ŞAMPİYON RİZESPOR (1973-73 SEZONU)
ÜÇÜNCÜ LİG MİSAFİRHANESİNE VEDA
Rizespor taze bir heyecanla yeni sezona yelken açarken teknik patronluğa Türk futbolunda saha içi pratiğinin yanı sıra teorisyen olarak da ustalığa yürüyen Bülent Eken’i getirmişti. Bülent Eken; Galatasaray’da Sağ bek, sol bek, stoper, haf, orta saha ve bir maçta kalede oynamış, 1950'de İtalya'nın Salernitana takımına transfer oldu. Palermo'da bir sezon forma giymiş bir futbol efsanesiydi.
DEV KADRO DEV YÖNETİM
1973-74 Sezonunda Rizespor kadrosunda şu isimler yer alıyordu: Engin (Kaleci), Dursun (Kaleci), İlhan, K. Mehmet, Hürrem, Mehmet Cemil, Cesarettin, Erbil (2. Kaptan), Hüseyin, Tamer, Musa, Erkan, Cengiz, İsmail Karali (Kaptan), Ayhan Osman, B. Mehmet, Miraç, Cahit, Tuncay ve Metin..
Yönetim Kurulları
Başkan Reşat Uçak, Asbaşkan Şevket Yardımcı Genel Sekreter ve Basın Sözcüsü İsmail Ömeroğlu, Muhasip Basri Çilli, (06.08.1983’te yerine Osman Terzi getirildi), Lokal Amiri Yaşar Ceylan, Genel Kaptan Metin Akmehmet, Genel Kaptan Yardımcısı Lütfü Saruhan Üyeler: Bahattin Coşkun, Mustafa Zeki Rakıcıoğlu, Metin Akmehmet, Evşan Kotiloğlu, Kemal Özkan, Reşat Tavukçuoğlu, Sadık Karaca, İhsan Aşaroğlu, Batur Morgül.
Kongre tarihi: 15.07.1973
Başkan Reşat Uçak, Asbaşkan Avni Başkan, Genel Sekreter Hamit Oral, Genel Kaptan Kemal Özkan, Genel Kaptan Yardımcısı İhsan Aşaroğlu, Muhasip-Veznedar Osman Karaca (13.11.1973’te yerine Yaşar Ceylan seçildi) Üyeler: Bahattin Coşkun, Sadık Karaca, Fevzi Eminoğlu, Lütfü Saruhan, Hüseyin Hacıhüseyinoğlu, Mustafa Rakıcı, Batur Morgül, İsmail Sevimli, Mustafa Güner
Kongre tarihi: 04.09.1973
HEDEF İKİNCİ LİG
Rizespor sezona başlarken, sosyal ve ekonomik münasebetlerin yoğunlukla yaşandığı komşu Trabzon’la bu sezon öncesi futbolcu alış verişi de tavan yapmıştı. İleriki yıllarda A Milli Futbol Takımında sağ kanadın değişmez ismi olacak genç Ali Kemal Denizci, yine efsane Trabzonspor’un ilk kaptanı ve 1990’lara kulüp başkanı olacak Faruk Özak, Ali Yavuz ile Mustafa, geldikleri gibi sessiz sedasız Trabzon’a geri döndüler. Ayrıca Abdülmetin (Vefa) ile Baran (Galata) İstanbul’un yolunu tuttular. Gidenlerin de elbette yolu açık olsundu ama Rizespor taraftarlarının gözü yeni transferlerdeydi. Trabzonspor’la futbolcu alış verişi neredeyse iç transfer rahatlığıyla yapılıyordu ki, ikinci ligde şampiyonluk kovalayan Bordo-Mavili ekibe dört futbolcu verilirken, beş yeni isim alınıyordu. Mehmet Cemil, İlhan, Osman, K. Mehmet ve Tuncay Rize’nin teknik kadrosuna kazandırıldılar. Çorum’dan Cengiz, Giresunspor’dan İsmail’in yanı sıra Çayelispor’dan Hüseyin (Kuzu) de transfer edilmiş, genç takımdan Engin de A takım kadrosuna alınarak geniş bir kadro oluşturulmuştu.
EN UZUN DEPLASMAN
Üçüncü Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Rizespor, tam 21 takımın 2. Milli Lig rüyasına yattığı sezonda Karadeniz takımları bir yana Güneydoğu’da Diyarbakır, Urfa, Elazığ uzak deplasmanlarına çıkıyor. Akdeniz sahillerine de yollanıp Mersin (Tarsus İdman Yurdu) ve Adana (Ceyhan) deplasmanlarına da uzanıyordu. Ayrıca Davutpaşa, Taksim, Yedikule için de üç İstanbul deplasmanı yapıyordu. Hakikaten Milli Liglerde mücadele eden tüm takımlar içinde en fazla kilometre yapan ekipti Rizespor. Bir sezonda toplam 20 deplasman masrafının mali külfeti, Reşat Uçak başkanlığındaki yönetim kurulunda idi ama futbolcular için de bu uzun yolculuklar, o günlerdeki ağır yol ve otobüs koşullarında çıktıkları 90 dakika öncesi ciddi performans kaybına neden oluyordu. Türkiye 3. Liginde geride bıraktığı 6 yıllık uğraşında, Rize’de bu kez boşa çıkmasını istemeyen yönetim, özellikle kadroyu geniş tutmuş, uzun lig maratonunda diğer takımlar sınırla kadrolarıyla soluksuz kalırken Mavi-Yeşilliler saat ayarında çalışan bir tempo tutturabilmişti.
RİZESPOR 8 YEDİKULE 0
40 haftalık ligde, Kırmızı Grubu forsa eden takımlar özellikle Karadeniz’le Orta Anadolu’nun arasında konuşlanmış üç komşu kent Çorum, Amasya ve Tokat olmuş, güçlü bir kadro oluşturan Çorum ise hiç umulmadık puanlar toplayarak şampiyonluk yarışında bayraktarlığı bırakmamakta çok kararlı çıkmıştı. Diyarbakır, Elazığ ve Ceyhan da doğrusu çetin cevizlerdi. Mehmet Cemil gibi birinci lig kulüplerinin dahi formasını giyebilecek kapasitede usta bir gol ayağına sahip olan Rize’nin iki dişli rakibi Çorum ve Diyarbakır’a sahasında gol atamaması işini iyiden iyiye zorlaştırmıştı. Golsüz biten bu maçlarda teklemesi bir yana, 40 maçta ancak 25 gol atabilen ve küme düşen Davutpaşa ile Rize’de 2-2 berabere kalması, yalnızca Yeşil-Mavili ekibin lig aritmetiğini şaşırtmamış, pek çok futbolseverin totolarını da yatırmıştı.
Çıktığı üç İstanbul deplasmanından 8 golle 6 puan çıkarması (Taksim: 3-1, Davutpaşa: 2-0 ve Yedikule: 3-0) ile Doğu Karadeniz’den çarpıcı futbol rüzgarları estirmesi ile Bülent Eken’in öğrencileri İstanbul merkezli spor basınından övgü dolu eleştiriler aldı. İşin aslına bakarsanız, futbol terazisinin ayrı kefelerine konduğunda Rize hakikaten kadro olarak bu üç takımdan da ağır basıyordu. Zaten Davutpaşa, Taksim ve Yedikule ligi son dört takım arasında bitirerek küme düşerken Davutpaşa ve Taksim Rize’de oynadıkları maçlarda iyi bir direnç gösterip takdir kazanırken Yedikule Yeşil-mavili on bir karşısında kurabiye gibi dağılıyor iki takım 90 dakika bitimi soyunma odasına yöneldiğinde skor tabelası Rizespor’un tam 8-0’lık üstünlüğünü gösteriyordu.
BİZ BİZE YAKIŞANI YAPARIZ
Kırmızı grupta lig maratonunun son dört haftasına girilirken Çorumspor’un hemen ensesinde şampiyonluk için bastıran Rizespor’u 1974’ün Hatayspor’u “Var güçleriyle ikinci lig için mücadele ediyor” sözleriyle Türk futbolseverlerine lanse ediyor ve Güven Kuyumlu’nun objektifinden tam sayfa renkli bir posterini de basıyordu. “Türkiye 3. Ligindeki 6 yıllık uğraşısının geride bırakarak yeni bir mücadele aşamasına kendini hazırlayan Rizespor, Türkiye 2. Liginin yeni takımı olma yolunda. Böylece Karadeniz Bölgesinde esen futbol fırtınası bir kez daha ve Rize’den gelecek. Rizespor’un bu başarısında kervanı yürütenler Rize halkı, futbolcular ve yönetim kurulu. Bu güçlü ekibin başkanlığını Reşat Uçak yürütüyor” ifadelerini kullanıyordu. Asbaşkan Ocak, genel sekreter Hamit Oral ve genel kaptan Kemal Özkan da diğer yönetici arkadaşları gibi başarıda büyük pay sahibi idi. Çorumspor ile birlikte son haftalarda rakiplerinden iyice kopan Rizespor ligi ilk iki sırada tamamlayarak ikinci milli lige merhaba diyordu. Rize kenti uzun yıllar özlemle beklediği tarihi başarıyı büyük bir coşkuyla kutlarken artık çay bahçelerinde futbol ve Rizespor odaklı sohbetler bir başka keyifli yaşanıyordu. Aslında ikinci Milli Lig kurulurken 1967/68’deki ilk sezonunda Rizespor’un adı bu yeni ligin kütüğüne kaydedilmiş, “Sahanız yetersiz” şeklinde bir bahane ile son anda çalım atılarak bir alt lige kaydırılmıştı. İşte bu ikinci lige terfi şampiyonluğu, bir anlamda Rize’nin futbolda iadei itibarı, Rize’yi bu lige yakıştıramayanlar için de “Biz Rizeyiz, biz varız, biz bize yakışanı yaparız” şeklinde tokat gibi bir cevaptı.!
ÇORUMSPOR İLE EL ELE BİR ÜST LİGE
Kuşkusuz 58 puanlı Çorumspor’la ortaklaşa kutlanılan bu şampiyonlukta 57 puanlı Rizespor, oynadığı 40 maçın 23’ünü kazanıp 11’inde berabere kalmış, sadece 6 maçta sahadan yenik ayrılmıştı. Engin, Dursun ve İlhan üçlüsünün koruduğu Yeşil-Mavili kalede 40 maçta 23 gole geçit verilirken Rizespor rakip ağları tam 74 kez havalandırarak rekor sayıda bir gole imza atıyordu. 9-0’lık Yedikule ve 10-0’lık Sitespor maçları ise Rizespor tarihinde en farklı galibiyetler klasmanında 1973-74 sezonundan kalma bir hatırası olarak altın çay dünya diyarının eski tüfekleri arasında arada bir de olsa anlatılır. Sezonu Diyarbakır’la (19) birlikte en az gol yiyen iki takımdan biri olarak tamamlayan Rizespor, Çorumspor’la birlikte en az yenilgi yaşayan iki takım oldular.
GOL KRALI MEHMET CEMİL
Sezon sonunda başın organları genelde Mehmet Cemil’i sezonun en başarılı futbolcusu olarak ilan ederken Trabzonspor’dan kiralık olarak gelen Mehmet Cemil rakip fileleri tam 28 kez havalandırarak sezonun gol krallığı tacını da Rize’ye taşıyarak Yeşil-Mavililerin başarısını taçlandırıyordu. Bu klas golcüyle birlikte, duran toplarda müthiş bir yeteneğe sahip olan Cengiz de taraftarların kalbinde taht kuruyordu. Transfer döneminde Çorumspor’dan alınan orta saha oyuncusu Cengiz, bu sezonda Yeşil-Mavili formayı giydiği maçlarda attığı 7 golden 4’ünü frikik atışlarından kaydediyordu. O yıllarda kısa sürede yer aldığı Fenerbahçe’de attığı müthiş frikik golleriyle ünlenen Romen futbolcunun adından esinlenerek taraftarlar da frikikçi Cengiz’den “Bizim Sasu” diye bahsediyordu.
Fatih Sultan KAR / İST.