İSPİR BELEİDYESİNDEN 2 ÖNEMLİ ESER

Kültür 02.08.2022 - 17:50, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2412+ kez okundu.
 

İSPİR BELEİDYESİNDEN 2 ÖNEMLİ ESER

İspir Belediyesi tarafından yayınlanan Kültür eserleri önemli bir boşluğu doldururken ilgide çekiyor.       Belediye tarafından yayınlanan İspir Nüfus Defteri-1835 ve İspir Müdafaası Destanı Müftü 1918 isimli kitaplar ile önemli bir ihtiyacı doldurduklarını ifade eden İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’’ Belediye olarak imkânlarımız nispetinde kültür hayatına katkı sunmaya devam ediyoruz edeceğiz.                               Nevzat Kösoğlu Kütüphanesi       İlçemizin önemli değeri Yazar-Düşünür-Fikir adamı ve Siyasetçi Nevzat Kösoğlu’nun ismini Belediyemizin alt katında açacağımız Kütüphanemize vereceğiz. Nevzat Kösoğlu Kütüphanesi ebediyen ismi ile yaşayacaktır. Nevzat Kösoğlu ağabeyimiz İspir için Erzurum için Türk Kültür hayatı için önemli bir değerdi. Ayrıca 1916-1918 yıllarındaki Rus İşgali ve Ermeni mezalimine karşı verilen destansı mücadelenin öncüsü İspir Müftüsü Mustafa Vehbi Başkapan ile mücadele de emek veren bütün şehitlerimiz ve gazilerimiz için destansı bir Roman olan Müftü-1918 kitabı güzel ve önemli bir kültür eseri oldu. Yazan Hayati Tek dostuma teşekkür ediyorum. Ayrıca 2015 yılında Belediyemiz tarafından basılan ve Osmanlı Devletinde ilk kez yapılan Nüfus sayımının İspir kayıtlarını ele alan İspir Nüfus Defteri 1835 önemli bir belgesel kitap niteliğindedir. Bu kitaplara çok emek verildi. Geçmişe sağlam bakmak için en önemli kaynak Nüfus yazımlarıdır. Kültürel çalışmalarımız devam edecektir’ dedi.           2022 yılı Şubat ayında basılan Müftü 1918 Roman kitabı Hayati Tek tarafından yazılarak Belediyenin Kültür Hizmeti olarak basıldı.406 sahifelik kitapta 1916-1918 yıllarında yaşanan İspir işgal ve müdafaasında öncü olan Müftü Hacı Hafız Mustafa Vehbi Başkapan’ın mücadelesi ön planda tutulmuş. Belediye Başkanı Ahmet Coşkun kitabın taktim bölümünde’ ’Atası olmayanın ötesi olmaz. En umutsuz anında bile vatanına, milletine, devletine ve mukaddeslerine sahip çıkan İspirli kahramanların, müftü Başkapan önderliğinde verdiği mesaja her zamankinden çok bugün ihtiyacımız var. Bir asır öncesini konu edinen eser aslında bugünlerin yarınların romanıdır. Müftü 1918 bir umut romanıdır’’ diye yazdı.         1835 sayımında İspir ilçesine bağlı olan İkizdere’nin köylerinden Gölyayla( Kabahor), Ballıköy(Anzır), Diktaş(İksenit), Eskice (Haya) ,Tozköy (Mahura), Yerelma (Cevadoz),Dereköy(Velkü),Dereköy Yukarı Velkü, Yağcılar Aşağı Velkü diye yazılmış.444 sahife büyük boy kuşe kağıda basılı kitap Fikrettin Yavuz ve Murat Özkan tarafından hazırlanarak 2015 yılında İspir Belediyesi Kültür Eseri olarak İhlas Gazetecilik AŞ. Yeni Bosna’da bastırılmış.

İspir Belediyesi tarafından yayınlanan Kültür eserleri önemli bir boşluğu doldururken ilgide çekiyor.
     
Belediye tarafından yayınlanan İspir Nüfus Defteri-1835 ve İspir Müdafaası Destanı Müftü 1918 isimli kitaplar ile önemli bir ihtiyacı doldurduklarını ifade eden İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’’ Belediye olarak imkânlarımız nispetinde kültür hayatına katkı sunmaya devam ediyoruz edeceğiz.
                             
Nevzat Kösoğlu Kütüphanesi
     
İlçemizin önemli değeri Yazar-Düşünür-Fikir adamı ve Siyasetçi Nevzat Kösoğlu’nun ismini Belediyemizin alt katında açacağımız Kütüphanemize vereceğiz. Nevzat Kösoğlu Kütüphanesi ebediyen ismi ile yaşayacaktır. Nevzat Kösoğlu ağabeyimiz İspir için Erzurum için Türk Kültür hayatı için önemli bir değerdi. Ayrıca 1916-1918 yıllarındaki Rus İşgali ve Ermeni mezalimine karşı verilen destansı mücadelenin öncüsü İspir Müftüsü Mustafa Vehbi Başkapan ile mücadele de emek veren bütün şehitlerimiz ve gazilerimiz için destansı bir Roman olan Müftü-1918 kitabı güzel ve önemli bir kültür eseri oldu. Yazan Hayati Tek dostuma teşekkür ediyorum. Ayrıca 2015 yılında Belediyemiz tarafından basılan ve Osmanlı Devletinde ilk kez yapılan Nüfus sayımının İspir kayıtlarını ele alan İspir Nüfus Defteri 1835 önemli bir belgesel kitap niteliğindedir. Bu kitaplara çok emek verildi. Geçmişe sağlam bakmak için en önemli kaynak Nüfus yazımlarıdır. Kültürel çalışmalarımız devam edecektir’ dedi.    
     
2022 yılı Şubat ayında basılan Müftü 1918 Roman kitabı Hayati Tek tarafından yazılarak Belediyenin Kültür Hizmeti olarak basıldı.406 sahifelik kitapta 1916-1918 yıllarında yaşanan İspir işgal ve müdafaasında öncü olan Müftü Hacı Hafız Mustafa Vehbi Başkapan’ın mücadelesi ön planda tutulmuş. Belediye Başkanı Ahmet Coşkun kitabın taktim bölümünde’ ’Atası olmayanın ötesi olmaz. En umutsuz anında bile vatanına, milletine, devletine ve mukaddeslerine sahip çıkan İspirli kahramanların, müftü Başkapan önderliğinde verdiği mesaja her zamankinden çok bugün ihtiyacımız var. Bir asır öncesini konu edinen eser aslında bugünlerin yarınların romanıdır. Müftü 1918 bir umut romanıdır’’ diye yazdı.
       
1835 sayımında İspir ilçesine bağlı olan İkizdere’nin köylerinden Gölyayla( Kabahor), Ballıköy(Anzır), Diktaş(İksenit), Eskice (Haya) ,Tozköy (Mahura), Yerelma (Cevadoz),Dereköy(Velkü),Dereköy Yukarı Velkü, Yağcılar Aşağı Velkü diye yazılmış.444 sahife büyük boy kuşe kağıda basılı kitap Fikrettin Yavuz ve Murat Özkan tarafından hazırlanarak 2015 yılında İspir Belediyesi Kültür Eseri olarak İhlas Gazetecilik AŞ. Yeni Bosna’da bastırılmış.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi