İKİZDERE TALAN EDİLİYOR’’

Rize 02.08.2022 - 18:48, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 2586+ kez okundu.
 

İKİZDERE TALAN EDİLİYOR’’

İkizdere Çevre Derneği (İÇDER)tarafından Taş Ocağı konusunda bir basın açıklaması yapıldı.     İÇDER’in basın açıklamasını Başkan Osman Baş yaptı, Baş açıklamasında’’ İkizdere, Eşkencidere vadisi tam 15 aydır yok ediliyor. Milyonlarca yılda oluşan  ekosistemi ve dereleri yok ediliyor. Bölgede araştırma yapan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve T.C Orman Bakanlığının hazırladığı raporda endemik bitki ve hayvanların yaşadığı vadi bütün bu tespitlere rağmen, kar hırsını kendine kıble eden şirket ve ondan nemalanlar tarafından talan edilmeye devam ediliyor. Yapılan bütün hukuksal başvurularda, anayasanın koruma altına aldığı ormanlarımız göz göre göre  yok ediliyor.       Baştan beri İkizdereli ve doğaseverlere anlattığımız bu yok etme planları önce HES lerle başlanarak İkizdere’nin yaşam damarları kurutulmaya başlandı. Bu şekilde aslında doğanın dengesi bozulmuştur. Sonrasında önce Şimşirli ve Ayvalık (Komes ve Kapse ) de sonrasında Eskencidere vadisinde taş ocakları ruhsatları verilerek bu yağma ve talan katmerlenerek devam ediyor.       Peki, ne olacak?        Koca koca yöneticilerin yalanlar söyleyerek yapılan/yapılacak talanları küçük göstermeye çalışılarak İkizdere köylüleri kandırmaya devam edecek gibi gözüküyor. İkizdere de yapılan bu kalkışma ile halkın nabzı tutularak daha sonra yapılacak başka talan ve yıkım hareketi için zemin oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sırada hala canlı akan dereler de yeni HES projeleri var. Cimil köyünün bulunduğu bölgede  maden cevheri çıkarmak için alınan ruhsat var.       İkizdereli halkımız; Komes de taş ocağı açıldı, diğer köyler destek vermedi. Gürdere(Ethone) ve Cevizli (Pakorom) sınırları içinde bulunan Eskenciderede  taş ocağı için destek verilmedi. Peki, yarın senin köyüne geldiklerinde kim destek verecek. İkizdere hepimizin senin, benim köyüm değil bizim İkizdere’miz var.       Burada yapılan bütün HES’lerin, Taş ocakların ve cevher ocaklarının bütün köyler üzerinde ciddi problemler yaratacaktır. Komes de ve Eskencide taş ocaklarına verilen tepkiyi susturmak ve köylülerimizi kandırmak için gelen Ulaştırma bakanı ve bürokratlar,  köylülerimize ve bölgede yaşayanlara verdikleri sözler.     Şimdi size İkizdere’de taş ocaklarına karşı mücadele eden halkımıza söylenen yalanları tek tek sıralayacağız. 1. Verimli toprak depolanacak 2. Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak 3. Sular çamurlu akmayacak 4. Sürekli hava ölçümleri yapılacak 5. Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek 6. Limanda 8 bin kişi çalışacak 7. Taş ocağı alanı 13,3 hektar olacak 8. Çay bahçelerine dokunulmayacak 9. Doğa tahrip olmayacak 10. Depolanan verimli toprak iş bitiminden sonra taşınacak   Ortak paydamız, İkizdere’mizin taşına toprağına ve doğal yaşamına sahip çıkmak olsun. İkizdere’yi çöl haline getirmek isteyenler kim olursa olsun, hep beraber karşı çıkarsak bu talanı durdurabiliriz.     Başka İkizdere yok.  İKİZDERE ÇEVRE DERNEĞİ’’ denildi.

İkizdere Çevre Derneği (İÇDER)tarafından Taş Ocağı konusunda bir basın açıklaması yapıldı.
   

İÇDER’in basın açıklamasını Başkan Osman Baş yaptı, Baş açıklamasında’’ İkizdere, Eşkencidere vadisi tam 15 aydır yok ediliyor. Milyonlarca yılda oluşan  ekosistemi ve dereleri yok ediliyor. Bölgede araştırma yapan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve T.C Orman Bakanlığının hazırladığı raporda endemik bitki ve hayvanların yaşadığı vadi bütün bu tespitlere rağmen, kar hırsını kendine kıble eden şirket ve ondan nemalanlar tarafından talan edilmeye devam ediliyor. Yapılan bütün hukuksal başvurularda, anayasanın koruma altına aldığı ormanlarımız göz göre göre  yok ediliyor.
     

Baştan beri İkizdereli ve doğaseverlere anlattığımız bu yok etme planları önce HES lerle başlanarak İkizdere’nin yaşam damarları kurutulmaya başlandı. Bu şekilde aslında doğanın dengesi bozulmuştur. Sonrasında önce Şimşirli ve Ayvalık (Komes ve Kapse ) de sonrasında Eskencidere vadisinde taş ocakları ruhsatları verilerek bu yağma ve talan katmerlenerek devam ediyor.
     

Peki, ne olacak? 
     

Koca koca yöneticilerin yalanlar söyleyerek yapılan/yapılacak talanları küçük göstermeye çalışılarak İkizdere köylüleri kandırmaya devam edecek gibi gözüküyor. İkizdere de yapılan bu kalkışma ile halkın nabzı tutularak daha sonra yapılacak başka talan ve yıkım hareketi için zemin oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sırada hala canlı akan dereler de yeni HES projeleri var. Cimil köyünün bulunduğu bölgede  maden cevheri çıkarmak için alınan ruhsat var.
     
İkizdereli halkımız; Komes de taş ocağı açıldı, diğer köyler destek vermedi. Gürdere(Ethone) ve Cevizli (Pakorom) sınırları içinde bulunan Eskenciderede  taş ocağı için destek verilmedi. Peki, yarın senin köyüne geldiklerinde kim destek verecek. İkizdere hepimizin senin, benim köyüm değil bizim İkizdere’miz var.
     
Burada yapılan bütün HES’lerin, Taş ocakların ve cevher ocaklarının bütün köyler üzerinde ciddi problemler yaratacaktır. Komes de ve Eskencide taş ocaklarına verilen tepkiyi susturmak ve köylülerimizi kandırmak için gelen Ulaştırma bakanı ve bürokratlar,  köylülerimize ve bölgede yaşayanlara verdikleri sözler.
   
Şimdi size İkizdere’de taş ocaklarına karşı mücadele eden halkımıza söylenen yalanları tek tek sıralayacağız.

1. Verimli toprak depolanacak
2. Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak
3. Sular çamurlu akmayacak
4. Sürekli hava ölçümleri yapılacak
5. Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek
6. Limanda 8 bin kişi çalışacak
7. Taş ocağı alanı 13,3 hektar olacak
8. Çay bahçelerine dokunulmayacak
9. Doğa tahrip olmayacak
10. Depolanan verimli toprak iş bitiminden sonra taşınacak
  Ortak paydamız, İkizdere’mizin taşına toprağına ve doğal yaşamına sahip çıkmak olsun. İkizdere’yi çöl haline getirmek isteyenler kim olursa olsun, hep beraber karşı çıkarsak bu talanı durdurabiliriz.
    Başka İkizdere yok.  İKİZDERE ÇEVRE DERNEĞİ’’ denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi