ÇAYKUR ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Rize 10.11.2024 - 18:10, Güncelleme: 10.11.2024 - 18:13 14695+ kez okundu.
 

ÇAYKUR ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

ÇAYKUR, ÇAY LİFLERİNDEN VE ÇAY ÇÖPLERİNDEN ELDE EDİLEN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Yaş çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin ekonomik girdisinin artarak devam etmesi için, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, ÇAYKOPİT deneme çalışmalarından önemli sonuçlar elde etmeyi başardı. HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI Çaykur tarafından çay lif ve çöplerinin katma değeri yüksek bir tarımsal ürüne dönüştürülmesi amacıyla ilk adımları atılan çalışmanın ticari bir forma kavuşması amacıyla daha büyük ölçekli bir iş projeksiyon çizilmiş olup, kısa adı KTÜ olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Ankara Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden oluşan Akademisyen ve uzmanların dahil olduğu bir ekipçe, ÇAYKOPİT çalışmalar yürütülmektedir.  Çaykopit çalışmaları ile ilgili konuşan, ÇAYKUR Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; ”Günümüzde tarım sektöründe birim alanda daha fazla üretim yapmaya yönelik projeksiyonlar ortaya konulmakta olup, topraksız tarım olarak da adlandırılan, bitkinin yetiştirme materyali olarak toprak olmayan alternatif ürünler ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu amaçla dünyada Hindistancevizi liflerinden üretilen cocopeat adlı ürün yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de bu ürüne alternatif bir ürün olarak çay lifi ve çöpü kullanılarak, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyemizde çeşitli çalışmalar ve denemeleri aylar öncesinden başlatmış olduk. İlgili mühendislerimiz tarafından yürütülen bu deneme çalışmalarını bahçe ortamında düzenli, yerinde izlemekteyim. Rize ilimiz ve komşu illerimizde çayımızın yanında topraksız tarım olarak elde edilecek sebze denemelerimizde, taze fasulye, kabak bitkileri tohumdan, domates ise fideden yetiştirilerek başarılı sonuçlar elde etmiş bulunmaktayız.” şeklinde ifade etti.  
ÇAYKUR, ÇAY LİFLERİNDEN VE ÇAY ÇÖPLERİNDEN ELDE EDİLEN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR


Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Yaş çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin ekonomik girdisinin artarak devam etmesi için, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, ÇAYKOPİT deneme çalışmalarından önemli sonuçlar elde etmeyi başardı.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Çaykur tarafından çay lif ve çöplerinin katma değeri yüksek bir tarımsal ürüne dönüştürülmesi amacıyla ilk adımları atılan çalışmanın ticari bir forma kavuşması amacıyla daha büyük ölçekli bir iş projeksiyon çizilmiş olup, kısa adı KTÜ olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Ankara Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden oluşan Akademisyen ve uzmanların dahil olduğu bir ekipçe, ÇAYKOPİT çalışmalar yürütülmektedir. 

Çaykopit çalışmaları ile ilgili konuşan, ÇAYKUR Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; ”Günümüzde tarım sektöründe birim alanda daha fazla üretim yapmaya yönelik projeksiyonlar ortaya konulmakta olup, topraksız tarım olarak da adlandırılan, bitkinin yetiştirme materyali olarak toprak olmayan alternatif ürünler ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu amaçla dünyada Hindistancevizi liflerinden üretilen cocopeat adlı ürün yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de bu ürüne alternatif bir ürün olarak çay lifi ve çöpü kullanılarak, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyemizde çeşitli çalışmalar ve denemeleri aylar öncesinden başlatmış olduk. İlgili mühendislerimiz tarafından yürütülen bu deneme çalışmalarını bahçe ortamında düzenli, yerinde izlemekteyim. Rize ilimiz ve komşu illerimizde çayımızın yanında topraksız tarım olarak elde edilecek sebze denemelerimizde, taze fasulye, kabak bitkileri tohumdan, domates ise fideden yetiştirilerek başarılı sonuçlar elde etmiş bulunmaktayız.” şeklinde ifade etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi