayram ikramiyesiyle kurban alınabiliyor, ayrıca emeklilerimiz çocuğuna, torununa harçlık verebiliyordu. Bugün, bırakın ikramiyeyi bir maaşın tamamıyla bile kurban alınamıyor. Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, ne yazık ki enflasyona yenik düştü. Hani diyorlar ya; nereden, nereye…” dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın bugün açıkladığı kurban bedeli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 2024 yılı vekaletle kurban kesim bedelinin yurt içinde 11 bin 750 TL, yurt dışında ise 4 bin 750 TL olarak belirlediğini anımsatan Karal, vatandaşların Kurban Bayramı’na buruk gireceğini söyledi.
“Bir emekli ibadetini yapmak istese, kurban alamayacak durumda”
Diyanet’in 2018’de açıkladığı kurban bedellerine değinen Karal, “2018’de Diyanet kurban bedellerini yurt içinde 850 lira, yurt dışında ise 625 lira olarak açıklamıştı. O dönemde maaş değil, o yıl ilk kez verilen emekli bayram ikramiyesi 1000 liraydı. Emeklilerimiz verilen ikramiye ile hem kurban kesilebiliyor hem de çocuklarına, torunlarına harçlıklarını verebiliyordu. Ekonomi o dönemden sonra öyle bir hal aldı ki, öyle kötü bir duruma geldi ki şimdi bunları konuşmak hayal. Bugün Diyanet kurban kesim bedelini yurt içi için 11 bin 750 lira, yurt dışı için ise 4 bin 750 lira olarak belirlemiş. Emekli maaşı ise 10 bin lira. Bir emekli ibadetini yapmak istese, kurban alamayacak durumda. Bugün bırakın emekli ikramiyesini emekli maaşıyla bir kurban bile alınamıyor. ‘Nereden nereye’ diyorlar ya, işte nereden nereyee…”
“Milyonlarca kişi, bu ekonomik darboğaz yüzünden, alım gücü nedeniyle kurban ibadetlerini yerine getiremeyecek”
Milletvekili Karal, Kurban Bayramına yaklaşırken kurban fiyatlarının da belli olmaya başladığını ifade etti. Büyükbaş hayvan hisselerinin 15-20 bin liradan, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 20 bin liradan başladığını vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Et fiyatları Ramazan ayında almış başını gitmişti. Ne yazık ki Ramazanda sofrasına et girmeyen haneler oldu. Bir umutla Kurban Bayramını bekleyenler, açıklanan bu rakamlarla hayal kırıklığına uğradı. Bu yıl, emeklimiz de asgari ücretli çalışan da sabit gelirli vatandaşlarımız da kurban kesemeyecek hale geldi. Milyonlarca kişi, bu ekonomik darboğaz yüzünden, alım gücü nedeniyle kurban ibadetlerini yerine getiremeyecek. Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, ne yazık ki enflasyona yenik düştü. 15 milyon emekli, milyonlarca vatandaş, ihtiyaç sahibi haline geldi. Önceden kurban bedelleri yurt dışındaki mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahipleri için yurt dışına gönderilirdi, şimdi ülkemiz bu hale geldi. Yazık, çok yazık.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.