Basit Konaklama Tesisi Belgelendirme İşlemleri

Türkiye 21.06.2022 - 12:58, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 1862+ kez okundu.
 

Basit Konaklama Tesisi Belgelendirme İşlemleri

Basit Konaklama Tesisi Belgelendirme İşlemleri 7334 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 28.07.2021 tarih ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından, ‘Basit Konaklama Tesisleri İle Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik’ 25.09.2021 tarihli ve 31609 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.   7334 sayılı Kanunla 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununa eklenen geçici 11. Maddenin birinci fıkrasında; “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte ilgili idaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletme belgesi bulunmayan konaklama tesislerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa başvurmaları halinde basit konaklama turizm işletme belgesi verilir.   Aynı süre içerisinde turizm işletme belgesi alan konaklama tesislerinin basit konaklama turizm işletmesi belgesi alması zorunlu değildir.” “Birinci fıkrada belirtilen süre içerisinde basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetine son verilir.” hükümleri yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü tarafından, ‘Basit Konaklama Tesisleri İle Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, 28.07.2021 tarihinden önce ilgili idaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan, turizm işletme belgesi bulunmayan ve basit konaklama tesisi belgesi alması gereken konaklama tesislerinin tespit edilerek gerekli duyuruların yapılması için Kaymakamlıklar, Belediyeler, İl Özel İdaresi ve ilgili kurum/kuruluşlara, turizm sektör temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmış olup ilgili işletmeleri bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri konusunda çalışmalar başlatılmıştır.   İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yapan işletmelerin incelemeleri yapılarak belgelendirme işlemleri yapılmaktadır. Belirtilen süre içerisinde, 28.07.2022 tarihine kadar basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı yetkili idari amir tarafından bir ay içinde iptal edilerek faaliyetine son verilecektir. 28.07.2021 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış bulunan konaklama ve plaj işletmelerinin bulundukları ildeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvuru evrakları eksiksiz olduğu tespit edilen işletmelere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yerinde denetim yapılarak uygunluğu onaylandığı takdirde “Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi” düzenlenmektedir. 28.07.2021 tarihinden sonra ilgili idaresinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan konaklama işletmelerinin başvuruları ise Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru sahibince yapılmaktadır.

Basit Konaklama Tesisi Belgelendirme İşlemleri 7334 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 28.07.2021 tarih ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından, ‘Basit Konaklama Tesisleri İle Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik’ 25.09.2021 tarihli ve 31609 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

7334 sayılı Kanunla 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununa eklenen geçici 11. Maddenin birinci fıkrasında; “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte ilgili idaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletme belgesi bulunmayan konaklama tesislerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa başvurmaları halinde basit konaklama turizm işletme belgesi verilir.

 

Aynı süre içerisinde turizm işletme belgesi alan konaklama tesislerinin basit konaklama turizm işletmesi belgesi alması zorunlu değildir.” “Birinci fıkrada belirtilen süre içerisinde basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetine son verilir.” hükümleri yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü tarafından, ‘Basit Konaklama Tesisleri İle Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, 28.07.2021 tarihinden önce ilgili idaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan, turizm işletme belgesi bulunmayan ve basit konaklama tesisi belgesi alması gereken konaklama tesislerinin tespit edilerek gerekli duyuruların yapılması için Kaymakamlıklar, Belediyeler, İl Özel İdaresi ve ilgili kurum/kuruluşlara, turizm sektör temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmış olup ilgili işletmeleri bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri konusunda çalışmalar başlatılmıştır.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yapan işletmelerin incelemeleri yapılarak belgelendirme işlemleri yapılmaktadır. Belirtilen süre içerisinde, 28.07.2022 tarihine kadar basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı yetkili idari amir tarafından bir ay içinde iptal edilerek faaliyetine son verilecektir. 28.07.2021 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış bulunan konaklama ve plaj işletmelerinin bulundukları ildeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvuru evrakları eksiksiz olduğu tespit edilen işletmelere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yerinde denetim yapılarak uygunluğu onaylandığı takdirde “Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi” düzenlenmektedir. 28.07.2021 tarihinden sonra ilgili idaresinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan konaklama işletmelerinin başvuruları ise Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru sahibince yapılmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi