Basın Tarihi Müzesi'nde DHA izleri
Basın Tarihi Müzesi'nde DHA izleri
Basın Tarihi Müzesi'nde DHA izleri
Selay SAYKAL-Selçuk BAŞAR/TRABZON(DHA)-TRABZON’da içerisinde 756 materyal ile kentin basın yayın tarihiyle ilgili Osmanlıca ve Türkçe eserlerin yer aldığı Basın Tarihi Müzesi, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Gazeteciliğin geçmişten bugüne serüveninin yer aldığı müzede, Demirören Medya Grubu'nda görev yapanlara ait ekipmanlar da sergileniyor.
Ortahisar Belediyesi’nce, medya kuruluşları ve sektör çalışanlarının desteğiyle içerisinde 756 materyal ile kentin basın yayın tarihini yaşatan ‘Basın Tarihi Müzesi’ ziyaretçilere açıldı. Bölgede ilk olma özelliği taşıyan ve medyanın günümüze kadar olan gelişimini nostaljik atmosferde buluşturan müzede, Demirören Medya Grubu’na ait gazete, televizyon kanalı ve ajans çalışanlarının geçmişte kullandığı eşya ve ekipmanlar da yer aldı. Tarihin tozlu sayfalarına karışan matbaa makinesi, teleks, analog fotoğraf makinesi, daktilo gibi çok sayıda eski teknolojiye ait cihazlar da özel camekanlar içerisinde ziyaretçilerle buluştu.
Tarihe ışık tutan müzede, Demirören Grubu Görsel Medya Direktörü Bünyamin Aygün’ün 2013 yılında Milliyet Gazetesi'nde savaş muhabiri olarak gittiği Suriye’de DEAŞ terör örgütünce kaçırıldığı sırada giydiği zırhlı basın yeleği, telefon, fotoğraf makinesi ve telsiz de müzedeki yerini aldı. Haber peşinde koşarken tarihe tanıklık eden Aygün’ün 40 gün süren DEAŞ esaretinden filmleri aratmayan bir operasyonla kurtarıldıktan sonra kaleme aldığı kitap da eşyalarıyla birlikte müzede sergileniyor.
Ömrünü gazeteciliğe adayan ve hayatını kaybetmiş medya mensuplarının anısı da, fotoğrafları ve eşyalarının bulunduğu camekanlı bölümlerde sergilenerek anısı yaşatılıyor. Kentin saygın gazetecilerinden DHA Trabzon Bürosu’nun eski büro şefi merhum Turgay Murtezaoğlu’ndan hatıra kalan basın kartı, ses kayıt cihazı ve kendisiyle bütünleşen eşyaları da özel bir köşede yer alıyor.
Hürriyet Gazetesi Samsun eski bölge müdürü İbrahim Sezen tarafından bağışlanan, sinema projektörleri piyasaya çıkmadan önce kullanılan Sovyet yapımı (SSCB) makaralı ‘Sinematik’ isimli cihaz da eski görüntülü haber ekipmanları arasında müzede bulunuyor. Kurumun 1980’li yıllarda isminin ‘Hürriyet Haber Ajansı’ olduğu dönemde muhabirlerin kullandığı analog fotoğraf makinesi ve ekipmanlar ile DHA emekçilerinin 2000’li yıllarda kullandığı kamera da basın tarihinin yakın geçmişine ışık tutuyor. (DHA)
FOTOĞRAFLI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.