MÜSİAD 2021-2023 HEDEFLERİ, FAALİYETLERİ
MÜSİAD 2021-2023 HEDEFLERİ, FAALİYETLERİ
MÜSİAD 2021-2023
YÖNETİM KURULU, HEDEFLER, FAALİYETLER TANITIMI
BASIN TOPLANTISI
Değerli Yönetim Kurulu Üyelerim,
Basın dünyamızın kıymetli temsilcileri,
MÜSİAD Rize Şubesi Yönetim Kurulu adına, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Toplantımıza hoş geldiniz.
28 Temmuz 2021 tarihinde Sayın Genel başkanımız, üyelerimiz ve birçok saygın konuklarımızın katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz 14. Olağan Genel Kurulumuzda, üyelerimizin teveccühleriyle MÜSİAD Rize’nin 6’nci şube Başkanı olarak görevi üstlenmiş bulunmaktayım.
Beni bu göreve layık gören, tüm üyelerimize teşekkür ederim. Görevde kaldığımız süre boyunca tüm birikimimiz ve enerjimizle üyelerimiz, ülkemiz ve Rizeli iş insanları için var gücümüzle çalışacağız.
Elbette bu süreci; yönetim kurulu üyelerim ve üyelerimiz ile birlikte uyum içinde çalışarak gerçekleştireceğiz.
Tüm faaliyetlerimizde, siz değerli basın mensuplarını da yanımızda görmek istiyoruz. Sizin görüşleriniz ve önerileriniz bizim için önemli. Tüm çalışma arkadaşlarım adına katılımınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim.
Bugün sizlere, 2021-2023 hedeflerimizi, faaliyet planımızı ve stratejimizi aktarmak istiyorum. Genel Kurulumuzun ardından, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, geçmiş dönem şube başkanlarımız ve tüm paydaşlarımızla toplantılar yaptık, hedeflerimizi belirleyerek ve bizi bu hedeflere ulaştıracak stratejilerimizi oluşturduk.
Değerli Basın Mensupları,
MÜSİAD olarak 31 yıldır gücümüzü üyelerimizden alarak ilerliyoruz. Şubelerimizi ve irtibat merkezlerimizi büyük bir hızla açtık, açmaya da devam ediyoruz. Yurt içinde 83 şubeye, yurt dışında ise 74 ülkede 81 irtibat noktasına ulaştık. Değişik sektörlerde faaliyet gösteren 11 bin üyemiz ve 60 bin firmamız ile 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Oluşturduğumuz katma değer ile, Türkiye ekonomisinin gelişmesine yön veriyoruz.
MÜSİAD olarak, üyeleri dünyanın dört bir yanına yayılmış büyük bir aileyiz. İşte, bu güçle büyüyor, değerlerimizden aldığımız ilham ve sinerjiyle hem bugünümüzü, hem de yarınımızı inşa ediyoruz.
MÜSİAD’ımızı bir ocaktır, bir okuldur, bir gönüllü teşekküldür. Kapımız ise, ülkemize ve halkımıza hizmet etmek isteyen herkese açıktır…
Önümüzdeki dönemde; geçmiş tecrübelerimizle, bugünün yeniliklerini birleştirerek, ‘Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji’ ilkesi ile Türkiye'yi yepyeni ufuklara taşıyacağız.
On kişiden oluşan tüm yönetim kurulumuz ile almış olduğumuz bu bayrağı daha ileriye taşımak için heyecanımız, azim ve kararlılığımız tamdır.
Rize MÜSİAD olarak organize sanayi bölgesinde yatırımları devam eden ve tamamlanan 8 adet fabrikamızla
Organize sanayi dışında yer alan 7 adet çay sanayisinde faaliyet gösteren toplamda 15 fabrikalarımızla ilimizin ekonomisine ve istihdamına önemli ölçüde katkılar sağlıyoruz.
Rize MÜSİAD olarak 68 üyesi ve 40 genç müsiad üyesiyle birlikte toplamda 108 üyeden oluşmaktadır. Üyelerimiz toplamda 117 adet şirketle faaliyetlerini sürdürür durumdadır. Bu şirketlerin faaliyetlerinin içerisinde; inşaat sektörü ve yan dallalarında faaliyet gösteren toplamda 21 işletmemiz yer almaktayız.
Rize Organize Sanayi Bölgesi dışında imalat sektöründe faaliyet gösteren 22 işletmemiz hizmet sektöründe 35 şirket gıda sektöründe 24 şirket sağlık sektöründe de 6 şirketle üyelerimiz faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu işletmelerde ise toplamda 3000 kişiye yakın istihdam sağlayan üyelerimiz aynı zamanda da ilimiz iş istihdamına ve ekonomisine de çok büyük katkıları da bulunmaktadır.
Hedefimiz üyelerimize ait iş alanlarımızı daha da genişletip istihdama ve ekonomiye ileride daha fazla katkı sağlamak olacaktır.
Değerli Basın Mensupları,
Yeni yönetim kurulu üyelerimizin, sektör kurullarımızın ve tüm komisyonlarımızın sinerjisiyle ilimizin ekonomisine değer katacak projeler geliştireceğiz. Bugün itibari ile yeni dönemdeki 6.ayımızı geride bıraktık. Bu süreç kapsamında tüm üyelerimizle ve kurumlarımızla geniş istişare toplantıları gerçekleştirerek yeni dönem için planımızı hazırladık.
Ardından başta Rize Valimiz olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarıyla nezaket ziyaretinde bulunduk. Farklı Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşerek; iş birliklerine, bölgesel ve ulusal ölçekte projeler geliştirmeye ve gelecek planlarımızı farklı kesimlere ulaştırmaya odaklandık.
Yeni dönemde birçok özel etkinlik planladık/planlıyoruz. Bunlardan 2021 yılsonu itibariyle MÜSİAD Genel Merkezi’mizin önderliğinde gerçekleştirmiş olduğumuz üç etkinliğimizden kısaca bahsetmek istiyorum:
- 14-17 Kasım 2021 tarihinde 25’inci Uluslararası İş Forumu kapsamında 3 özel uçak ile 500’ü aşan iş adamı ile dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunduk. Yurt dışı şubelerimiz ve diğer forum üyesi paydaş ülke temsilcilerinin katılımı ile 1000’i aşkın iş adamından oluşan heyetle Bakü’de görüşmeler gerçekleştirdik.. Üç gün süren bu etkinlikte, özellikle işgalden kurtarılmış Karabağ’da yapılacak altyapı-üstyapı yatırım imkânlarını ve ticari işbirliklerini de konuştuk.
- Şube başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerimizin katılımı ile Genel İdare Kurulu toplantımızı 3-4 Aralık’ta Bursa’da yaptık. Burada ‘Otomotiv Teknolojileri ve Yan Sanayisinde Yeşil Dönüşüm’ başlığını, alanında uzman konukların da bulunduğu toplantılar gerçekleştirdik.
- Yine 22 Aralık’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 4’üncüsünü düzenlediğimiz Vizyoner’21 etkinliğimiz oldu.
Bu etkinliğimizde ‘Fark Et’ mottosu ile; alanında uzman konuklarımızla Dijitali ,Girişimi, İklimi, Dönüşümü, Değerleri / Fark Etdedik
Aynı zamanda genel başkanımız ve genel merkez yönetim kurulu üyelerimle birliktre tüm bakanlıklarımızı ziyaret ederek kendilerine projelerimizi ve gelecek planlamalarımızla birlikte fikir ve düşüncelerimizi sunduk.
MÜSİAD; Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesinin yanı sıra küresel bir oyuncu olmasında da çok önemli bir misyona sahip. Bu misyon doğrultusunda yeni dönemde Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayacak ve halkımızın refah seviyesini yükseltecek, her çalışmaya destek vereceğiz.
MÜSİAD olarak; ‘Türkiye’nin üretici kimliğini, katma değerli gücünü ve inovatif büyüme hamlesini’ tüm dünyaya duyurmak için çalışıyoruz ve büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz.
Türkiye’nin yerli ve milli üretim gücüne, her açıdan katma değer sağlayabilmek amacı ile; yeni dönem projeksiyonumuzu yedi ana başlık altında kurguladık.
Bu maddeleri şöyle özetleyebiliriz:
1-G-20 ülkelerinin tamamında MÜSİAD ofislerinin güçlendirilmesi ve ticari diplomasinin artırılması,
2-Körfez İşadamları İrtibat Ofisi’nin kurulması,
3-Yurt dışında en az bir MÜSİAD Expo Fuarı’nın düzenlenmesi,
4-MÜSİAD Uluslararası Tahkim Merkezi’nin kurulması,
5-Mikro ihracatın desteklenmesi, bu doğrultuda her üyemizin lojistik, insan kaynakları, ödeme sistemleri gibi altyapı süreçlerini güçlendirilmesi,
6-Ekonomi diplomasisi faaliyetleriyle büyükelçi ve ticari ataşeleri Anadolu’daki iş insanları ile bir araya getirilmesi,
7-MÜSİAD Ticaret Ofisi’nin (MTO) kurulması,
Değerli Basın Mensupları,
Yerli ve milli üretim gücümüzden aldığımız ilham, kaliteli hizmet vizyonumuz, otomotivden gıdaya, sağlıktan inşaata, turizmden lojistiğe kadar hemen her alanda dünya çapında işlere imza atan girişimci ve yatırımcılarımızla, dünyaya örnek olacak iş modelleri kurguluyoruz.
Tüm bu çalışmalara ilave olarak Genç MÜSİAD ve MÜSİAD Kadın’ın projelerini desteklemeye devam edeceğiz. Gelecekte bu dünyanın öncüsü olacak kuşakları yetiştirmek adına Genç MÜSİAD ile tohumlar ektik. Son 20 yılda bu tohumlar yeşerdi, filiz verdi, güçlendi ve artık kendi ayakları üstünde durmaya başladılar.
Bu dönem; emek verilen her gencimizin ekonomik istihdama çok yönlü katkıda bulunacağı bir dönem olacak. Genç MÜSİAD olarak, yurt dışı teşkilat çalışmalarına yoğunlaşmak ve MÜSAD Kadın’ın Türkiye genelindeki üye sayısını artırmak, yeni dönem için öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
Değerli Basın Mensupları,
Covid-19 salgının ardından tüm dünyada; ekonomiden sosyal yaşama, dış politikadan güvenliğe kadar her alanda olağanüstü gelişmelerin yaşandığı bir döneme şahitlik ediyoruz. Bu çerçeveden bakıldığında Türkiye, son 20 yılda ulaştırmadan enerjiye, dış politikadan milli savunmaya kadar pek çok alanda önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle sağlık alanında yapılan akılcı yatırımlar ve büyük dönüşümle, Covid-19 salgınını dünyada en iyi yöneten ülkelerden biri oldu. Gelişmiş ekonomilerin bile, büyük sıkıntılar yaşadığı bu dönemde Türkiye, salgının ekonomi üzerindeki etkisini sınırlı tutmayı başardı.
Küresel anlamda yaşanan ekonomik daralma, tüm ülkeleri negatif yönde etkilese de Türkiye ekonomisi, 2021 yılının Ocak-Aralık döneminde toplam 225 milyar 291 milyon dolarlık ihracat düzeyine ulaştı.
Aralık ayında 22 milyar 274 milyon dolarlık ihracatla tarihin en yüksek aylık ihracat rakamı gerçekleşti.
2021 yılı Son 12 aylık toplam ihracat ise 225 milyar doları geçti.
MÜSİAD olarak Türkiye ekonomisinin; özellikle hizmet ihracatının artması ile birlikte 2023 yılında, 250 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağına inanıyoruz.
Hatta bu rakamın 300 milyar dolar seviyesine çıkabilmesini de pekala mümkün görüyoruz. Bunun için MÜSİAD üyesi ihracatçılar ile gerçekleştirdiğimiz özel araştırma kapsamında 3 temel strateji belirledik.
Bu stratejiler;
- Katma değerli, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik stratejilere ağırlık vermek,
- Yurt dışı lojistik merkezlerine odaklanmak, bu kapsamda her türlü altyapı sürecini güçlendirmek,
- E-ihracat ve Mikro ihracatı desteklemek.
Değerli Basın Mensupları,
Genel merkezimizden yapılan çalışma ile Anadolu Üretim ve Yatırım Harekatı adıyla başlattığımız Anadolu’daki yatırım faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla 40 tan fazla noktada başlatılan yatırımlara değinmek istiyorum.
Ülkemiz genelinde üyelerimizin 2022 de planlanan ve devam eden 25 milyar liranın üzerinde bir yatırımı kapsayan girişim ile bölgesel kalkınmanın desteklenmesi bu sayede dolaylı ve doğrudan istihdama ve üretime katkı sağlanması hedefleniyor.
Adana, Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Mersin, Samsun, Karabük, Kahramanmaraş, Kastamonu, Gümüşhane, Tokat, Kırşehir, Kayseri, Konya ve Hatay başta olmak üzere 40 tan fazla noktada gerçekleştirilen yatırımların ihracat odaklı üretim mekanizmasını desteklemesi öngörülüyor.
Üretimin 81 ile yayılması bölgesel iktisadi gelişmeleri de güçlendirecektir.
Son aylarda kurdaki yükselişin de etkisiyle enflasyonda artış yaşandı, özellikle yılın ikinci yarısından sonra enflasyonun düşeceği kanaatindeyiz. Enflasyon yine en büyük ekonomi problemi olmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada. Hükümetimizin en büyük mücadeleyi enflasyonla yapmasını bekliyoruz.
Sanayicimizden ve esnaflarımızdan kur ile ilgili tahminde bulunmamız isteniyor ama bu tahminin şu anki durumlarda yapılmasını çok zor olduğunu belirtmek istiyorum
Serbest piyasadan taviz verilmemesini her zaman savunuyoruz. Kurun şu anki seviyesi bile bizce yüksek. . Kurların bu seviyenin bir miktar daha altında gelmesi gerekiyor. Geçtiğimiz son 3 Aydaki kurdaki ani yükseliş ve inişler sanayicimizden tutunda son nihai tüketiciye kadar herkesin son bulmasını istediği bir durum haline gelmişti.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile bu sağlandı. Sanayici kurun seviyesinden değil ama bu oynaklığın kalkmasından memnun. Tabii kur çok aşağıya da gelmemeli. Çünkü o zaman da Türkiye ithalat cenneti oluyor.12 ve 13 seviyeleri belki daha uygun olabilir. Ama oynaklığın olmaması bizim için esastır.
KKM sistemde, tüzel kişilikler için asgari vadenin 6 ay olarak belirlenmesi konusuna “Bu karar ilk çıktığında bizler de 6 ayın uzun olduğunu söyledik. Beklentimizin 3 ay olarak revize edilmesini Maliye ve Hazine Bakanımıza iletmiştik. Son alınan kararla da 3 ay olarak düzenleme sağlandı.
“Yüksek kredi faizleri yatırım için en büyük engel”
MÜSİAD’ın 2022 yılını yatırım yılı ilan ettiğini de sizlere daha önceki konuşmalarımda söylemiştim,
2022'de MÜSİAD üyelerinin 25 milyar liralık yatırım yapmasını ve 25 bin ek istihdam oluşturmasını bekliyoruz. Özellikle ihracatçıların yatırım iştahının yüksek olduğunu bir döneme girmiş bulunduk, Kapasite kullanım oranlarındaki gelinen noktaların da yeni yatırım potansiyeline işaret ettiğini de gözden kaçırmamamız lazım.
Bu faizin düşmesine rağmen finansman maliyetlerinin hala yüksek olduğunun da altını çizmek istiyorum.
Genel merkezimizin yılsonunda yapmış olduğu bir ankette üyelerimizin yüzde 56’sının kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapacağını söyledi. Ancak bir kesim de yatırımlarını krediyle hayata geçirebileceğini bizlere bildirmiş oldular.
Biz faiz indirimini desteklerken işte bu noktada belirtiyorduk. Yatırımcının sanayicinin işlerini büyütmesi gerektiğini, finansmana erişimin kolay ve ucuz olmasını söyledik. Rekabet ettiğimiz Avrupa ülkelerinde sanayiciler yüzde 1-2 ile kredi alırken, bizde ise reel sektörde yüzde 25’in üzerinde oranlar var. Bu oranlar yatırım için en büyük engel, mutlaka aşağı çekilmesini gerekliğini de savunuyoruz.
“Elektrikte bir miktar sübvansiyon olabilir”
Enerji maliyetlerindeki, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatmak istiyorum, Elektriğin yüzde 50’si hariç hepsi ithal ve dolar ile fiyatlanıyor. Enerjide dışa bağımlıyız. Yetkililer hala dışarıya göre daha ucuz olduğuna değiniyor. Bu fiyat artışları bekleniyordu. Ancak bir anda bu kadar zam yapılmalı mıydı, o tartışılır. Bizim üyelerimiz de etkileniyor. KOBİ ve hane halkının bir miktar daha az etkilenmesini sağlamak amacıyla elektrik fiyatlarının bir miktar daha sübvanse edilmesini bekliyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
Türkiye; rekabetçi ve kaliteli üretim gücü, sahip olduğu teknik altyapı ve farklı sektörlerdeki nitelikli işgücü sayesinde, bugünden çok daha aydınlık bir geleceğe doğru ilerliyor.
İhracatımızın kalıcı bir şekilde artış kaydetmesi, dış ticaret fazlası veren bir ülke niteliğine kavuşmamız ve sürdürülebilir bir büyüme için; Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarına talibiz.
Bu nedenle MÜSİAD olarak ticari diplomasi çalışmalarımıza da ağırlık verdik. Çünkü, kurduğumuz ve kuracağımız her yeni ilişki, iş dünyamız adına önemli bir kazanım olacaktır.
Tüm bunların dışında, gündemimizde e-ticaret odaklı faaliyetler de önemli bir yer teşkil ediyor. Covid-19’un tetiklediği dijitalleşme sürecinin, tüm endüstrileri dönüştürdüğü net biçimde görüldü.
Dünyada hızla büyüyen e-ticaret sektörü, hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. 2021 yılında dünya perakende e-ticaret hacmi, 5.7 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında ise 6.5 trilyon dolar olarak gerçekleşmesi düşünülmektedir.
Türkiye olarak bu dev pastadan yeterince yararlanamadığımız bir gerçektir. Oysa ülkemiz e-ihracata yönelik birçok avantaja sahip.
Bunları 5 başlık altında sıralarsak:
- Ülkemizin jeo-stratejik konumu,
- 30 milyon yaklaşan genç nüfusu,
- Bölgesindeki istikrarlı siyasi yapısı,
- 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.6 milyar kişilik pazara ve 28 trilyon dolar Gayrı Safi Milli Hasıla’ya hitap edebilme potansiyeli,
- 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sanayi ve ticaret şehirlerine sahip olması.
Bu avantajları doğru yönetebildiğimiz takdirde, e-ihracatta ülke olarak çok farklı bir konuma ulaşabileceğimize inanıyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri de faiz indirim kararı… Faizlerin iki yönü var. Getiri yönü ve maliyet yönü. Sanayiciyi ilgilendiren maliyet yönü yani kredilerdir. Dolayısıyla faizlerin yüksek olması üretim maliyetlerinin yüksek kalmasına neden olmakta ve enflasyonun yüksek çıkmasını sağlamaktadır.
Sanayici ve İş insanları derneği olarak bizi daha çok ilgilendiren kısmı da burasıdır. Faizler ne kadar düşerse üretim maliyetleri, kredi faizlerinin gevşemesine bağlı olarak aynı miktarda düşecektir.
Bu durum enflasyonun da düşmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz faiz oranlarının düşürülmesini MÜSİAD olarak destekliyoruz.
Tüm bunların yanında çalışanlarımızın daha iyi maddi koşullar altında çalışması, hayatlarını daha müreffeh bir şekilde sürdürmeleri, alım güçlerinin artması; en az onlar kadar, işverenler olarak bizleri de memnun edecektir.
Bu bağlamda 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yılsonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini söylemiştik.
Kaliteli üretim ve hizmet altyapısı inşa etmek kadar, bu yapıyı sürdürülebilir kılmak da en önemli misyonlarımızdan biridir. MÜSİAD’da üye şirketlerin sinerjisiyle üretimden hizmet ağına kadar her süreçte sürdürülebilirliği desteklemek adına önemli adımlar atıyoruz.
Özellikle tarım sektöründe daha fazla ürün elde etmek amacıyla tohum ıslahı, sulama ve gübreleme otomasyonları, akıllı gübre yönetimi, hassas ilaçlama, izlenebilirlik yazılımları gibi çeşitli teknolojilerin kullanılmasına yön veren yeşil kalkınma devrimini sonuna kadar destekleyeceğiz.
Değerli Basın Mensupları,
İlimizde yapımı devam eden veya tamamlanan birçok kamu yatırımının da ilimize ve bölgemize kazanımları çok yüksek derecede kendini gelecekte bizlere gösterecektir.
Özellikle Rize Artvin Havalimanı projesi, Organize sanayi bölgesi yatırımları, Çay Çarşısı, Ovit Tüneli, Lojistik Liman, Rize Şehir Hastanesi, Güney Çevre Yolu ve Salarha Tüneli ve birçok farklı noktada yapımı devam eden kentsel dönüşüm projeleriyle şehrimiz adeta bir şantiye alanına dönüşmüştür.
MÜSİAD olarak şehrimizin ve insanlarımızın sosyal ve ekonomik açıdan fayda sağlayacak olan tüm bu yatırımlarında her daim destekçisi ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Değerli Basın Mensupları,
Daha güçlü, daha sürdürülebilir, daha üretken ve daha aydınlık bir Türkiye hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Üretim odaklı sektörlerimiz, Sanayi 4.0 vizyonuyla şekillenen teknolojik atılımlarımız, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, büyük veri, sanal gerçeklik gibi ileri teknolojileri merkeze alan girişimci ve yatırımcılarımız, nitelikli ve eğitimli gençlerimizden oluşan istihdam gücümüz, iş hayatına katma değer sağlayan kadınlarımız ile çok daha ferah ve aydınlık bir geleceğe yürüyoruz.
MÜSİAD olarak; vatandaşlarımızın farklı mesleki ve teknik eğitimlere yönelmelerini, kendilerini geliştirerek, ekonomiye katma değer sağlamalarını arzu ediyoruz. Buna katkı sağlamak amacı ile değişik sektörlerde mesleki ve teknik eğitimlere yönelik ihtiyacı tespit edecek kapsamlı bir eğitim raporu üzerinde çalışıyoruz. Nitelikli “ara eleman” ihtiyacının; bu tip eğitimlerin hızlandırılması ve yaygınlaştırılmasıyla karşılanabileceğine inanıyoruz.
Türkiye’yi daha iyi bir geleceğe taşımak, aynı zamanda dünyada siyasi ve ekonomik olarak söz sahibi olabilmek için gerekli olan
otoyollar, köprüler, üniversiteler, hastaneler, barajlar, yenilenebilir enerji üretim kaynakları, doğalgaz, nükleer santraller gibi, alt ve üstyapı yatırımlarımızın çoğu tamamlandı, kalanlar da hızla tamamlanıyor.
Bugünün çocukları, yarının ise iş insanları, akademisyenleri, girişimci ve yatırımcıları olacak, gençlerimizi çok daha aydınlık bir gelecek bekliyor.
Tüm yapacağımız çalışmalarda farklılıklarımızı değil, müştereklerimizi öne çıkararak birbirimize daha sıkı kenetlenmemiz gerektiğine inanıyoruz. Toplum olarak bir ve beraber hareket edersek, güzel ülkemizi her yönü ile daha güçlü hale getirebiliriz.
Güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye; hak ve hukukun, adalet ve eşitliğin, barış ve güvenin, refah ve mutluluğun hakim olduğu bir dünyanın yeniden inşa edilmesinin en büyük öncüsü olacaktır.
Değerli Basın Mensupları,
Gelecek projeksiyonumuzu paylaştığımız bu özel günde, bizlerle birlikte olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bundan sonra, siz değerli basın mensupları ile daha sık bir araya gelmeyi ümit ediyoruz.
Yeni Yönetim Kurulumuzun ve hedeflerimizin, başta ülkemiz olmak üzere, iş dünyamız ve MÜSİAD için hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.