RİZE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİNİ ANLATTI

Sağlık 05.06.2022 - 18:46, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2464+ kez okundu.
 

RİZE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİNİ ANLATTI

RTEÜ Araştırma Hastanesi hocalarından ve Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin Türk Ocağında yaptığı konuşmada yeni ortaya çıkan ‘’Maymun çiçek hastalığı’ ’konusunda açıklamada bulundu.    Son günlerde insanları tedirgin eden Maymun Çiçek hastalığı konusunda Rize Türk Ocağı Şubesi tarafından program düzenlendi. Türk Ocağındaki  programın konuğu Rize-Artvin Tabipler  Odası Başkanı Doç.Dr.Kazım Şahin konuşmasında şunları söyledi’’ Maymun çiçeği virüsünün  doğadaki rezervuaları  ve doğal döngüsü  tam olarak bilinmemektedir. Virüs şimdiye kadar doğal ortamdaki hayvanlardan iki kez izole edilebilmiştir. İlk olarak 1985 yılında Kongo Cumhuriyetinin Ekvator bölgesinde Afrika sincabından izole edilmiştir. İkincisi 2012 yılında Fildişi Sahillerindeki yağmur ormanlarında ‘mangabey’ isimli bir maymun türüne ait ölü bir yavru primattan izole edilmiştir. İnfekte hayvandan insanlara bulaşma ısırık, tırmalama veya etiyle temas lezyonlarla direk temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden in direkt yolla gerçekleşebilmektedir.       İnsandan insana bulaşmanın esas olarak büyük solunum salgısı damlacıkları ile olduğu düşünülmektedir. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için yüz yüze uzun süreli ve yakın süreli temas gerekmektedir. Bu da Covid-19 ‘a benzer büyük salgınlar yapmasını engelleyebilecek bir özelliktir. Hızla yayılan maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülke sayısı atarken yeni salgınla ilgili komplo teorileri ile gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar ise temelsiz iddialara karşı uyarılarda bulunuyor. Virüs infekte insanın vücut sıvılarına, cilt lezyonlarına doğrudan temas ile direkt olarak veya bunlarla kirlenmiş cansız maddelerle temas ile dolaylı olarak cilt ve mukazolar yoluyla bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşma kesin olmamakla birlikte yakın temas olduğundan cinsel ilişki sırasında buluşması mümkündür. Virüs insana  infekte hayvan,infekte insan veya  virüsle kirlenmiş  cansız maddeler ile (giysiler,havlu,çarşaf vs.)yakın temas  sonucunda bulaşmaktadır’’ dedi.          Covit 19 salgını dolayısıyla 28 aydır yapılamayan Türk Ocağı sohbetlerine yeniden başladıklarını söyleyen Rize Şubesi Başkanı Turan Aslan Mercan’ Türk Ocağı Şubemizde Covid dolayısıyla mecburen ara verdiğimiz sohbetlerimiz devam edecektir. Çeşitli alanlarda yapılacak sohbetlere bilim adamlarını davet ediyoruz, yalnız konuşan değil dinleyici olarak ta yoğun katılım olmasını bekliyoruz’’ dedi. Konuşmacı Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç.Dr.Kazım Şahin’e program sonrası Şube Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından Türk Ocağı tabağı verildi.  

RTEÜ Araştırma Hastanesi hocalarından ve Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin Türk Ocağında yaptığı konuşmada yeni ortaya çıkan ‘’Maymun çiçek hastalığı’ ’konusunda açıklamada bulundu.

  

Son günlerde insanları tedirgin eden Maymun Çiçek hastalığı konusunda Rize Türk Ocağı Şubesi tarafından program düzenlendi. Türk Ocağındaki  programın konuğu Rize-Artvin Tabipler  Odası Başkanı Doç.Dr.Kazım Şahin konuşmasında şunları söyledi’’ Maymun çiçeği virüsünün  doğadaki rezervuaları  ve doğal döngüsü  tam olarak bilinmemektedir. Virüs şimdiye kadar doğal ortamdaki hayvanlardan iki kez izole edilebilmiştir. İlk olarak 1985 yılında Kongo Cumhuriyetinin Ekvator bölgesinde Afrika sincabından izole edilmiştir. İkincisi 2012 yılında Fildişi Sahillerindeki yağmur ormanlarında ‘mangabey’ isimli bir maymun türüne ait ölü bir yavru primattan izole edilmiştir. İnfekte hayvandan insanlara bulaşma ısırık, tırmalama veya etiyle temas lezyonlarla direk temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden in direkt yolla gerçekleşebilmektedir.

     
İnsan
dan insana bulaşmanın esas olarak büyük solunum salgısı damlacıkları ile olduğu düşünülmektedir. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için yüz yüze uzun süreli ve yakın süreli temas gerekmektedir. Bu da Covid-19 ‘a benzer büyük salgınlar yapmasını engelleyebilecek bir özelliktir. Hızla yayılan maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülke sayısı atarken yeni salgınla ilgili komplo teorileri ile gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar ise temelsiz iddialara karşı uyarılarda bulunuyor. Virüs infekte insanın vücut sıvılarına, cilt lezyonlarına doğrudan temas ile direkt olarak veya bunlarla kirlenmiş cansız maddelerle temas ile dolaylı olarak cilt ve mukazolar yoluyla bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşma kesin olmamakla birlikte yakın temas olduğundan cinsel ilişki sırasında buluşması mümkündür. Virüs insana  infekte hayvan,infekte insan veya  virüsle kirlenmiş  cansız maddeler ile (giysiler,havlu,çarşaf vs.)yakın temas  sonucunda bulaşmaktadır’’ dedi.

        
Covit 19 salgını dolayısıyla 28 aydır yapılamayan Türk Ocağı sohbetlerine yeniden başladıklarını söyleyen Rize Şubesi Başkanı Turan Aslan Mercan’ Türk Ocağı Şubemizde Covid dolayısıyla mecburen ara verdiğimiz sohbetlerimiz devam edecektir. Çeşitli alanlarda yapılacak sohbetlere bilim adamlarını davet ediyoruz, yalnız konuşan değil dinleyici olarak ta yoğun katılım olmasını bekliyoruz’’ dedi. Konuşmacı Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç.Dr.Kazım Şahin’e program sonrası Şube Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından Türk Ocağı tabağı verildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi