Geçmeyen öksürük ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Sağlık 03.11.2022 - 10:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:39 3572+ kez okundu.
 

Geçmeyen öksürük ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Duygu Erdem, grip nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen öksürük şikayetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini, solunum yolu örtüsünün hasarlanmasına, sinüzit gelişmesine sebep olabileceğini belirtti.  Havaların soğumasıyla birçok kişinin yakalandığı grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen, uzun süren öksürük gibi şikayetlerin arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Duygu Erdem, geçmeyen öksürüğün, alerjik sebeplere bağlı olarak solunum örtüsündeki tüy hücrelerinin tahrip olması ya da viral enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen bakteriyel sinüzit olabileceğini belirtti. Sinüzitin özellikle geniz akıntısı yaparak kuru öksürüğe, atılamayan balgama neden olduğunu ifade eden Erdem, “Bu tip şeyler öksürüğe yol açıyor, öksürdükçe de solunum yolunun epitali zarar görüyor. Bu da bir kısır döngüye yol açıyor. Bunu bir yerde kesmek gerekiyor. İyi bir KBB muayenesi öneririm böyle şikayetleri olan kişilere. Özellikle kronik veya uzamış sinüzitlerde bu şekilde geniz akıntısının olması ileride daha farklı enfeksiyonlara yol açabilir. Faranjitin kronikleşmesine, buradaki akıntı akciğere gidebilir hastada akciğer enfeksiyonuna yol açabilir. Öncelkile iyi bir KBB muayenesi yapılmalı.” dedi.    ‘SİNÜSTEKİ İLTİHAPLAR ÇOK KOLAYLIKLA GÖZE YAYILABİLİR’  Sinüzitin sadece doktor kontrolüyle anlaşılabileceğini belirten Erdem, “Viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişide 5-7 gün sonra şikayetler düzelmeyip artarsa, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ve yüzde ağrı gibi durumlarda hastanın artık sinüzit olduğunu kabul ediyoruz. KBB hekimine muayene olmalı. Sinüzit de doğru tedavi edilmeli çünkü bakterilere bağlı gelişiyor.” diye konuştu.  Sinüs iltihaplarının gözü tehdit ettiğini ifade eden Erdem, şöyle konuştu:   “Sinüs dediğimiz yüz içerisindeki bu havalı boşluklar, özellikle gözle, beyinle önemli damar ve sinirlerle yakın komşuluk içerisindedir. İyi tedavi edilmezse istemediğimiz sonuçlara sebep olabilir. Özellikle göz ile sinüsler arasındaki kemik tabaka çok incedir. Sinüsteki iltihaplar çok kolaylıkla göze yayılabilir. En sık gördüğümüz sinüzit komplikasyonu da gözle ilgili olanlar. Sinüzit olduğunu bildiğimiz bir kişide eğer gözde ani şişme, gözün çok kızarması, görme keskinliğinde azalma, çift görme gibi şikayetler varsa vakit geçirmeden hekim kontrolü gerekir. Beyinle ilgili komplikasyonlar da olabilir, bunları daha nadir görüyoruz.” 

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Duygu Erdem, grip nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen öksürük şikayetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini, solunum yolu örtüsünün hasarlanmasına, sinüzit gelişmesine sebep olabileceğini belirtti.  Havaların soğumasıyla birçok kişinin yakalandığı grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen, uzun süren öksürük gibi şikayetlerin arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Duygu Erdem, geçmeyen öksürüğün, alerjik sebeplere bağlı olarak solunum örtüsündeki tüy hücrelerinin tahrip olması ya da viral enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen bakteriyel sinüzit olabileceğini belirtti. Sinüzitin özellikle geniz akıntısı yaparak kuru öksürüğe, atılamayan balgama neden olduğunu ifade eden Erdem, “Bu tip şeyler öksürüğe yol açıyor, öksürdükçe de solunum yolunun epitali zarar görüyor. Bu da bir kısır döngüye yol açıyor. Bunu bir yerde kesmek gerekiyor. İyi bir KBB muayenesi öneririm böyle şikayetleri olan kişilere. Özellikle kronik veya uzamış sinüzitlerde bu şekilde geniz akıntısının olması ileride daha farklı enfeksiyonlara yol açabilir. Faranjitin kronikleşmesine, buradaki akıntı akciğere gidebilir hastada akciğer enfeksiyonuna yol açabilir. Öncelkile iyi bir KBB muayenesi yapılmalı.” dedi. 

 

‘SİNÜSTEKİ İLTİHAPLAR ÇOK KOLAYLIKLA GÖZE YAYILABİLİR’  Sinüzitin sadece doktor kontrolüyle anlaşılabileceğini belirten Erdem, “Viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişide 5-7 gün sonra şikayetler düzelmeyip artarsa, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ve yüzde ağrı gibi durumlarda hastanın artık sinüzit olduğunu kabul ediyoruz. KBB hekimine muayene olmalı. Sinüzit de doğru tedavi edilmeli çünkü bakterilere bağlı gelişiyor.” diye konuştu.  Sinüs iltihaplarının gözü tehdit ettiğini ifade eden Erdem, şöyle konuştu:   “Sinüs dediğimiz yüz içerisindeki bu havalı boşluklar, özellikle gözle, beyinle önemli damar ve sinirlerle yakın komşuluk içerisindedir. İyi tedavi edilmezse istemediğimiz sonuçlara sebep olabilir. Özellikle göz ile sinüsler arasındaki kemik tabaka çok incedir. Sinüsteki iltihaplar çok kolaylıkla göze yayılabilir. En sık gördüğümüz sinüzit komplikasyonu da gözle ilgili olanlar. Sinüzit olduğunu bildiğimiz bir kişide eğer gözde ani şişme, gözün çok kızarması, görme keskinliğinde azalma, çift görme gibi şikayetler varsa vakit geçirmeden hekim kontrolü gerekir. Beyinle ilgili komplikasyonlar da olabilir, bunları daha nadir görüyoruz.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi