ÇAYKUR'DA İŞ KAZASINDA 2. ÖLÜM. DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN!

Sendika 11.10.2021 - 12:52, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 1750+ kez okundu.
 

ÇAYKUR'DA İŞ KAZASINDA 2. ÖLÜM. DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN!

ÇAYKUR’DA İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN!          Çaykur Hemşin Organik Çay Fabrikasında Cumartesi günü yaşanan patlamada Sinan Taşkın kardeşimiz kaybetmiştik. Patlamada ağır yaralanan Ramazan Hacısalihoğlu arkadaşımızı ise dün gece yattığı hastanede kaybettik. Öncelikle arkadaşlarımızın ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlere başsağlığı diliyorum. Şunun altını özellikle çizmek istiyoruz, iki arkadaşımızın ölümüne neden olan, denetimsizlik, ihmal ve yoğun çalışma temposudur. Çaykur Genel Müdürünün ilk açıklamalarında hayatını kaybeden ve çalışan işçilerin ihmali varmış gibi söylemlerini kınıyoruz. Yaşanan patlamanın işçi arkadaşlarımızın ihmali ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Esas olarak Çaykuk’uru yönetenlerin ihmali vardır ve bunun üzerini kapatmak için yapılan açıklamaların altı boştur ve temeli yoktur. Aldığımız bilgiler ve yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan sonuç bunu göstermektedir. Doğalgaz kazanının kaynak yerinden patladığı gelen bilgiler arasındadır. Kazanın yıllık bakımının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa nasıl bir rapor tutulduğu kamuoyuna açıklanmalı. Kaza sonrası fabrikaya gelen teknik heyete baskı yapıldığı, raporun tutulmasında yönlendiricilik yapıldığı, bu nedenle heyetin rapor tutmadan fabrikadan ayrıldığı iddiaları dolaşmaktadır. Rize Valiliğine çağrımız, yaşanan sürecin açıklıkla yürütülmesi, gelişmelerden kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Olayda ihmali olanların derhal açığa alınmasını, görevden el çektirilmesini istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının etkin ve tarafsız bir soruşturma başlatmasını talep ediyoruz. Söz konusu olan bir kamu kurumudur. Her fabrikada kazanlar vardır, bu kazanların bakımları yapılmış mıdır, yapıldıysa raporları var mıdır, yoksa kağıt üzerinde mi raporlar tutuluyor ve yazılıyor? Bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Çaykur’da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığını, bundan iki hafta önce yapmış olduğumuz eğitimde belirtmiştik ve önlemlerin, denetimlerin yapılmasını ifade etmiştik. Fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları çalışmıyor, toplanmıyor, raporlar kağıt üzerinde kalıyor. Diğer bir sorun personel eksikliğidir. Personel eksikliğinin acilen giderilmesi gerekiyor. Bir diğer sorun ise, kendisini yetkili olarak gören, ama etkili olmayan Özgıda-İş Sendikasının yaşanan ölümler karşısında pasif tutum almasıdır. İşçilere baskı yaptırmak yerine, işçilerden tarafa bir tutum alınsa bu yaşanan ölümlü kaza olmayacaktı. Çaykur Genel Müdürlüğünün açıklarını kapatmak yerine işçilerden yana tutum alsa çalışma koşulları değişecek, çalışma koşuları bu kadar ağır olmayacaktı. Sonuç olarak başta Çaykur Genel Müdürlüğü ve yetkili ama etkili olmayan sendikanın bu süreçte payı büyüktür. Yaşanan işçi ölümlerinin her açıdan takipçisi olacağız, sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Seyit Aslan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı  

ÇAYKUR’DA İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN!

        
Çaykur Hemşin Organik Çay Fabrikasında Cumartesi günü yaşanan patlamada Sinan Taşkın kardeşimiz kaybetmiştik. Patlamada ağır yaralanan Ramazan Hacısalihoğlu arkadaşımızı ise dün gece yattığı hastanede kaybettik. Öncelikle arkadaşlarımızın ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlere başsağlığı diliyorum. Şunun altını özellikle çizmek istiyoruz, iki arkadaşımızın ölümüne neden olan, denetimsizlik, ihmal ve yoğun çalışma temposudur. Çaykur Genel Müdürünün ilk açıklamalarında hayatını kaybeden ve çalışan işçilerin ihmali varmış gibi söylemlerini kınıyoruz. Yaşanan patlamanın işçi arkadaşlarımızın ihmali ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Esas olarak Çaykuk’uru yönetenlerin ihmali vardır ve bunun üzerini kapatmak için yapılan açıklamaların altı boştur ve temeli yoktur. Aldığımız bilgiler ve yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan sonuç bunu göstermektedir. Doğalgaz kazanının kaynak yerinden patladığı gelen bilgiler arasındadır. Kazanın yıllık bakımının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa nasıl bir rapor tutulduğu kamuoyuna açıklanmalı. Kaza sonrası fabrikaya gelen teknik heyete baskı yapıldığı, raporun tutulmasında yönlendiricilik yapıldığı, bu nedenle heyetin rapor tutmadan fabrikadan ayrıldığı iddiaları dolaşmaktadır.


Rize Valiliğine çağrımız, yaşanan sürecin açıklıkla yürütülmesi, gelişmelerden kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Olayda ihmali olanların derhal açığa alınmasını, görevden el çektirilmesini istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının etkin ve tarafsız bir soruşturma başlatmasını talep ediyoruz. Söz konusu olan bir kamu kurumudur. Her fabrikada kazanlar vardır, bu kazanların bakımları yapılmış mıdır, yapıldıysa raporları var mıdır, yoksa kağıt üzerinde mi raporlar tutuluyor ve yazılıyor? Bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Çaykur’da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığını, bundan iki hafta önce yapmış olduğumuz eğitimde belirtmiştik ve önlemlerin, denetimlerin yapılmasını ifade etmiştik. Fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları çalışmıyor, toplanmıyor, raporlar kağıt üzerinde kalıyor. Diğer bir sorun personel eksikliğidir. Personel eksikliğinin acilen giderilmesi gerekiyor. Bir diğer sorun ise, kendisini yetkili olarak gören, ama etkili olmayan Özgıda-İş Sendikasının yaşanan ölümler karşısında pasif tutum almasıdır. İşçilere baskı yaptırmak yerine, işçilerden tarafa bir tutum alınsa bu yaşanan ölümlü kaza olmayacaktı. Çaykur Genel Müdürlüğünün açıklarını kapatmak yerine işçilerden yana tutum alsa çalışma koşulları değişecek, çalışma koşuları bu kadar ağır olmayacaktı. Sonuç olarak başta Çaykur Genel Müdürlüğü ve yetkili ama etkili olmayan sendikanın bu süreçte payı büyüktür. Yaşanan işçi ölümlerinin her açıdan takipçisi olacağız, sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz.


Seyit Aslan

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi