RİZE'NİN DÜNYA MARKASI İÇİN ÖZEL ÖNLEM

Anzer Balı İçin Güvenlik Önlemleri Artırılıyor

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer köyünde, ünlü Anzer balının saflığını ve kalitesini korumak amacıyla önemli bir çalışma başlatıldı. Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde bu yıl köyde 10 ayrı noktada petekler yerleştirdi. Bir ay önce mühürlenen peteklerden alınan numune ballar, sahte balın önüne geçmek ve üretim kapasitesini belirlemek amacıyla Hacettepe Üniversitesi'nde incelenecek.

Haber: Dilek ONAY CAN

Arıcılıkta Yeni Bir Dönem

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcılığın yoğun yapıldığı 10 farklı bölgeye birer kovan yerleştirdiklerini ve bu kovanların mühürlenerek takip altına alındığını belirtti. Özkırım, "Kendi kovanlarımızı baz alarak rekolteyi değerlendiriyoruz. Bu yıl her kovan başına ortalama iki kilo bal üretildiğini düşünüyoruz" dedi. Ayrıca, her yıl Hacettepe Üniversitesi'nin Anzerli arıcılarla birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdüreceğini ve laboratuvar desteğinin yanı sıra sahada da arıcıların yanında olacaklarını vurguladı.

İklim Değişikliğine Uyum Sağlayan Yöntem

Anzer balının kalitesini güvence altına almak amacıyla yürütülen bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Özkırım, "Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarında flora ve referans bal ön planda. Bizim yöntemimiz ise iklim değişikliğine uyum sağlıyor. Her yıl Hacettepe Üniversitesi'nin mühürlü kovanı olacak. İklim değişikliği nedeniyle çiçeklerin aynı kalmasına rağmen, arıların ziyaret ettiği çiçekler değişiyor, bu da rekolteyi etkiliyor" diye konuştu.

Anzer Balı Dünyaya Örnek Oluyor

Prof. Dr. Özkırım, Slovenya'da yürütülen coğrafi işaret çalışmalarında Anzer Balı'nın örnek gösterildiğini belirterek, bu çalışmanın Anzer balının uluslararası alandaki itibarını artıracağına inandığını ifade etti.

Köylüler Çalışmadan Memnun

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel, bu çalışmayla Anzer balının kalitesinin ve geleceğinin güvence altına alınacağını söylerken, Anzer Çiçekliköy Muhtarı Aslan Arıcan, sahte bal üretiminin önlenmesi adına bu tür çalışmaların önemine dikkat çekti. Anzer balının saflığını koruma çalışmaları, bölgedeki arıcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.