‘Deprem anında ulaşımın aksamaması için doğru ulaşım modları imal edilmeli’
‘Deprem anında ulaşımın aksamaması için doğru ulaşım modları imal edilmeli’
‘Deprem anında ulaşımın aksamaması için doğru ulaşım modları imal edilmeli’
Murat SANDIKÇI/SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Üniversitesi öğretim görevlisi Ali Samet Ayvaz, konut, eğitim, sağlık gibi yapılaşma fonksiyonlarının ulaşım ana planları ile değerlendirilmesi, çekim-üretim modellerinin bütüncül olarak ele alınıp, ulaşım ağlarının bu modelleme sonuçlarına göre tasarlanması gerektiğini söyledi. Ayvaz, “Deprem anında ulaşım ağlarının etkilenmemesi için tasarım kriterlerine uyulması ve doğru mühendislik yöntemleri ile ulaşım modlarının imal edilmesi çok önemli” dedi.
Samsun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Samet Ayvaz, deprem anında ve sonrasında ulaşım ağlarının önemine vurgu yaptı. Şehirlerin planlama aşamalarından söz eden Ayvaz, “Yeni bir kent tasarlarken jeoloji ve jeofizik dallarında mikro bölgelendirme çalışmaları yapılarak diri fay hatlarından uzak durulması, zemin değerleri düşük, alüvyonlu ve heyelan araziler üzerinde yapılaşmadan kaçınılması gerekir. Daha sonrasında konut, eğitim, sağlık gibi yapılaşma fonksiyonlarının ulaşım ana planları ile değerlendirilmesi, çekim-üretim modellerinin bütüncül olarak ele alınıp, ulaşım ağlarının bu modelleme sonuçlarına göre tasarlanması lazım” dedi.
'DAHA HIZLI MÜDAHALE İMKANI OLACAK'
Deprem anında ulaşım ağlarının etkilenmemesi için tasarım kriterlerine uyulması ve doğru mühendislik yöntemleri ile ulaşım modlarının imal edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Ayvaz, “Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinin aksamaması için şehirlerarası kara yolu ve demir yolu sistemleri ile hava yolu yapılarının da yüzde 100 emre amade hizmet etmesi gerekir. Bunun için ulaşım yollarının inşaatı öncesinde zemin etütlerinin titizlikle yapılması, zemin değerleri ve deprem ivme değerlerinin hassas şekilde ulaşım modlarının tasarımına ışık tutulmalı. Şehirlerarası ve şehir içi ulaşım modlarının çalışır vaziyette tutulması ile arama kurtarma çalışmalarında aksamalar yaşanmayacak, daha hızlı müdahele imkanı olacaktır. Bununla beraber hasar kaldırma çalışmaları olan bölgelere erişim problemleri de yaşanmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Ulaştırmanın amacının, insanların ve yüklerin yer değiştirmesini sağlamak olduğunu söyleyen Ayvaz, “Ulaşım sistemleri ülkenin ekonomik, sosyal ve politik yapısına yön veren önemli bir etkendir. Ayrıca toplumlar için vazgeçilmez sistemlerdir ve kent için en önemli altyapıyı teşkil eder. Demir yolu Ulaşım Modu, hızlı ve plansız gelişen kentlerde ulaştırma sorunun çözülmesinde en önemli planlama aracı olarak kabul edilir. En güvenli ulaşım modlarından biri de demir yolu ulaşımıdır. Kent içi ve şehirlerarası ulaşım sistemlerinde Raylı Sistemlerin ulaşım modu olarak öncelenmesi ile daha az maliyetli ulaşım ağları tasarlamak ve sosyal faydayı daha iyiye taşımak mümkündür.” (DHA)
FOTOĞRAFLI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.